Recosnstrucția mamară în urma operației de mastectomie este ceva absolut normal în țările civilizate. La noi, multe paciente se mulțumesc că au scăpat de o belea, nu le mai arde de o nouă intervenție. Multe dintre ele nici nu știu că au posibilitatea să-și facă reconstrucție mamară printr-un program al Casei Naționale de asigurări de sănătate, gratuit.
Beatrice Popovici-Vîlcu este unic importator și distribuitor al protezelor mamere Mentor, considerate cele mai bune pe piață la ora actuală, proteze ce au zeci de ani de studii în spate și care sunt garantate pe viață.
Ea mi-a povestit că sunt extrem de puține femei care apelează la chirurgia de reconstrucție, cele mai multe proteze fiind folosite tot în scop estetic, lucru de aplaudat în rândul femeilor moderne care au început din ce în ce mai mult să se preocupe de frumusețea lor exterioară.
Beatrice Popovici-Vîlcu este cea care a inițiat platfoma Ești o învongătoare, unde sunt oferite toate informațiile necesare unei paciente care a trecut printr-o operație de mastectomie.
Operația de reconstrucție este gratuită, nu? Prin programul Casei de Asigurări de Sănătate?
Dacă este să vorbim despre lucrul acesta, avem multe de povestit. Sunt extrem de multe paciente care nu știu că statul le oferă bani să-și facă reconstrucița de sân. Așa cum am spus de mai multe ori: există viață după cancer. Pacienta trebuie să știe că medicul curant o poate informa că își poate face operația de reconstrucție de sân. Statul acoperă mare parte din cheltuielile pentru reconstrucția sânului, inclusive proteza, dar nu acoperă celelalte cheltuieli pentru celălalt sân, cum ar fi ridicarea lui din pucnt de vedere estetic, sau reconstrucția mamelonului. În Germania, asigurarea acoperă inclusive două peruci.
Din păcate, ceea cevedem zilnic este că medicii au bani pentru a face reconstrucția pe program, dar nu au paciente. Se mulțumesc că au trecut de cancer și nu mai cercetează mai mult. Uneori află de acest program ori de la prietene, ori dintr-o campanie, ori nu află niciodată. Sunt paciente tinere pentru care viața merge înainte. Este păcat să nu știe de acest program.
Sunteți unic importator și distribuitor de proteze Mentor. Înțeleg că acestea sunt cele mai bune, sunt ultima generație de silicoane, nu?
Ideea este că sunt de foarte multă vreme pe piață, de aproape 20 de ani aduc aceste proteze. Și mă mândresc cu o foarte bună calitate a produsului, o siguranță, o garanție pe care le oferă produsul. În plus aducem o gamă largă de modele astfel încât să se potrivească oricui.
Protezele acestea sunt pe viață, nu le schimni decât dacă vrei tu, dacă vrei o mărime mai mare, dacă dezvolți o contractură capsulară, etc. La consult, medicul are obligația să-i spună pacientei tot ce urmează să se întâmplă, dar și riscurile pe care și le asumă, ce se poate întâmpla în timpul operației și după. Am avut paciente care și-au schimbat protezele după 10-12 ani pentru că au vrut o mărime mai mare și care în momentul în care li s-au scos protezele, acestea erau intacte.
Care e cel mai bun client al dumneavoastră?
Nu pot să spun. Lucrez cu foarte mulți medici, și din București, și din provincie. Eu am 65% din piață, prin urmare vă dați seama că nu pot să spun un nume. Și prietenilor le recomand o listă de 3-4 medici.
Dar de ce se spune că sunt atât de bune aceste proteze?
Din nenumărate motive, dar unul extrem de important, pe lângă studii și garanție este că gelul dinăuntru nu curge. Dacă se agață sau se sparge, că poate exista și acest risc, proteza se face ca un fel de capsulă și atunci gelul nu se scurge în organism. Este foarte impoartant ca gelul dinăuntru să fie steril și de bună calitate, să nu curgă și este extrem de important învelișul protezei.
Cum ați ajuns să vă faceți firmă de echipamente medicale?
Când am terminat facultatea am avut de ales între a lucra într-o bancă și a fi secretară la o firmă de produse medicale. Am zis că nu pot să lucrez în bancă și mai bine mă duc să mă fac secretară și să răspund la telefon. Asta am și făcut primele două săptămâni, am răspuns la telefon și am trimis faxuri. Apoi șeful meu a văzut că pot mai mult decât asta, am învățat, am furat meserie și așa am ajuns aici. Șeful meu m-a pus să mă pcup de importul unor proteze pe piața din România. Mi-a plăcut, era la început, abia se dezvolta piața.
Unul dintre asociații firmei de la momentul respective mi-a propus să ne facem noi o nouă firmă și să fim importatori și distribuitori de proteze, așa că nu am avut la ce să mă gândesc foarte mult. Am începu în decembrie 1999 și am adus primul import de proteze Mentor.
Le-ați folosit vreodată?
Da. În 2001 și de atunci nu am avut nici un fel de probleme.
Dar pentru reconstrucție ați avut vreun caz apropiat unde ați fost nevoită să le recomandați?
Din păcate, cancerul în ziua de azi e ca o răceală. Unde te uiți, în stânga, dreapta, cineva suferă de cancer, așa că am avut și eu cui să le recomand.
La reconstrucție sunt mai multe variante. În funcție de fiecare pacientă, reconstrucția poate fi făcută diferit, se poate chiar și cu țesut autolog. Reconstrucția de sân, nu înseamnă doar proteză. Dacă este mastectomie totală, i se poate lua o bucată de mușchi de pe spate, de pe burtă, e ceva mai complicat.
Chirurgul acela trebuie să fie Dumnezeu…
Chirurgul acela trebuie să știe foarte multă microchirurgie și da, cam e Dumnezeu. Din fericire, avem câțiva medici în România care fac reconstrucția impecabil. Și sunt și oameni care fac foarte mult bine, cum sunt cei de la Asociația Zetta care au operat benevol multe paciente.
Dar proteza nu înseamnă tot…
Nu. Dacă medical nu e bun, proteza aia poate să fie și din aur, și din diamant. Sunt mulți medici care vor să facă meseria asta, sau fac meseria asta că le place și atunci ai toate șansele să iasă bine.
Ce ar trebui să știe o pacientă care vrea să-și pună proteze mamare?
E foarte important ca pacienta când merge la medic să știe ce să întrebe: ce garanție are proteza în caz de ruptură, contractură capsulară, serom, etc? Dacă e o proteză care s-a operat în Japonia sau America, vine în România și la ecografie contstată că are o ruptură de proteză, primește una nouă gratuit.
Trebuie să știe ce studii sunt în spatele protezei, ce garanție are proteza repspectivă.
Apoi, trebuie să știe care sunt pașii de după operație, că trebuie să poarte o bustieră, că nu trebuie să facă mișcări bruște, să nu ridice greutăți, să nu meargă la sală, etc. Sunt niște pași pe care pacienta trebuie să-i respecte.
Este foarte important ca după operație, cel puțin o data pe an, pacienta să își facă o ecografie.
Pentru că există acel tip de cancer legat de proteza de sân?
Într-adevăr este o complicație care poate apărea legată de proteza de sân. Se fac studii pentru a stabili o corelație clară între protezele de sân și anumite forme de cancer. Din această cauză este foarte importantă consultația pre operatorie, unde pacienta trebuie informată despre toate riscurile și complicațiile posibile. Să nu uităm că este vorba de un corp străin în organism. Întotdeauna în medicină se pun în balanță beneficiile unei intervenții cu posibilele riscuri și efecte secundare. În România nu este identificat niciun caz de BI-ALCL și cred că prevenția și controlul anual sunt foarte importante. Să îndrumăm pacientele să meargă la control o dată pe an, pentru că orice este descoperit la timp, se rezolvă.”
Doctorul cum trebuie ales, după ce criterii?
Cea mai bună reclamă e din pacientă în pacientă. Fiecare pacientă ar trebui să aibă o lista scurtă de medici, să meargă a consult și să îl aleagă pec el cu care are cea mai bună chimie. În nici un caz nu trebuiesc consultate forumurile deoarece acolo sunt unii medici care plătesc bani pentru comentarii pozitive.
Cum arată cifrele de afaceri?
În fiecare an cresc între 10 și 15%.
Sper că nu pentru reconstrucții, ci pentru estetic..
Nu. Din business, cam 90-95% pentru augmentare și doar 5-10% pentru reconstrucție. E mic procentajul. Anul acesta am dat pentru programul national de reconstrucție doar 97 de proteze. Dacă e să mai număr și pacientele din privat, cred că numărul nu depășește 170 de paciente care au apelat la proteze pentru reconstrucție. Și sunt diagnosticate 8900 de cazuri de cancer la sân pe an.
Cum arată statisticile?
peste 8,900 de cazuri de cancer la sân sunt diagnosticate anual în România
1,800 dintre ele sunt diagnosticate în stadiile avansate ale bolii
25 de femei sunt diagnosticate zilnic în țara noastră cu cancer de sân
statisticile înregistrează un procent al mortalității din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decât media europeana (29%) și chiar decât cea mondială (31%)
mastectomia este pericolul care pândește 1 din 8 femei din România
se estimează că, anual, aproximativ, 3000 de femei trec printr-o operație de mastectomie, ca urmare a diagnosticării cu cancer
în România, procentul de femei care beneficiază de reconstrucție post-mastectomie este de 5%, în timp ce la nivel mondial procentul este de 60-70%
în 2018, în cadrul subprogramului de reconstrucție mamară al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a fost prevazută reconstrucția mamară pentru 165 de paciente.
sunt mii de paciente romance care apelează la protezele de sân în scop estetic.