Artistul Andrei Ioniță: „Muzica a fost întotdeauna un liant ce ne aducea împreună în jurul focului sobei în perioada sărbătorilor” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Violoncelistul Andrei Ioniță este singurul artist român distins, în 2015, cu Medalia de aur a Concursului Internațional „Ceaikovski” de la Moscova, în istoria de 64 de ani a celebrei competiții. Iar la începutul acestui an este invitat special la Sala Radio, alături de Orchestra de Cameră Radio și sub bagheta dirijorului Johan Stuckenbruck, absolvent al Academiei Regale de Muzică din Londra. 

Pe 18 ianuarie 2023 (de la ora 19:00), Andrei Ioniță va interpreta ca solist două lucrări: prima la pian (Mozart – Concertul nr. 23 în La major pentru pian și orchestră) și cea de-a doua la violoncel (Haydn – Concertul nr 1. în Do major pentru violoncel şi orchestră), o performanță de o virtuozitate artistică rar întâlnită pe orice scenă a lumii. În programul serii veți mai asculta și Prokofiev: Simfonia nr. 1 – Clasica și Haydn: Simfonia nr. 49 – La passione. 

Caracterizat în cunoscuta publicație londoneză „The Times” ca „unul dintre cei mai interesanți violonceliști care au apărut în ultimul deceniu”, violoncelistul Andrei Ioniță a fost invitat, deși are doar 28 de ani, să cânte alături de mari orchestre, ca BBC Philharmonic Orchestra și Royal Philharmonic Orchestra – Londra, Filarmonica din München, Filarmonica din Dresda, Deutsches Symphonie – Orchester Berlin, Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg ș.a. 

În perioada 2016-2018, Andrei Ioniță a făcut parte din proiectul BBC New Generation Artists, înregistrări realizate pentru BBC fiind editate pe un disc lansat în martie 2019 la Casa de discuri Orchid Classics. Andrei Ioniță este beneficiarul unei burse oferite de Deutsche Stiftung Musikleben și interpretează pe un instrument de colecție: violoncelul realizat de Giovanni Battista Rogeri din Brescia în 1671, împrumutat cu generozitate de către fundație. 

Dar care este povestea sa? Și cum a început drumul său artistic?

Cine este Andrei Ioniță… povestește-ne puțin despre tine. Ce ai vrea neapărat să știe lumea atunci când aude numele tău? 

Țin minte că într-un spot publicitar de acum mai bine de 10 ani pentru Fundația «Dinu Patriciu» – al cărei bursier eram în acea perioadă – am spus: „Eu sunt Andrei și cânt!”. Cred că această frază mă descrie încă: mă consider un artist dedicat scenei, unde întotdeauna mă simt acasă. Îmi face plăcere să îmi desfășor activitatea în lumea sunetelor și să mă exprim în această modalitate.

Andrei Ioniță
Andrei Ioniță la Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio, în noiembrie 2018 (Foto: Alexandru Dolea)

Studiezi pianul de la vârsta de 5 ani și violoncelul de la 8 ani. Cum ai descoperit tu muzica? 

Primul contact cu muzica a venit în familie. Cu toate că ai mei nu au fost muzicieni profesioniști, am crescut întotdeauna înconjurat de muzică. Bunicul mi-a povestit că din primul său salariu și-a cumpărat un acordeon; pianina pe care o am acasă, la București, a fost cumpărată tot de el. Mama a cântat în diverse coruri de biserică și de amatori; am atâtea amintiri participând de mic copil la repetițiile de cor…

Ce a însemnat muzica pentru tine și familia ta? 

Muzica și cântatul vocal sau fredonatul constant de melodii au reprezentat un aspect important al vieții de zi cu zi de familie. A fost întotdeauna un liant ce ne aducea împreună în jurul focului sobei în perioada sărbătorilor, momente de neuitat pe care le voi prețui pentru tot restul vieții.

Andrei Ioniță: „Am crescut, într-adevăr, într-un mediu înconjurat de muzica de calitate, lucru ce și-a pus cu siguranță amprenta în evoluția mea artistică”

Îți mai amintești ce se asculta în casă atunci când erai mic?

În general muzică de valență religioasă, coraluri aparținând compozitorilor canonici preclasici, îmi amintesc însă și de casete și discuri de vinil cu Handel – Concerte Grossi sau Concertul de pian nr.1 de Liszt, în interpretarea lui Valentin Gheorghiu. Am crescut, într-adevăr, într-un mediu înconjurat de muzica de calitate, lucru ce și-a pus cu siguranță amprenta în evoluția mea artistică.

Andrei Ioniță
Andrei Ioniță | Foto: Nikolaj Lund

Cine te-a încurajat cel mai mult în drumul tău artistic?

Aș aminti susținerea mamei pe tot parcursul studiului și vreau să îi mulțumesc pe această cale pentru sacrificiile depuse. De asemenea, îi sunt recunoscător doamnei profesoare Ani-Marie Paladi, pentru dedicarea și rolul de mentor pe care și l-a asumat în toți acești ani.

Publicația The Times te-a descris ca fiind „unul dintre cei mai captivanți violonceliști care s-au afirmat în ultimul deceniu”. Ai fost desemnat și BBC New Generation Artist pentru perioada 2016-2018. Ai beneficiat de o bursă din partea Deutsche Stiftung Musikleben și interpretezi pe violoncelul realizat de Giovanni Battista Rogeri din Brescia, în 1671. Și ești primul român care a câștigat vreodată celebrul Concurs „Ceaikovski” de la Moscova. Ce au însemnat pentru tine toate aceste lucruri? Cât de mult te motivează?

A fost și rămâne în continuare o onoare să îmi reprezint țara și spațiul cultural din care provin pe marile scene ale lumii. Mi-am însușit – începând din anul 2015 (care a marcat câștigarea prestigiosului Concurs „Ceaikovski”) – rolul de ambasador cultural al României. Mă motivează faptul că le pot da speranța și altor tineri muzicieni că se poate: că muzica lor, ce poartă amprenta etosului românesc, își are locul în circuitul internațional. 

Citește și: Cornelius Zirbo și relația sa specială cu muzica: „O expresie profundă prin care toți într-un glas ne exprimam recunoștința față de Dumnezeu pentru dragostea și bunătatea lui față de noi”
Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora