Călătoria iniţiatică înseamnă de fapt o vacanţă într-o destinaţie specială, încărcată energetic, unde ai ocazia să te reculegi, să meditezi şi să îţi găseşti pacea şi liniştea sufletească. Ce subiect ar fi mai bun în această sâmbătă de dinaintea Învierii Domnului?
Probabil una dintre cele mai cunoscute astfel de destinaţii este Muntele Athos, însă aceasta este o destinaţie pentru bărbaţi. Se poate călători şi în cuplu, însă doamnele trebuie să-şi facă alt program cât timp domnii călătoresc pe Sfântul munte. Muntele Athos este poziţionat pe cel de-al treilea braţ al peninsulei Halkidiki din Grecia şi adăposteşte aproximativ 20 de mănăstiri şi 2000 de călugări.
Apoi, la fel de căutat este Ierusalimul, capitala statului Israel, unde foarte multe persoane aleg să pornească într-o călătorie iniţiatică la Mormântul Sfânt. Cei care merg acolo nu numai că petrec câteva zile în rugăciune şi reculegere, dar spun că se întorc cu atât de multe informaţii necunoscute până atunci şi după o astfel de vacanţă, par să înţeleagă mai bine care a fost rolul lui Isus şi care este rolul creştinităţii.
Se mai organizează călătorii iniţiatice în Jungla amazoniană, în Portugalia, în Egipt, dar poate printre cele mai spirituale, par a fi cele din India, unde oamenii au posibilitatea să meargă la acele Ashram-uri, locuri foarte izolate însă extrem de încărcate energetic.
Am stat de vorbă cu Iuliana Chiriac, coordonatoarea proiectului EDA, specializat în dezvoltare prin autocunoaştere, care organizează de mulţi ani astfel de călătorii.
Iuliana, ce sunt călătoriile iniţiatice? Care este scopul lor?
Călătoriile reprezintă experienţe unice. Pe lângă geografia şi istoria locurilor vizitate, o călătorie poate deveni iniţiatică, deoarece ne conectează la spaţii cu o energie specială, care pot declanşa oricând un proces de vindecare sau conştientizare la nivel profund, o şansă în plus în demersul personal de extindere a conştiinţei. Fiecare om îşi doreşte să evolueze. Locurile sacre reprezintă puncte cheie în care conexiunea cu energiile subtile se face într-un mod mult mai puternic şi evident.
Cum se aleg locaţiile unde au loc? Ele trebuie să aibă o anumită încarcatură energetică. Ce înseamnă asta?
O astfel de destinaţie se simte, fiecare persoană având propriul său sistem senzitiv, bazat pe intuiţie sau o anumită stare, o trăire, care-l sensibilizează pe un anumit subiect sau locaţie specifică, precum o chemare a unor lumi subtile.
Aş putea să vin şi cu un exemplu, „El Camino”, o călătorie pe care o organizez şi eu, chiar în aceasta vară, între 24 august-4 septembrie, pe rută portugheză, reprezintă în sine o experienţă de alchimie interioară.
El Camino di Compostela reprezintă o călătorie epică, un pelerinaj pe care îl fac de secole, încă de la începutul creştinismului, milioane de oameni, venind pe urmele Apostolului Iacob, cel care a creştinat această parte a Vestului Europei, cu ajutorul Fecioarei Maria. Pentru fiecare pelegrin, acest drum este o experienţă de viaţă unică, profund transformatoare, aşa cum o arată miile de testimoniale, carţile şi filmele făcute pe acest subiect.
Pelegrinii străbat sute de kilometri, pe mai multe rute, sosind din toate colţurile lumii, cu vârste, cultură şi pregătire profesională extrem de variate, celebrităţi sau oameni simpli, toţi simt o chemare sufletească extrem de puternică de a se regăsi pe sine într-un drum iniţiatic, până la cripta Sfântului Iacob, aflată într-o mare catedrală ridicată spre cinstirea Apostolului Iacob, în frumoasa regiune a Galiciei, din Nord-Vestul Spaniei, la Santiago di Compostela.
A fi pe Camino ne ajută să trăim plenar sentimentul de libertate, de reconectare la natură şi frumuseţea pură a vieţii, la tradiţii, valori spirituale înalte, accesând o stare de pace şi bucurie sufletească într-o uimitoare conexiune umană greu de imaginat în alte conditii, dar şi redescoperirea unei puteri interioare uimitoare, indiferent de provocările întâmpinate pe parcursul acestui drum. Se petrec multe sicronicităţi prin care Universul ne vorbeşte şi ne oglindeşte răspunsuri la întrebări profunde. El Camino di Compostela reprezintă primul drum cultural european şi a fost trecut în patrimoniul UNESCO.
Ce se întamplă practic într-o astfel de călătorie? Care e programul unei zile?
Astfel de călătorii reprezintă opţiuni de vacanţe active, în care există însă şi un timp de introspecţie extrem de valoros, dar şi drumeţii, cu adevărate momente de răsfăţ în mijlocul naturii sau descoperiri culturale în operele de artă aflate în catedralele, muzeele si galeriile de artă din oraşele vizitate. A scrie un jurnal pe parcursul unei astfel de călătorii ne arată apoi cât de îmbogăţiţi ne-am întors şi cât de schimbaţi într-un sens profund.
Povestiţi-ne un pic de specificul principalelor destinaţii (mă refer atât la cele din Romania cât şi la cele externe, cu ce vine fiecare din ele?).
Istoria Romaniei se află dincolo de Timp şi Spatiu – unde pământul sacru şi noile descoperiri de vaste galerii, scrieri misterioase şi tradiţii bogate, fuzionează într-o nouă paradigmă a Adevarului.
Călătorim în centri energetici de putere ai României, adevărate spaţii sacre, de la Sfinxul din Munţii Bucegi, până la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, la Sarmizegetusa, Costeşti, Blidaru, Fetele Albe, alături de un ghid remarcabil, profesorul de istorie Dan Oltean, apoi ajungem la faimoasele cascade aflate în Munţii Banatului sau în Munţii Apuseni, vizitând peşteri de o frumuseţe excepţională sau facem drumeţii de neuitat în zone energetice puternice, prezente în diferitele masive muntoase, recunoscute ca şi antene sau chakre ale planetei, dovada fiind şi mânăstirile construite în aceste spaţii din timpuri îndelungate sau vestigiile rupestre, ca mărturie peste veacuri şi milenii.
Expediţiile ne oferă posibilitatea să ieşim din viaţa cotidiană şi să intrăm într-o stare de regenerare a organismului prin mişcare sănătoasă şi antrenarea tuturor simţurilor, să ne regăsim din nou echilibrul natural, în contact firesc cu toate elementele naturii.
Călătorind spre destinaţii îndepărtate, constatăm totuşi că există puncte de intersecţie, elemente de geometrie sacră şi chiar anumite tradiţii populare care par a transcende timpul şi spatiul, prin mesajul lor comun. Un exemplu cu totul remarcabil este Sfinxul de la Markawasi, aflat în Peru, declarat Monument al Umanităţii şi protejat UNESCO, înrudit cu Sfinxul din Bucegi, vestigii care aparţin se pare, aceleiaşi civilizaţii protoistorice.
Cine este în targetul călătoriilor iniţiatice? Sunt oameni aflaţi la o anumită răscruce, care vor să îşi găsească calea? Sau sunt oameni aflaţi deja la un nivel spiritual şi vor să şi-l crească?
În călătoriile initiaţice participă absolut toţi cei care simt chemarea unei altfel de vacanţe, a unei experienţe care le poate schimba chiar viziunea asupra vieţii sau cel puţin asupra problemelor pe care le au, aducând mai multă claritate.
E nevoie de o anume pregătire pentru participanţi?
Inima deschisă şi poate intenţia de a fi cu un Ego din ce în ce mai mic ajută orice demers în intenţia evoluţiei nivelului spiritual.
Ne poţi da nişte detalii tehnice/practice? (cost/calendar)
Toate călătoriile pe care le organizez pot fi studiate ca program, calendar şi costuri, direct pe site-ul centruleda.ro.