Bucureştiul Danei Ştefănescu, văzut de lumea întreagă şi vizitat de turişti de pretutindeni care l-au văzut în pozele ei cu telefonul - LIFE.ro
Sari la conținut

Bucureştiul Danei Ştefănescu, văzut de lumea întreagă şi vizitat de turişti de pretutindeni care l-au văzut în pozele ei cu telefonul

Expoziţia sa de fotografie o puteţi admira până la sfârşitul acestui an în interiorul French Bakery de pe strada Franklin nr 9, în spatele Ateneului Român.
Share this article

Trecut deseori cu vederea prin ghidurile de călătorii, privit chiar de mulţi dintre locuitorii lui drept un oraş tern, bârfit de cei din provincie pentru aglomeraţia şi atmosfera lui pestriţă, Bucureştiul Danei e viu, candid şi plin de romantism. Cei care-l iubesc deja îl vor iubi şi mai mult în imaginile acestea, cei care încă nu s-au învăţat cu felul lui de a fi îl vor privi de-acum din alte unghiuri, cei care au plecat departe de el îi vor duce dorul şi mai mult, şi toţi cei care nu l-au vizitat niciodată şi vor vedea aceste fotografii îşi vor dori să ajungă la Bucureşti. Probabil cel mai bun PR de oraş (şi de ţară) pe care l-am văzut de mulţi ani încoace!” scria Corina Stoica în LaRevista, prima care a văzut talentul Danei Ştefănescu. Am auzit şi eu de pozele ei, i-am văzut expoziţia şi am vrut să o cunosc pe cea care face poze cu telefonul prin Bucureşti şi ale cărei fotografii au făcut înconjurul lumii şi i-au făcut pe străini să-şi dorească să vadă acest oraş. Expoziţia sa de fotografie o puteţi admira până la sfârşitul acestui an în interiorul French Bakery de pe strada Franklin nr 9, în spatele Ateneului Român.

Care e povestea ta? Cum ai ajuns să faci poze?

Ce frumos ai spus, poveste! … pentru că aşa o văd şi eu.

O poveste foarte frumoasă, magică aş putea spune, pe care o trăiesc în fiecare zi, din anul 2015, de când am avut curajul să ridic camera să surprind prin lentilă ceea ce surprindeam dintotdeauna cu ochii.

Bucureştiul e plin de străduţe şi de colţuri pline  de lumină, are ceva romantic în el, care mă fascinează, care e foarte personal.

Care e meseria ta de bază? O mai practici?

Am început să fotografiez locuri din Bucureştiul de odinioară, străduţe uitate de vreme, atât de dragi sufletului meu. Am făcut lucrul acesta după ce vreme de peste 20 de ani am fost avocat şi, într-o zi, am ales să nu mai fac asta. Îmi doream altceva şi mi-am făcut curaj să-mi urmez pasiunea, pe care am avut-o dintotdeauna.

Era ceva ce nu îmi mai doream să fac şi într-o zi am avut curajul să spun stop, să mă reinventez şi să am curajul să o iau de la capăt. Pentru că trebuie să ştiţi că nu (mi-) a fost deloc uşor să fac un astfel de pas.

De ce poze cu telefonul?

M-am gîndit că ceea ce am făcut dintotdeauna, şi anume să surprind doar cu ochii, acum era foarte simplu să surprind cu telefonul mobil. Pentru că da, eu realizez aceste fotografii cu telefonul meu mobil, un iPhone.

Am auzit că pozele tale fac înconjurul lumii şi că străinii aleg să ne viziteze şi pe baza pozelor tale. Cum sună asta pentru tine?

În luna ianuarie 2016, o poză ca o pictură, realizată în Centrul Vechi înzăpezit, pe strada Stavropoleos, a surprins în ochii mei de atunci un Bucureşti de poveste, plin de linişte şi căldură. Am primit la vremea aceea sute de mii de aprecieri, comentarii şi mesaje de la oameni din întreaga lume, acum imaginea are milioane de like-uri cumulate, comunităţi din toată lumea îmi răspîndesc imaginea indifferent de anotimp şi are acelaşi impact asupra oamenilor, ca în prima zi. De atunci, oamenii au continuat să-mi urmărească postările, redescoperind un altfel de Bucureşti, mai frumos şi plin de farmec. Românii din străinătate îmi spun mereu că atunci când văd pozele mele li se face dor de „acasă”, că pozele mele spun poveşti.

Bucureştenii şi cei care nu locuiesc aici văd prin pozele mele un Bucureşti diferit, viu colorat şi plin de viaţă, care păstrează aerul Micului Paris, aşa cum era cunoscut odinioară.

Turişti de pretutindeni ajung în Bucureşti după ce îmi văd imaginile postate pe reţelele de socializare.

Unde au fost mai exact publicate fotografiile tale de au ajuns la străini?

Imaginea de iarnă  a făcut înconjurul lumii prin intermediul comunităţii internaţionale La Blouse Roumaine, care promovează valorile autentice româneşti De aici a fost foarte simplu să se răspândească în toată  lumea. Si de aici şi restul imaginilor, pentru că între timp numărul urmăritorilor de pe reţelele de socializare s-a mărit considerabil.

Apoi o revistă din Spania, respectiv din Granada, a publicat în două numere, imagini de prin Bucurestiul Meu şi redactorul mi-a propus un proiect care să se numnească Prin Granada Mea by Dana Ştefanescu.

De ce doar Bucureşti?

Proiectul acesta l-am numit Prin Bucureştiul meu, pentru că voiam să arăt lumii un altfel de Bucureşti, văzut prin ochii mei. Si pentru că aici locuiesc de când eram mică şi pentru că iubesc oraşul acesta fermecător plin de contraste.

Sigur că pe acolo unde călătoresc, prin alte oraşe din ţară, surprind imagini tot în stilul meu. De exemplu, în primăvara acestui an am vizitat Sibiul (oraşul în care mi-am petrecut o mare parte din copilărie) şi Timişoara şi oamenii au avut aceleaşi reacţii când au văzut imaginile mele. Mai mult decât atât, o doamnă din Timişoara mi-a scris „Ce frumos arată oraşul meu văzut prin ochii tăi, niciodată nu l-am văzut aşa, deşi locuiesc dintotdeauna aici.”

Te gândeşti să mai expui şi alte zone din ţară?

Recunosc că eu nu m-am gândit la asta, mi s-a propus şi am să iau în considerare propunerea.

Mi-ar plăcea sa am un proiect care sa se numească Prin Romania mea, pentru că ţara asta este absolut fascinantă.

Ce faci tu este un fel de fotoreportaj. Te-ai vedea făcând poze regizate?

Eu fotografiez locuri, oameni, atunci când îmi ies in cale. Nu ştiu dacă există fotografii regizate, pentru că în definitiv un moment nu poate să redea decât ceea ce simţi în acel moment, aşa că dacă faci lucrurile în felul tău, tot autentic se cheamă ca este.

Ce înseamnă pentru tine fotografia?

Este modul meu de a mă exprima, de a spune poveşti prin imagini, aşa cum le percep toţi privitorii.

Povesteşte-mi puţin despre expoziţie: cum ai ajuns să o faci, până când o putem vedea, ce speri să se întâmple mai departe…

Expozitia Bucharest In LOVE (este a treia expoziţie în palmares)  a făcut parte din evenimentul Love is in the Art, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie a Municipiului Bucureşti, un eveniment unic în peisajul cultural bucureştean, care a adus în faţa publicului cele mai bune produse din dans, teatru, muzică, fotografie şi film, celebrând  iubirea în diversele ei forme

Expoziţia o puteti vedea până la sfârşitul anului, la French Bakery pe strada Franklin nr.9, în spatele Ateneului, o cafenea extrem de cochetă şi cu un aer parisian.

Ce îmi doresc se se întâmple? Bucureştiul să fie promovat aşa cum se cuvine, turişti din toate colţurile lumii să ajungă să îl viziteze, aşa cum se întâmplă de la o vreme încoace de când oamenii îmi urmăresc activitatea pe reţelele de socializare, să-l aprecieze şi să îşi dorească să revină. Îmi doresc, de asemenea, un album de fotografie al Bucureştiului meu.

Mă bucur că o dată cu deschiderea expoziţiei, proiectul a stârnit interesul  mass-mediei, şi şase televiziuni comerciale au alocat timp generos fotografiilor de Prin Bucureştiul meu.

Când eşti autentic, când faci lucruri pentru că aşa simţi (nu pentru că trebuie), când îţi urmezi visul în felul tău, se întâmplă lucruri minunate. Si când ceea ce faci se transmite celorlalţi, se cheamă că ai reuşit. Cu iubire, înfăptuim lucruri minunate.

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora