Definiția unei capitale variază, dar în general se crede că este un loc locuit care este mai populat decât un oraș sau un sat. Dimensiunea acestei populații poate varia de la câteva mii la zeci de milioane. Și dacă vorbim despre cel mai mare oraș din lume în ceea ce privește populația, care este de fapt și cea mai mare capitală din lume, trebuie să ne uităm la Japonia.
Care este cea mai mare capitală din lume în funcție de numărul de locuitori?
Conform Raportului ONU privind orașele din lume pentru 2018, Tokyo este cel mai mare oraș de pe Pământ, cu o populație de peste 37 de milioane de locuitori ocupând zona metropolitană. Spre comparație, există mai puțini oameni care trăiesc în întreg statul Texas (aproximativ 28,6 milioane) sau pe întreg continentul Australia (aproximativ 25,5 milioane). Populația care locuiește în limitele oficiale ale orașului Tokyo este mai mică, cu 14 milioane, deși și acest număr este încă impresionant. Capitala japoneză a văzut prima sa scădere a populației într-un sfert de secol în timpul pandemiei de COVID-19, dar nu și-a pierdut locul 1 pe listă.
Următoarea zonă urbană cea mai populată este Delhi, India, care a găzduit aproximativ 31,1 milioane de locuitori în 2018. Deși este cel mai mare oraș al Americii, New York nu se apropie de fruntea clasamentului. Populația în 2021 era de aproximativ 8,46 milioane de locuitori în granițele orașului și 19,77 milioane pentru zona metropolitană mai extinsă.
Care este cel mai mare oraș din lume în funcție de suprafață?
New York-ul poate fi mic în comparație cu unele orașe asiatice, dar deține un superlativ internațional diferit. Dacă definiția ta pentru cea mai mare capitală din lume se uită la suprafața acoperită mai degrabă decât la populație, The Big Apple primește trofeul. Suprafața sa variază de la 8550 de kilometri pătrați la 12173 de kilometri pătrați, în funcție de sursele pe care le consultăm. (Granițele orașelor nu sunt atât de alb-negru pe cât ai putea crede, ceea ce face dificilă măsurarea atât a suprafeței, cât și a populației totale.)
Când discutăm despre cele mai mari orașe ale lumii, oamenii se referă de obicei la populație, nu la zonă. Dacă ai fost vreodată într-un oraș în care apartamentele – și navetiștii – sunt stivuite unul peste altul, știi că spațiul fizic poate fi limitat în cele mai aglomerate metropole ale planetei.
Dacă vorbim de cea mai mare capitală din lume în funcție de suprafață, aceasta este Ankara, cu peste 24 de mii de kilometri pătrați.
Foto: Depositphotos.com