Canionul 7 Scări, un loc de vis şi un strop de adrenalină
A venit vara, a crescut şi interesul pentru drumeţii, mai mult sau mai puţin dificile. Aşa că azi am să scriu despre unul dintre cele mai spectaculoase canioane din România, Canionul 7 Scări, aflat la câţiva paşi de aglomerata Vale a Prahovei, în zona Timişu de Jos.
Canionul 7 Scări, o drumeţie de neratat
Aflat în masivul Piatra Mare, în partea de nord-vest a munţilor, Canionul 7 Scări este un defileu săpat în calcar cu o lungime de 160 de metri şi o diferenţă de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 948 de metri. La prima vedere cifrele nu par impresionante, dar dacă stai să te gândeşti că diferenţa de nivel se parcurge doar pe verticală parcă altfel stau lucrurile. Un bloc de 10 etaje are aproximativ 30 de metri, iar aici trebuie să urci echivalentul aproximativ al 2 astfel de blocuri.
Avantajul este că locul a fost reabilitat în urmă cu câţiva ani, iar scările şi pasarelele montate sunt foarte stabile. Dezavantajul este că dacă ai rău de înălţime excursia asta s-ar putea să nu fie tocmai cea mai potrivită pentru tine, deşi traseul până aici este unul la îndemâna oricui.
Accesul se face ieşind de pe Drumul Naţional 1, dinspre Săcele, prin Dâmbul Morii, urmând apoi traseul cu bandă galbenă. Maşina se parchează la începutul drumului forestier – cu cât ajungi mai devreme, cu atât e mai bine, căci zona este extrem de aglomerată în weekend – şi pleci într-o plimbare lejeră preţ de vreo 40 de minute. Mai mult, te poți lăsa furat de peisaj şi umpli albumul foto. Ce-i drept, e şi greu să nu vrei să faci poze în această zonă. După cele aproximativ 40 de minute ajungi la punctul de taxare, de unde se face intrarea în canion. Biletul de intrare costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii, iar canionul este deschis între orele 10.00 şi 17.00, doar în zilele de sâmbătă şi duminică şi doar dacă vremea este prietenoasă.
![](https://life.ro/wp-content/uploads/2022/06/terrabarcensis.jpg)
Defileul este format din zece trepte cu înălţimi diferite, între 2,5 şi 15 metri, transformate în cascade datorită pârâului 7 Scări. În realitate sunt 9 scări în total – denumirea de 7 Scări provine din anii 1920-1930, când accesul se făcea cu ajutorul a 7 scări din lemn – dar şi pasarele metalice care fac legătura între ele.
Nu este nevoie de un echipament special pentru traversarea canionului, dar ca la orice drumeţie responsabilă este bine să ai bocanci cu talpă antiaderentă. Scările mai puţin, dar potecile de după pot fi umede uneori şi alunecoase şi nu e cazul să creşti nivelul de adrenalină mai tare decât o fac ele oricum, în mod firesc. E bine să ştii şi că în canion temperaturile sunt mai scăzute cu 10-15 grade, aşa că nu strică să ai o geacă în plus.
![](https://life.ro/wp-content/uploads/2022/06/adevarul.jpg)
Traversarea se face într-un singur sens – odată intrat pe traseu nu te mai poţi întoarce – şi durează între 20 şi 30 de minute, în funcţie de cât de mulţi turişti sunt în ziua respectivă. De obicei sunt destul de mulţi, mai ales că accesul se face doar în weekend.
După traversarea canionului întoarcerea se face prin pădure, undeva la 25-30 de minute pe traseul cu punct roşu, iar dacă vrei ca experienţa să fie completă poţi testa şi traseul de tiroliane instalat aici, unul extrem de generos, ce depăşeşte 2 kilometri. Sunt 23 de trasee, cel mai lung având 273 de metri şi poţi plăti 100 de lei ca să faci întreg traseul sau 70 de lei pentru doar jumătate din el.
![](https://life.ro/wp-content/uploads/2022/06/brasovmetropolitan.jpg)
Dacă ai chef de o drumeţie mai îndelungată poţi pleca de la canion înspre Cabana Piatra Mare – traseu de 2 ore şi jumătate, iar de acolo mai departe către Vârful Piatra Mare sau de la cabană se poate coborî spre Dâmbul Morii, locul de plecare iniţial, pe traseul cu bandă roşie.