Ayman al-Zawahiri: Cine a fost ultimul al-Qaida? Și cum a ajuns membrul unei familii respectabile de medici un terorist fanatic? - LIFE.ro
Sari la conținut

Ayman al-Zawahiri: Cine a fost ultimul al-Qaida? Și cum a ajuns membrul unei familii respectabile de medici un terorist fanatic?

Ayman al-Zawahiri, ucis zilele trecute într-un atac cu drone americană în Afganistan, a fost adesea menționat drept ideologul principal al al-Qaida.
Share this article

Ayman al-Zawahiri, ucis zilele trecute într-un atac cu drone americane în Afganistan, a fost adesea menționat drept ideologul principal al al-Qaida.

Chirurg oftalmolog, care a ajutat la înființarea grupului militant egiptean Jihad Islamic, el a preluat conducerea Al-Qaida în urma uciderii lui Osama Bin Laden de către forțele americane, în mai 2011.

Înainte de asta, Zawahiri era considerat mâna dreaptă a lui Bin Laden și unii experți considerau că ar fi fost „creierul operațional” din spatele atacurilor de la 11 septembrie 2001, din Statele Unite ale Americii.

Ayman al-Zawahiri
Ayman al-Zawahiri alături de Osama Bin Laden

Cine a fost Ayman al-Zawahiri?

Ayman al-Zawahiri a fost numărul doi – în urma lui Bin Laden – în lista celor 22 de „cei mai căutați teroriști” anunțată de guvernul SUA în 2001 și s-a pus pe capul lui o recompensă de 25 de milioane de dolari.

În anii de după atacuri, Zawahiri a devenit cel mai proeminent purtător de cuvânt al Al-Qaida, apărând în 16 videoclipuri și casete audio în 2007 – de patru ori mai multe decât Bin Laden – în timp ce grupul a încercat să radicalizeze și să recruteze musulmani din întreaga lume.

Uciderea lui în atacul de zilele trecute de la Kabul nu a fost prima dată când americanii au încercat să-l țintească pe Zawahiri.

În ianuarie 2006, el a fost ținta unei rachete americane în apropierea graniței Pakistanului cu Afganistan.

În urma atacului au fost uciși patru membri al-Qaida, dar Zawahiri a supraviețuit și a apărut într-un video două săptămâni mai târziu, avertizându-l pe președintele american George W Bush că nici el, nici „toate puterile de pe pământ” nu-i pot aduce moartea „cu o secundă mai devreme”.

Ayman al-Zawahiri provenea dintr-o familie distinsă

Născut în capitala egipteană, Cairo, pe 19 iunie 1951, Zawahiri provenea dintr-o familie respectabilă de medici și savanți din clasa de mijloc.

Bunicul său, Rabia al-Zawahiri, a fost marele imam al al-Azhar, centrul învățării islamice sunite din Orientul Mijlociu, în timp ce unul dintre unchii săi a fost primul secretar general al Ligii Arabe.

Zawahiri s-a implicat în islamul politic în timp ce era încă la școală și a fost arestat la vârsta de 15 ani pentru că era membru al Frăției Musulmane în afara legii – cea mai veche și mai mare organizație islamistă din Egipt.

Ayman al-Zawahiri
Luptător al mișcării Al-Qaida

Activitățile sale politice nu l-au împiedicat însă să studieze medicina la facultatea de medicină a Universității din Cairo, pe care a absolvit-o în 1974 și a obținut o diplomă de master în chirurgie, patru ani mai târziu.

Tatăl său Mohammed, care a murit în 1995, a fost profesor de farmacologie la aceeași școală.

Adolescența și prima parte a tinereții sub semnul radicalismului

Ayman al-Zawahiri a continuat inițial tradiția familiei, construind o clinică medicală într-o suburbie a orașului Cairo, dar în curând a devenit atras de grupurile islamiste radicale care cereau răsturnarea guvernului egiptean.

Când Jihadul Islamic Egiptean a fost fondat în 1973, el s-a alăturat fără să clipească.

În 1981, el a fost arestat împreună cu alte sute de suspecți, membri ai grupului după ce câțiva dintre ei, îmbrăcați în soldați, l-au asasinat pe președintele Anwar Sadat în timpul unei parade militare la Cairo. Sadat i-a înfuriat pe activiştii islamişti prin semnarea unui acord de pace cu Israelul şi prin arestarea sutelor de critici ai săi într-o represiune anterioară a securităţii.

În timpul procesului în masă, Zawahiri a apărut ca lider al inculpaților și a fost filmat spunând instanței: „Suntem musulmani care credem în religia noastră. Încercăm să instituim un stat islamic și o societate islamică”.

O misiune sângeroasă și violentă

Deși a fost scutit de implicarea în asasinarea lui Sadat, Zawahiri a fost condamnat pentru deținere ilegală de arme și a ispășit o pedeapsă de trei ani.

Potrivit colegilor prizonieri islamiști, Ayman al-Zawahiri a fost torturat și bătut în mod regulat de autorități în timpul petrecut în închisoare, în Egipt, o experiență despre care se spune că l-a transformat într-un extremist fanatic și violent.

După eliberarea sa în 1985, Zawahiri a plecat în Arabia Saudită.

Curând după aceea, s-a îndreptat spre Peshawar în Pakistan și mai târziu în Afganistanul vecin, unde a înființat o facțiune a Jihadului Islamic Egiptean în timp ce lucra ca medic în țară, în timpul ocupației sovietice.

Ayman al-Zawahiri a preluat conducerea Jihadului Islamic Egiptean după ce acesta a reapărut în 1993 și a fost o figură cheie în spatele unei serii de atacuri ale grupului asupra miniștrilor guvernului egiptean, inclusiv a prim-ministrului, Atif Sidqi.

Ayman al-Zawahiri

Campania grupului de a răsturna guvernul și de a înființa un stat islamic în țară la mijlocul anilor 1990 a dus la moartea a peste 1.200 de egipteni.

În 1997, departamentul de stat al SUA l-a numit lider al grupului Vanguards of Conquest – o facțiune a Jihadului Islamic despre care se crede că s-a aflat în spatele masacrului turiștilor străini de la Luxor în același an.

Doi ani mai târziu, a fost condamnat la moarte în lipsă de un tribunal militar egiptean pentru rolul său în numeroasele atacuri ale grupului.

Ayman al-Zawahiri și misiunea sa de a ținti vestul

Se crede că Zawahiri a călătorit în jurul lumii în anii 1990 în căutarea unui sanctuar și a surselor de finanțare.

În anii care au urmat retragerii sovietice din Afganistan, se crede că el a trăit în Bulgaria, Danemarca și Elveția și, uneori, a folosit un pașaport fals pentru a călători în Balcani, Austria, Yemen, Irak, Iran și Filipine.

În decembrie 1996, el a petrecut șase luni în custodia rusă după ce a fost prins fără viză valabilă în Cecenia.

Potrivit unei relatări scrise de Ayman al-Zawahiri, autoritățile ruse nu au reușit să traducă textele arabe găsite pe computerul său și a putut să-și păstreze identitatea secretă.

Ayman al-Zawahiri conducătorul mișcării al-Qaida

În 1997, se crede că Zawahiri s-a mutat în orașul afgan Jalalabad, unde își avea sediul Osama Bin Laden.

Un an mai târziu, Jihadul Islamic Egiptean s-a alăturat altor cinci grupuri militante islamiste radicale, inclusiv al-Qaida lui Bin Laden, pentru a forma Frontul Islamic Mondial pentru Jihad împotriva evreilor și cruciaților.

Prima proclamație a frontului a inclus o fatwa, sau edict religios, care permite uciderea civililor americani. Șase luni mai târziu, două atacuri simultane au distrus ambasadele SUA din Kenya și Tanzania, ucigând 223 de persoane.

Zawahiri a fost una dintre figurile ale căror conversații telefonice prin satelit au fost folosite ca dovadă că Bin Laden și Al-Qaida se aflau în spatele complotului.

Ayman al-Zawahiri
Atacul de la 11 septembrie

La două săptămâni după atacuri, SUA au bombardat taberele de antrenament ale grupului din Afganistan. A doua zi, Zawahiri a telefonat unui jurnalist pakistanez și i-a spus: „Spune-i Americii că bombardamentele, amenințările și actele sale de agresiune nu ne sperie. Războiul abia a început”.

Citește și: O scurtă istorie a violențelor din Afganistan. O scurtă recapitulare de la lovitura de stat împotriva monarhiei, în 1973 și până la invazia americană

În anii care au urmat morții lui Bin Laden, atacurile aeriene ale SUA au ucis o succesiune de adjuncți ai lui Zawahiri, slăbindu-i capacitatea de a se coordona la nivel global.

În ultimii ani, Ayman al-Zawahiri devenise o figură îndepărtată și marginală, emitând doar ocazional mesaje.

SUA au anunțat moartea lui ca pe o victorie, în special după retragerea haotică din Afganistan de anul trecut, dar Zawahiri a avut o influență relativ mică, deoarece noile grupuri și mișcări precum Statul Islamic au devenit din ce în ce mai influente.

Ayman al-Zawahiri

Un nou lider al-Qaida va apărea fără îndoială, dar probabil că va avea și mai puțină influență decât predecesorul său.


Foto: Pinterest

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora