Ascultă-ţi bătăile inimii şi poţi deveni mai empatic!
Ştim cu toţii că „a-ţi asculta inima” însemană să ai încredere în propria intuiţie. Un studiu realizat recent de un grup de cercetători britanici vizează acest îndem, însă în sensul literal al cuvântului. Conform The Telegraph, experţi de la Anglia Ruskin University, din Marea Britanie, au ajuns la concluzia că acele persoane care sunt capabile să-şi asculte bătăile inimii sunt mai empatice şi mai versatile în diferite contexte sociale. Studiul, condus de psihologul Punit Shah, a fost făcut pe mai mulţi voluntari, care au fost rugaţi să-şi numere bătăile inimii fără a simţi pulsul, iar apoi să privească un set de clipuri video având ca temă interacţiuniea socială. În timpul vizionării, aceştia au fost întrebaţi despre ce cred că simt şi gândesc personajele din filmuleţe iar cei care au fost capabili să-şi numere bătăile inimii cu o mai mare acurateţe au răspuns mult mai bine la întrebări decât ceilalţi.
„Faptul că nu simţi creşterea frecvenţei cardiace, ar putea reduce capacitatea de a înţelege şi de a răspunde corespunzător„, spune psihologul Punit Shah. Astfel, studiul celor de la Anglia Ruskin University dovedeşte, pentru prima dată, o legătură între conştientizarea fiziologică a unui om şi capacitatea lui psihologică de a “citi mintea” altor oameni, concluzia cercetătorilor fiind aceea că oamenii ar putea deveni mai empatici dacă s-ar antrena ascultându-şi inima. Acest studiu ar putea astfel deschide noi căi de cercetare psihologică centrată pe senzaţiile interne ale corpului oferind greutate argumentului conform căruia sentimentele sunt înrădăcinate în senzaţiile fizice.
„Acest lucru ar putea avea un impact benefic asupra funcţionării de zi cu zi a omului, capacitatea îmbunătăţită de a interpreta propriile stări interne dar şi ale altora putând ajuta enorm procesul de “citire a minţii” şi ducând la îmbunătăţirea interacţiunilor sociale şi a calităţii vieţii”, este de părere Punit Shah.