Când este momentul să dăm RESTART organismului. Totul despre programul New You Retreat
În ultima vreme, programele de retreat se află în tendinţele de călătorii şi wellness, organizându-se în cele mai variate locuri, de la Bali şi până în staţiunile de schi din Alpi.
De la cursuri de Yoga peste weekend până la retreat-uri în India, toate joacă un rol extrem de important în atingerea echilibrului trup-minte-suflet. Majoritatea programelor de wellbeing retreat durează între 3 şi 7 zile, se desfăşoară în staţiuni turistice, în mijlocul naturii, şi se adresează unui grup restrâns de persoane.
Roxana Panţuroiu ne vorbeşte astăzi despre New You Retreat, primul program din România care propune participanţilor o experienţă integrată, yoga-pilates-nutriţie-mindfullness. Mai există şi alte concepte pe piaţă, dar fiecare are un target şi o abordare diferită.
Care este rezoluţia ta pentru 2018?
Cred că rezoluţie este un cuvânt cu o încărcătură mult prea mare. Dincolo de stresul cotidian, este încă o presiune asupra noastră pe care o punem chiar noi înşine. Acesta este şi motivul pentru care, nu doar la început de an, mă străduiesc să trăiesc cât mai echilibrat, în sensul că încerc să fiu mai îngăduitoare cu mine însămi, mai înţelegătoare cu nevoile mele. În loc de rezoluţii, încerc să mă ghidez după principiile pe care le consider eu sănătoase pentru exteriorul şi interiorul meu. Un lucru pe care îl fac zi de zi, este să îmi reamintesc că drumul spre schimbare este tot atât de important ca şi schimbarea în sine. Pas cu pas.
Într-adevăr, la fiecare început de an, ne propunem lucruri măreţe şi aproape toate vrem să facem cumva să arătăm mai bine, să ne simţim mai bine, să fim mai fericite. Ce sfaturi ai pentru noi?
Poate nu neapărat un sfat, cât o sugesţie: aceea de a alege echilibrul, calea de mijloc. Când oamenii afirmă că şi-ar dori să fie fericiţi sau sănătoşi, vor, de fapt, să fie bine cu ei înşişi. Iar asta înseamnă să dezvolte obiceiuri sănătoase pentru ei, care îi fac să se simtă împăcaţi cu sine. Cred cu tărie că ar trebuie să lucrăm cu noi înşine pornind din interior, de la psihic. Doar atunci când învăţăm să ne descoperim putem face pace cu noi, aducând bunăstarea interioară şi către exterior. Cred, de asemenea, că doar cu optimism şi convingere, învăţând să apreciem ce avem şi ce suntem şi descoperind avantaje în tot ce ne înconjoară, putem găsi ceea ce ne dorim.
Este fix ceea ce încercăm să sădim în inima participanţilor, în cadrul programelor New You Retreat. Fără antrenamente sau diete drastice, fără extreme şi schimbări la 360 de grade. Vrem doar să facem puţină lumină, să îi ajutăm să îşi înţeleagă mai bine organismul şi mintea şi să cultive wellbeing-ul de la interior către exterior.
Cum s-a născut acest proiect?
Orice schimbare începe cu primul pas. Pentru noi, acest start l-a constituit lansarea sucurilor şi programelor de detox JuiceIt. În timp, am observat că mare parte dintre aceştia foloseau sucurile ca pe un jump start pentru a-şi îmbunăţi stilul alimentar şi de viaţă, dar ne cereau sş sfaturi pentru a-i ghida spre obiectivele lor pe mai departe.
Am realizat, astfel, că există o sinergie între produsele noastre şi evenimentele de tip retreat. New You Retreat a fost, aşadar, următorul pas. Cred că la fel de important precum ce ne-am dorit să fim a fost să stabilim ce NU vrem să fim: nu ne-am dorit să organizăm nici un bootcamp, nici un program de slăbit. Am vrut să punem bazele unui stil de viaţă mai echilibrat. Asta înseamnă că nu le spunem participanţilor la ce să renunţe, ce să elimine din viaţa lor. Îi încurajam doar să pună pe pauză anumite obiceiuri cotidiene mai puţin sănătoase, arătându-le cu ce ar putea să le înlocuiască. Orice proces de wellbeing e important să fie trăit, minut cu minut, fără a conta doar rezultatul. New You Retreat este o experienţă în cadrul căreia cel mai important este ca participanţii să fie deschişi să încerce ceea ce le propunem şi să accepte că există şi o altă cale.
Cui i se adresează?
Se adresează tuturor celor care sunt deschişi către noutate, către schimbare, către sinele lor, către starea lor de bine, una mai echilibrată. Corporatişti sau antreprenori, angajaţi sau oameni în poziţii importante, proaspete mămici sau tinere curioase, oameni dornici de un fresh start şi care nu ştiu de unde să o apuce. Indiferent, însă, de profilul participanţilor, atunci când iau decizia de a se înscrie, probabil şi-au luat deja angajamentul faţă de ei să devină cea mai bună versiune a lor.
Există o perioadă anume pentru Retreat? Când e necesar să dăm un restart organismului nostru?
În fiecare zi. O pauză de la rutina cotidiană este binevenită indiferent de perioada anului. E drept, întrucât toate emoţiile, sentimentele şi trăirile noastre interioare se reflectă abia după un anumit timp asupra corpului, mulţi dintre noi aleg schimbarea în momentul în care organismul trage un semnal de alarmă, produce un declick. Din experienţă, am observat că atunci nivelul motivaţiei pentru un nou start creşte simţitor. Până la urmă, nu există prea târziu. Suntem norocoşi doar să conştientizăm că avem nevoie de un restart.
Care a fost feedback-ul acestor escapade, să le spunem?
Verdictul – şi implicit, confirmarea că suntem pe drumul cel bun – l-au dat participanţii programului New You Retreat. Şi ne bucurăm că acest curaj al lor de a face pasul spre schimbare le-a fost răsplătit din plin.
Au fost persoane care ne-au mărturisit că programul nostru le-a deschis ochii, că şi-au schimbat treptat modul de a mânca sau au descoperit noi metode de auto-disciplină. Alţii au apreciat natura şi mişcarea în aer liber. Au existat chiar persoane care au afirmat că abia după ceva timp au început să proceseze ceea ce li s-a întâmplat. Important pentru noi este ca fiecare participant să fie „mişcat” într-un fel sau altul, cât de puţin. Sigur, este o provocare din punct de vedere fizic şi mental, iar New You Retreat este şi o sursă de inspiraţie şi revigorare, cât şi un ghid informativ pentru o viaţă mai bună.
Cum găsiţi locaţiile; în funcţie de ce le alegeţi?
Întrucât evenimentele New You Retreat presupun atât lucrul cu trupul, cât si cu mintea, ne asigurăm că locaţiile răspund ambelor nevoi. Peisajele idilice, care să confere intimitate şi linişte sunt criterii importante. Nivelul înalt de confort şi facilităţile sunt extrem de importante: săli de antrenament, saună, masaj; locuri care să creeze un sentiment de răsfăţ, de wellness pentru participanţi. Pe cât posibil, încercăm să găsim spaţii intime, care pot fi închiriate exclusiv pentru a putea dobândi un focus mult mai mare asupra activităţilor desfăşurate şi care să faciliteze coeziunea grupului. Şi nu în ultimul rând, pentru că ne dorim ca participanţii să profite cât mai mult de timpul nostru împreună, alegem locaţii care să fie la o distanţă relativ mica de Bucureşti.
Cum arată o zi la NYR?
Ca un antrenament 3 în 1; lucrăm cu mintea, corpul şi sufletul. Dimineţile încep cu o oră de Hatha Yoga. Cei initiaţi deja ştiu că asta presupune să inspire energie şi aer pur şi să expire grijile şi gândurile negative. Cei care nu au mai practicat yoga descoperă cum se pot debarasa de agitaţia şi stresul din care au venit, încărcându-se cu liniştea şi frumuseţea unui peisaj unic. Nu întâmplător deschidem programul cu acest antrenament. Dincolo de posturi şi asane, yoga reprezintă o filosofie de viaţă: regăsirea energiei vitale şi a echilibrului interior. După ora de yoga, care se desfăşoară, atunci când vremea ne-o permite, într-o „sală” cu totul specială, în natură, continuăm cu o oră şi jumătate de Pilates Rhythm & Balance. Urmează workshop-ul de cooking, unde ne pregătim împreună masa de prânz, astfel încât participanţii nostri pot observa şi ce alimente bune pentru organism pot introduce în meniul zilnic, de acum încolo.
După amiezile ni le petrecem în aceeaşi atmosferă plăcută şi energică a antrenamentului de Pilates: Total Body Workout de data aceasta. Descoperim limitele corpului nostru şi aflăm cum le putem depăşi mai uşor şi ne bucurăm de starea de bine de după Apoi,drumeţiile în mijlocul naturii sunt şi ele nelipsite din program, întrucât reprezintă un mod de relaxare atât a minţii, cât şi a corpului.
Nu în ultimul rând, ne luăm porţia de răsfăţ cu ajutorul masajului, pentru că avem nevoie să învăţăm cum să ne relaxăm, în timp ce ne reîncărcăm rezervele de energie.
Ce include meniul vegetarian?
În primul rând, aş vrea să menţionez că noi, echipa JuiceIt, nu credem că a mânca sănătos înseamnă, neapărat, să ţii dietă, cât să alegi un stil alimentar echilibrat, potrivit fiecăruia. Departe de a le spune participanţilor să renunţe pentru totdeauna la vin sau ciocolată, îi vom încuraja doar ca pe parcursul celor trei zile să ofere corpului o pauză de la anumite alimente şi băuturi. Este benefic să fim conştienţi de ceea ce consumăm şi de efectele pe care unele produse le au asupra noastră, în timp. Eliminându-le chiar şi pentru o scurtă perioadă, putem observa schimbarea în bine.
Revenind la meniu, încercăm să combinăm mesele lichide cu cele solide într-un mix redus caloric. Chiar înainte de micul dejun, începem ziua cu un shot proaspăt energizant, apoi servim fie o budincă de chia, puree de mango şi lapte de migdale, fie fulgi de ovăz, goji şi cocos. Supele-cremă de sfeclă şi morcovi, asezonate cu lapte de cocos sunt vedetele prânzului. Faptul că sunt hrănitoare nu va constitui o surpriză pentru nimeni, însă sunt şi absolut delicioase, datorită mixului exotic de ingrediente. Fiind preparate la 70 de grade, legumele îşi păstrează, astfel, proprietăţile, ceea ce este un plus pentru organism. Iar cina, ei bine… Cina îi face pe toţi participanţii să se uite altfel la ce pun în farfurie: spring rolls-uri cu foi de orez, quinoa, avocado, sfeclă şi dovlecel şi tagliatelle cu zuccchini, sos de fistic crud şi lime. Ca un ultim amănunt, sucurile proaspăt presate la rece sunt oferite pe tot parcursul zilei.
Cum ne pregătim pentru o astfel de cură?
Toţi participanţii noştri primesc recomandări despre cum trebuie ţinută pregătirea pre-detox, în săptămâna premergătoare programului. Pregătirea nu este deloc complicată, constă în eliminarea alimentelor procesate şi a celor acide din meniul zilnic, cu cel puţin 3 zile înainte de începerea evenimentului. Totodată, le reamintim că pregătirea mentală joacă, de asemenea, un rol foarte important.
Cine sunt antrenorii? Cine sunt specialiştii care susţin aceste cursuri / ore?
Antrenorii New You Retreat sunt, în fapt, pilonii întregului eveniment. Alături de mine şi Ana, participanţii se pot bucura de prezenţa şi susţinerea Alexandrei, a Alinei şi Luminiţei.
Luminiţa Petrişor este un antrenor desăvârşit cu peste 15 ani de experienţă în sport şi arta mişcării, este convinsă că pilates-ul transcende dincolo de ora de antrenament şi se răsfrânge mai departe asupra vieţii tale de zi cu zi. Atitudinea cu care te apleci asupra lucrurilor schimbă nu numai cum faci ci şi ceea ce faci şi, implicit, rezultatul.
Alexandra Solomon a descoperit calea către yoga în 2007 când a început practica de Ashtanga Yoga tradiţională în linia lui Sri K. Pattabhi Jois. De atunci şi-a îmbogăţit mereu cunoştinţele călătorind frecvent prin lume şi studiind continuu. A călătorit de două ori în Mysore, India, unde a studiat în cadrul KPJAYI Ashtanga Yoga Research Institute. Din dorinţa de a oferi mai mult studenţilor săi a studiat în Thailanda şi Nepal masajul tradiţional tailandez, terapie complementară practicii yoga.
Alina Roşca a studiat fiziokineteoterapia în cadrul Facultăţii de Medicină şi are peste 14 ani experienţă ca terapeut corporal. Ceea ce o face, însă, specială, în afară de mâinile ei de aur, este atenţia cu care tratează pe fiecare în parte şi măiestria cu care îmbină tehnicile medicale cu cele de relaxare. Dincolo de experienţa de peste 10 ani în domeniul în care activează fiecare în parte, sunt înzestrate cu mult simţ intuitiv, astfel încât înţeleg foarte bine participanţii, nevoile şi aşteptările acestora şi îşi adaptează antrenamentele în consecinţă. De aici şi numărul restrâns de participanţi; lucrăm cu aproximativ 16 persoane per ediţie, tocmai pentru că vrem ca trainerii să aibă posibilitatea de a interacţiona îndeaproape cu fiecare.
Unde vezi acest business în următorii ani?
Noi credem că abia am făcut unu, doi paşi din potenţialul acestui business. Oamenii devin din ce în ce mai interesaţi de wellness şi îşi cultivă mai mult deprinderile sănătoase. Sperăm ca acest trend să continue pe linie ascendentă, iar noi să creştem odată cu el. Prin intermediul Juiceit am reuşit să educăm o mare parte din clienţii noştri cu privire la beneficiile sucurilor presate la rece şi, odată cu lansarea NYR, misiunea noastră de a educa şi a creşte o comunitate de oameni cu aceleaşi interese a prins contur. Asta nu înseamnă că ne oprim aici