Atunci când moda întâlneşte catolicismul
Una dintre cele mai aşteptate expoziţii ale anului va fi inaugurată în această lună la The Metropolitan Museum of Art, din New York, şi va aduce sub acelaşi acoperiş moda şi catolicismul. Se numeşte ”Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination”, este cel mai mare show găzduit până acum de vestitul muzeu şi, pentru faptul că explorează relaţia dintre modă şi religie, poate şi cel mai controversat.
”Are potenţialul de a ofensa unii catolici şi este posibil să vă faceţi griji că ar părea frivol să combinaţi moda cu catolicismul„, spune Luke Coppen, redactorul Catholic Herald. „Dar merităm să ne asumăm riscul, oferindu-i o fereastră în trecutul său şi arătând cât de proeminent din punct de vedere cultural poate fi„, mai spune acesta.
”Momentul este fundamental”, este de acord şi Anne Higonnet, profesor de istorie a artei la Universitatea Columbia, care găzduieşte o serie de discuţii în cadrul muzeului, numită ”Art, Clothing, and the Catholic Imagination”.
Expoziţia, un dialog între modă şi arta medievală examinând relaţia dintre modă şi tradiţiile devoţionale ale catolicismului, va cuprinde 50 de haine papale şi accesorii împrumutate de la Vatican, alături de piese cheie ale unor designeri precum Chanel, Balenciaga şi Dolce & Gabbana.
Două colecţii semnate Dolce & Gabbana şi Versace, inspirate de mozaicurile bisericilor bizantine; un sacou Lacroix de mătase neagră şi gabardină, brodat cu cristale policrome în formă de cruce bizantină (faimos pentru că a fost pe prima copertă a lui Anna Wintour pentru Vogue, în 1988); o rochie de mireasă de mătase neagră – sunt doar câteva dintre creaţiile vestimentare care se regăsesc în acestă expoziţie ce îmbină sacrul cu profanul.
”Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination”, va fi deschisă din 10 mai până pe 8 octombrie.