Costul vieții în Austria variază de la oraș la oraș, dar, în general, cazarea poate fi destul de scumpă. Acest lucru este valabil mai ales dacă doriți să cumpărați o proprietate.
Comunicațiile în Austria sunt bine dezvoltate și există mai multe opțiuni de servicii de internet și telefon din care să alegeți. Conducerea și transportul public sunt, de asemenea, relativ ușor de accesat, iar drumurile sunt bine întreținute, oferind o experiență în general confortabilă și sigură. Există autobuze și tramvaie în marile orașe, iar Viena are chiar și metrou. Nu uitați întotdeauna să vă cumpărați biletele înainte de a călători, deoarece poate fi necesar să vă validați biletul înainte de plecare. Și bicicliștii se vor bucura de Austria pentru că drumurile sunt de înaltă calitate.
De la asistență medicală și educație la activități culturale și costul general al vieții, trecem în revistă astăzi aspectele pozitive și negative ale vieții în Austria.
Este scump să trăiești în Austria?
Da, într-un anumit mod este destul de scump să trăiești în Austria. De exemplu, probabil vei constata că locuințele sunt mai scumpe decât în Statele Unite. Cu toate acestea, opțiunile de locuințe din Austria sunt cu peste 10% mai ieftine decât în Germania vecină și, în medie, cu aproape 30% mai ieftine decât în Franța.
Cheltuielile tale vor depinde și de locul în care te stabilești pentru că atunci când vorbim despre costul vieții în Austria, acesta variază semnificativ între diferite provincii și orașe.
În general, Viena și Innsbruck sunt clasate în mod constant ca fiind cele mai scumpe orașe din Austria, în timp ce cele mai ieftine sau mai accesibile orașe includ Graz și Klagenfurt.
Deși Viena este scumpă conform standardelor austriece, există dezvoltări excelente de locuințe publice în oraș, dintre care majoritatea au fost construite după 1920. Puteți aplica pentru locuințe publice dacă câștigați până la 48.400 euro. De menționat este faptul că aproximativ 60% dintre locuitorii Vienei locuiesc în locuințe sociale.
Cât te ajunge coșul de cumpărături?
Un raport recent al revistei CEOWORLD a clasat Austria pe locul 18 ca cea mai scumpă țară din lume pentru a trăi. Elveția vecină fiind clasată drept cea mai scumpă.
Redăm o listă cu prețurile la alimente, sau băutură, plus costurile pentru mâncare în oraș, transport și alte cheltuieli.
Prețurile medii la alimente în euro
Lapte: 1,10
O pâine: 1,80
Pui 1 kg: 10,50
Mere 1 kg: 2,20
Banane 1 kg: 1,70
Cartofi 1 kg: 1,30
Sticla de apă 1,5 litri 0,60
Vin 1,5 litri 7
Sticla de bere 0,5 litri: 1,10
Țigări 20: 5,50
Chiria medie națională
Apartament cu un dormitor: 720 euro
Apartament cu trei dormitoare: 1.330 euro
Activități de agrement
Mâncarea în oraș costă în mod normal între 12 și 50 euro, în funcție de restaurant.
Un permis lunar de sală de sport costă 32 euro, în timp ce un bilet de cinema costă aproximativ 10 euro.
Costurile utilităților
Facturile de utilități în Austria sunt calculate în funcție de dimensiunea casei, mai degrabă decât de resursele consumate. De exemplu, gospodăriile austriece plătesc în medie 20 euro pe lună pentru electricitate. Pentru internet, prețurile variază de la aproximativ 9 până la 83 euro, în funcție de furnizor și de viteză. În general, cu cât internetul este mai rapid, cu atât este mai scump.
Gazul natural este mai scump în Austria
Gospodăriile din Austria tind să utilizeze între 20 și 200 GJ de gaz natural pe an. Apa este plătită de obicei împreună cu eliminarea deșeurilor, impozitul pe teren și taxele de canalizare. Această factură va include, de obicei, taxele pentru întreținere, reparații și asigurarea clădirii. În medie, rezidenții se pot aștepta să plătească între 1,80 și 3,50 euro pe lună pentru această factură.
Costul educației
Austria are un sistem de învățământ public gratuit și aproximativ 90% dintre copiii austrieci merg la aceste școli. Pe de altă parte, școlile secundare private pot costa până la 55.000 euro dacă copilul este intern acolo și aproximativ 35.000 euro dacă frecventează doar de luni până vineri.
Un an la o școală primară internațională poate costa 13.000 euro pe an, dar există școli care percep doar 5.000 EUR. Internatul la o școală internațională poate costa 64.000 euro pentru un an.
Costurile diferă de la provincie la oraș
În general, costurile de trai sunt mai mari în orașe, dar ar trebui să faceți cumpărături și să vă gândiți unde se potrivește cel mai bine bugetul și stilul de viață dorit. De exemplu, Graz este al doilea oraș ca mărime al Austriei, dar este unul dintre cele mai accesibile locuri de locuit din țară. Graz este, de asemenea, un oraș inclus în patrimoniul mondial UNESCO, ceea ce se reflectă în arhitectura sa atrăgătoare.
Linz este în general mai ieftin decât Viena și Salzburg. Linz are fluviul Dunărea, care este o zonă de agrement populară pentru rezidenți în timpul verii. Orașul are, de asemenea, un sistem cuprinzător de tramvaie și autobuze.
Fiind capitală, Viena are o ofertă culturală excelentă. Este mai scumpă decât orașele mai mici, dar costul vieții este încă mai ieftin decât alte orașe mari din Europa. Salzburg este prin excelență austriac, cu câteva priveliști alpine spectaculoase, plus râul Salbach care străbate orașul și lacul Mondsee din apropiere.
Prețuri de închiriere
În capitala Vienei, spațiul mediu de locuințe pe reședință este de 38 de metri pătrați, în timp ce numărul mediu de locuitori pentru fiecare apartament este de 2,05. Aceasta înseamnă că dimensiunea medie a apartamentului este de aproximativ 77,9 metri pătrați.
Costuri de asistență medicală
Securitatea socială plătește pentru aproximativ 45% din costurile totale de asistență medicală în Austria. Dacă sunteți angajat într-un post cu normă întreagă sau cu fracțiune de normă (și câștigați cel puțin 438 euro pe lună), 18,12% din salariu merge la asigurările sociale. Cu toate acestea, angajatorul dumneavoastră va contribui cu jumătate din aceasta. Asigurările publice de sănătate acoperă aproximativ 99% din populația austriecă.
O rețetă poate costa în jur de 6 euro. Dacă aveți o asigurare privată de sănătate, este posibil să puteți obține rețeta gratuit atunci când o ridicați sau puteți trimite chitanța dumneavoastră asigurătorului pentru o rambursare.
Odată ce sunteți asigurat în Austria, veți primi un e-card. Trebuie să le arătați medicilor și farmaciștilor pentru îngrijire și medicamente mai ieftine sau gratuite.
Să vezi un medic privat te costă aproximativ 100 euro.
Beneficiile cardului european de asigurări de sănătate
Dacă aveți un EHIC, vă puteți bucura gratuit de o serie de beneficii de asistență medicală, cum ar fi consultarea unui medic, care este afiliat la una dintre organizațiile regionale de asigurări de sănătate din Austria (Gebietskrankenkasse). Asigurați-vă să căutați semnul Kassenarzt sau Alle Kassen. De asemenea, puteți primi anumite tratamente stomatologice în cadrul asistenței medicale de stat. Tratamentul este gratuit dacă medicul dentist este contractat la o organizație regională de asigurări de sănătate. Din nou, căutați semnul Kassenarzt sau Alle Kassen.
Tratamentul spitalicesc este gratuit la spitalele universitare și regionale care au un contract cu fondul de asistență medicală al statului federal asociat, Landesgesundheitsfonds. Veți avea nevoie de o trimitere de la un medic pentru a primi tratament la spital, cu excepția cazului în care este o urgență. Pentru o ședere în spital, veți fi taxat între 14 și 23 euro pe zi.
Costuri de călătorie și transport
O singură călătorie cu transportul public în Austria costă între 1,80 și 2,20 euro. Călătoriile cu autobuzele și trenurile în zonele rurale costă în medie 2 euro la fiecare cinci kilometri.
Dacă conduceți, va trebui să plătiți o taxă pentru a folosi autostrăzile. Veți avea nevoie și de un autocolant de autostradă (Autobahnvignette). Le puteți cumpăra de la oficiile poștale, magazinele Trafik, punctele de frontieră și stațiile de service.
Citește și: Ce salarii sunt în Austria? Cât poate câștiga un român care muncește în țara șnițelului?
Informație practică
Știați că 65,5% din Austria este alcătuită din părți ale lanțului muntos al Alpilor și se află la aproximativ 1.600 de picioare (480 de metri) deasupra nivelului mării? Asta înseamnă că există o oportunitate amplă de a asista la peisaje epice de înaltă altitudine și s-ar putea chiar să ai o priveliște spectaculoasă din curtea ta. În plus, aproape un sfert din populație locuiește în capitala Viena, fosta casă a legendarilor compozitori de muzică clasică Ludwig van Beethoven și Wolfgang Amadeus Mozart.
Etichetă: Atenție!
Când întâlnești pe cineva, o strângere de mână este un salut potrivit, fie într-un cadru profesional sau social. Dacă ești femeie, încearcă să nu fii șocată dacă un bărbat încearcă să-ți sărute mâna. Cu toate acestea, această practică este de obicei făcută doar de bărbații austrieci. Bărbații străini ar trebui să evite să sărute mâna unei austriece.
Nu există niciun rău în contactul vizual. Și amintiți-vă, este de așteptat să utilizați titlul potrivit cuiva până când sunteți invitat să folosiți prenumele. Dacă intri într-o cameră plină de oameni, ar trebui să strângi mâna tuturor, chiar și a copiilor.
Ca oaspete la cină
Este important în Austria să ajungeți întotdeauna la cină la timp! De asemenea, nu uita să depui ceva efort în ținuta ta. Când ajungi, întreabă dacă ar trebui să-ți scoți pantofii. Și odată ce ajungi în sufragerie, așteaptă până ești invitat să te așezi la masă, deoarece s-ar putea să fii plasat pe un anumit loc.
Dacă primiți un șervețel, puneți-l în poală. Furculița va fi de obicei plasată în stânga, în timp ce cuțitul va fi în dreapta. Există un anumit mod de a mânca: încercați să vă tăiați mâncarea cu partea laterală a furculiței – este un compliment pentru bucătar, arătând că mâncarea este fragedă.
La restaurante, nu fi surprins dacă se așteaptă să plătești o gratuită de 10-15%.
Când vine vorba de muzică, este greu să învingi istoria Austriei
Eticheta de afaceri
Modul în care te îmbraci este important, așa că fă o primă impresie bună. Bărbații trebuie să poarte un costum închis la culoare și/sau o cămașă albă. Femeile ar trebui să poarte și un costum, sau o rochie inteligentă, cu accesorii adecvate.
Când vă extindeți cercul de contacte de afaceri, este mai bine, dar nu imperativ, să fiți prezentat unui nou asociat de afaceri printr-un contact comun. O educație universitară remarcabilă te poate ajuta să câștigi încrederea și respectul unui nou partener, cu toate acestea, experiența este la fel de importantă. Cu cât sunteți mai mult timp în afaceri, cu atât este mai probabil ca oamenii să vă ia în serios.
Oamenii nu iau afacerile cu ușurință în Austria și ar trebui să urmăriți să abordați procedurile în același mod. În conversație, nu uitați să folosiți „Sie” formal, nu „du”, pentru a vă adresa asociaților de afaceri. Și nu presupuneți că oamenii vă vor numi pe prenumele dvs. – inițial, aceasta nu este o practică obișnuită. Uneori, austriecii pot fi foarte direct la obiect în efortul de a face progrese. Încercați să nu vă supărați.
Cultura Austriacă
Capitala Austriei, Viena, este considerată de mulți drept inima muzicală a Europei. Cu toate acestea, natura joacă, de asemenea, un rol important în viața austriecilor, de la Parcul Național Neusiedler See în est până la Lacul Constance în vest.
Cafenelele din Viena au fost recent incluse pe lista UNESCO
Patrimoniul muzical
Când vine vorba de muzică, este greu să învingi istoria Austriei. Este capitala mondială a muzicii clasice, unde s-au născut și au lucrat Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Johann Strauss și Alban Berg. Aici a locuit și Ludwig van Beethoven.
După cum vă puteți imagina, austriecii sunt mândri de această moștenire muzicală și o sărbătoresc în mod regulat prin interpretări moderne și concerte tradiționale în locuri spectaculoase, inclusiv Opera de Stat, Volksoper și Casa de concerte Wiener. În fiecare an, pe la sfârșitul lunii mai, Concertul de noapte de vară are loc în incinta Palatului Schönbrunn din Viena. De asemenea, ar trebui să vă asigurați că faceți o vizită la Musikverein, casa uimitoare a orchestrei Filarmonicii din Viena.
Cafenele
Când te gândești la viața în Austria, cafeaua poate să nu fie primul lucru care îți vine în minte. Cu toate acestea, cafenelele joacă un rol major în viața orașului din întreaga țară. Ce modalitate mai bună de a petrece o dimineață sau o după-amiază de iarnă decât să mergi la o cafenea confortabilă pentru o cafea locală și o bucată de Sachertorte, Imperial Torte sau Punschkrapfen?
Cafenelele din Viena au fost recent incluse pe lista UNESCO pentru Patrimoniul Cultural Imaterial, ceea ce înseamnă că vor beneficia de respect și salvgardare, astfel încât localnicii și turiștii să poată continua să se bucure de ele în anii următori.
Sursa foto: depositphotos.com