Care este legătura dintre alimentaţia sănătoasă şi performanţele de la job?
Au existat nenumărate studii care atestă faptul că o alimentaţie echilibrată şi nutritivă are un rol major în dezvoltarea creierului copiilor şi în mărirea performanţelor şcolare. Probabil de aici a venit şi necesitatea unor studii care să releve faptul că dieta sănătoasă ajută la dezvoltarea performanţelor intelectuale de la serviciu.
Încă din adolescenţă suntem îndemnaţi să învăţăm o a doua limbă străină, să rezolvăm cuvinte încrucişate sau să cântăm la un instrument muzical pentru a ajuta la dezvoltarea cerebrală şi pentru a spori performanţele creierului nostru.
Nimeni nu ne-a învăţat însă cât de importantă este dieta sănătoasă, sau cel puţin până acum, şi cum anumite alimente au un rol mare în dezvoltarea creierului.
„Dieta, exerciţiile fizice şi somnul au potenţialul de a modifica sănătatea creierului şi funcţiile mentale”, susţine Dr. Fernando Gomez Pinilla, profesor de neurochirurgie la UCLA şi autorul unui studiu legat de alimentaţie şi performanţe intelectuale. Tot el mai spune că modificările nutriţionale apărute în dieta zilnică pot avea impact asupra îmbunătăţirii abilităţilor cognitive, asupra protecţiei creierului de anumite leziuni şi asupra contracarării efectelor îmbătrânirii.
Studiul pentru examene, pregătirea discursului sau a unei prezentări pentru şedinţele de a doua zi, toate necesită concentrare şi putere din partea creierului. În timp ce creierul cântăreşte doar 2% din greutatea totală a corpului, studiile arată că foloseşte un procent de 20% din rata metabolică, adică mult mai mult decât oricare alt organ al corpului.
Energia pe care o primim în urma consumului de alimente, ajută la activarea impulsului electric pentru învăţare, memorie şi alte treburi cognitive. Dar nu toate alimentele sunt la fel. De exemplu băuturile energizante, alimentele de tip fast-food sau cele bogate în zahăr afectează sinapsele şi alte molecule relaţionate cu învăţarea şi memoria. Un plan nutriţional de dietă sănătoasă reprezintă cheia pentru a ajuta la sporirea capacităţilor intelectuale.
Tipul alimentelor şi orele la care acestea sunt consumate au un impact uriaş asupra vigilenţei şi rezistenţei mentale. În urma studiilor, s-a ajuns la concluzia că există 4 tipuri de nutrienţi ce ajută la optimizarea funcţiile cerebrale.
Alimente cu indice glicemic mic
Creierul tău are nevoie de un supliment constant de energie deoarece în timpul unei zile consumă aproape un sfert din totalul de energie al organismului. Carbohidraţii cu indice glicemic mic furnizează o aprovizionare constantă a creierului cu glucoză şi ajută la îmbunătăţirea capacităţii de concentrare, ascute memoria şi abilitatea de învăţare. Alege zilnic măcar o porţie de orez brun, quinoa, legume de sezon sau cartofi dulci.
Vitaminele din grupul B-urilor
Vitaminele B6, B12 şi acidul folic ajută creierul să folosească glucoza pentru a funcţiona optim. Lipsa vitaminele din grupul B-urilor din organism a fost asociată cu creşterea stresului şi a depresiei în unele cazuri. Vitamina B se găseşte în cerealele integrale în legumele cu frunze verzi, în brânză, ouă, carne roşie, peşte şi nuci.
O bună sursă de vitamina B, dar şi de calciu şi proteine de calitate este iaurtul. Iaurtul consumat dimineaţa sau la gustarea dintre mese este săţios şi extrem de nutritiv. Este alegerea excelentă pentru gustarea de la birou.
Antioxidanţii
Deficitul de vitaminele A, C şi E a fost legat de creşterea semnelor relaţionate cu îmbătrânirea memoriei. Pentru a te asigura că atingi doza zilnică recomandată de antioxidanţi consumă cât mai multe fructe şi legume crude. Nutriţioniştii recomandă acele fructe şi legume locale care se găsesc în piaţă atunci când este sezonul lor. Mănâncă astfel caise vara şi gutui toamna.
Grăsimile esenţiale
Acizii graşi esenţiali nu pot fi produşi de către organism şi trebuie obţinuţi din alimentaţie. Din moment ce 60% din creier este făcut din grăsimi, este esenţial să-l hrăneşti cu ce are nevoie. Cei mai eficienţi sunt acizii graşi omega 3 care apar natural în peştii graşi (somon, macrou, hering, păstrăv sau sardine). Alte surse importante de acizi graşi se găsesc în uleiul de seminţe de in, de soia, în uleiul de nuci, în boabele de soia sau în seminţele de dovleac. DHA (colesterolul bun) se găseşte în majoritatea acestor alimente, iar o concentraţie mică a acestuia în organism a fost asociată cu creşterea riscului de Alzheimer şi cu pierderea memoriei.
Recomandările life.ro
Înainte de orice, credem noi, este extrem de important să acordăm o mare atenţie alimentaţiei sănătoase. Atunci când ne alegem o meserie, o facem pentru că ne place, ne pasionează şi ne vedem practicând-o până la pensie. Acelaşi lucru ar trebui să facem şi cu dieta. Ar trebui să fim pasionaţi de un stil de viaţă sănătos, să fim responsabili şi să alegem întotdeauna ceea ce este mai bun pentru noi.
În redacţia life.ro am ales această cale şi deja ne simţim mult mai bine şi mai productivi. Consumăm multe legume şi fructe, multe salate şi mult iaurt în fiecare zi. Nu vi se pare că am început să scriem mai bine şi mai mult? J
Şi încă un pont din partea noastră: Te sfătuim să te înscrii la ziua porţilor deschise la Fabrica Danone România. Vei avea posibilitatea să afli cum se fabrică un iaurt de calitate, cum se alege şi se transportă cel mai bun şi proaspăt lapte care ajunge apoi iaurt, ce reţete se folosesc şi la ce serveşte tehnologia modernă.
Pe data de 9 iulie, Fabrica Danone România va primi vizitatori din oră în oră şi va face publice toate informaţiile de mai sus pentru ca noi să ştim exact cum alegem calitatea. Tot ce trebuie să faci este să te înscrii pe site-ul Danone pentru ca specialiştii de acolo să poată organiza fiecare vizită în parte, astfel încât toţi cei care doresc să viziteze fabrica să aibă parte de o experienţă plăcută.