Bicicletele viitorului în realitatea actuală
De-a lungul a câteva sute de ani, formula după care este construită o bicicletă nu s-a schimbat prea mult: două roţi, o şa, un cadru şi pedale. Însă fiecare designer sau constructor a încercat să aducă câteva îmbunătăţiri formulei standard şi astfel au apărut următoarele 10 modele de biciclete care ne fac să ne gândim la o eră îndepărtată din viitor, deşi ele sunt cât de actuale posibil. Unele sunt ciudate, altele sexi, însă toate reprezintă ideea de unde poate ajunge conceptul de cycling în viitor. Marea majoritate însă vor rămâne la stadiul de prototip deoarece nu vor atinge probabil niciodată linia de producţie, după cum anunţă www.ntd.tv. Sau, poate da.
Artikar by Ben Wilson
O parte bicicletă, o parte maşină, o parte…aureolă? Artikar-ul lui Ben Wilson este o bicicletă cu patru roţi în care stai aproape întins pe spate, înconjurată de o aureolă fluorescentă. E adevărat că luminile servesc mai mult de design, însă bicicletă este un model stilat ce se potriveşte foarte bine transportului în zilele noastre. Acest mijloc de transport poate atinge viteze destul de mari, iar luminile pot fi folosite ca măsură de siguranţă în trafic, mai ales într-un oraş ca al lui Wilson, cum este Londra.
Conceptul de bicicletă Cube Urban Street
Acest concept de bicicletă pliabilă, feroce, aduce o filosofie nouă de design în ceea ce priveşte cadrul bicicletelor de mare viteză. Conceptul de bicicletă Cube Urban Street a înlătura ideea de şa susţinută de bare metalice, precum şi povestea cadrului din partea de sus pentru această bicicletă din trei piese a cărei roată din spate pare că pluteşte. Din punct de vedere tehnic, acest design presupune o greutate mult mai mică pentru această bicicletă modernă, deşi pare un vehicul destul de voluminos. Cert este că acest model de bicicletă este foarte sexy. Îţi imaginezi câte capete s-ar întoarce dacă te-ai plimba cu ea prin oraş?
Bicicleta de croazieră fără furcă by Olli Erkkila
În timp ce Cube bike a renunţat la câteva bare din spate pentru mai multă performanţă, Olli Erkkila a creat o bicicletă căreia îi lipseşte furca. Chiar dacă această bicicletă aduce o imagine confuză şi nu reprezintă o inovaţiei în viitorul biking-ului, este totuşi un model de design ce nu s-a mai fabricat în trecut, acesta fiind de fapt motivul pentru includerea ei în listă.
Conceptul Furious Sports bike
Conceptul Furious Sports bike by Nenad Kostadinov reprezintă un alt experiment cu un cadru tradiţional de bicicletă, de data aceasta renunţându-se la o parte din partea din spate a cadrului. Spre deosebire de alte concepte, această bicicletă oferă suportul şi rigiditatea necesară pentru eficienţă, confort şi stabilitate. Însă schimbările la nivelul cadrului nu fac această bicicletă specială, ci computerul de bord care furnizează anumite informaţii legate de cursă. Viteza, locaţia, consumul de calorii şi alte informaţii sunt afişate în timpul cursei cu bicicleta.
Conceptul de bicicletă inteligentă by Chris Boardman
Chris Boardman a decretat ideea de ce ar putea însemna viitorul ciclismului cu acest concept de bicicletă inteligentă.această bicicletă este prevăzută cu un motor de rezervă ce se încarcă cu energie solară, un computer de bord, un scaner de securitate ce se activează cu amprenta digitală şi un design inovativ al roţilor fără spiţe.
Conceptul de bicicletă cu fire by Ionuţ Predescu
Această bicicletă a fost desenată ca fiind uşoară ca pana dar extrem de rigidă, folosindu-se un sistem de suspensii în locul cadrului standard de bicicletă. Trebuie să ne gândim la ea ca la un pod de suspensii unde greutatea sarcinii utile ajută la susţinerea formei structurii. Piesele solide ale cadrului sunt fabricate din fibră de carbon, în timp ce firele vor fi din kevlar.
Conceptul Ruiter Bike Simplicity
Designerul Joey Ruiter a dezvoltat un concept de bicicletă bazat pe filosofia simplicităţii. Bicicleta sa a avut nevoie doar de o pereche de roţi, mânere, o şa şi pedale., în cazul acesta conectate direct cu roata din faţă. Ruiter nu a mai folosit lanţul şi o bună bucată din cadru, însă a folosit un computer de bază pentru a putea ajunge uşor din punctul A în punctul B. Din păcate lipsa lanţului înseamnă o viteză mai mic, , cadrul din două bare înseamnă o mai puţină stabilitate şi eficienţă, iar locul pentru şa nu pare deloc confortabil. Este însă o bicicletă care arată extrem de bine.
Conceptul Eco 07 Bike by Victor Aleman
Acest concept a fost creat nu pentru a se obţine o dimensiune mai mică a bicicletei, ci pentru a putea fi extrem de uşor de dezansamblat ca să poată încăpea într-o cutie de dimensiunile unei serviete. Această funcţionalitate o poate aduce pe locul întâi în rândul bicicletelor viitorului, ca să nu mai vorbim de designul extrem de frumos.
Conceptul Peugeot B1k
Peugeot are deja o tradiţie în a produce şi altceva în afară de maşini, iar de data asta a desenat o bicicletă futuristă Peugeot B1k este cel mai nou şi mai mult ca sigur cel mai grozav concept de biciclete din tradiţia companiei, o bicicletă de viteză cu o gamă mare de componente performante ale generaţiei viitoare. Şaua este mai înaltă decât linia mânerelor în formă de joystick, pedale solide, fără lanţ şi cu o construcţie din carbon ceea ce înseamnă o bicicletă puţin mai grea decât una standard, însă extrem de sexy.
Conceptul Plus Bike by Bortolani şi Righi
Iată o bijuterie în materie de design de biciclete, o formă care sfidează aerodinamica şi un setting superior de inspiraţie victoriană. Cadrul futurist este elementul de plus din denumirea conceptului.