Câştigătorii TIFF 2017
Cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) s-a încheiat în acest weekend cu bine cunoscuta gală de decernare a premiilor, ce a avut loc la Teatrul Naţional Cluj, unde au fost recompensate pelicule dintre cele mai interesante iar vedete ale celei de-a şaptea artă au fost omagiate pentru întreaga carieră.
Dacă în anii precedenţi, la TIFF au fost prezente personalităţi precum Sophia Loren, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale sau Vanessa Redgrave, anul acesta marele invitat a fost actorul Alain Delon (81 de ani), care a fost recompensat cu Trofeu „Transilvania” pentru întreaga carieră. Actriţele Tora Vasilescu şi Violeta Andrei au fost omagiate şi ele cu Premiul de Excelenţă şi Pemiul pentru întreaga carieră.
La categoria filme, „Familia mea fericită”, regizat de Simon Gross şi Nana Ekvtimishvili, a convins juriul – actriţa Clotilde Courau (Prinţesă de Veneţia şi Piemont), producătoarea Elizabeth Karlsen, criticul de film Geoff Andrew (Sight & Sound) şi regizorul Marian Crişan – că merită Trofeul Transilvania (marele premiu al TIFF, în valoare de 15.000 de euro). Filmul spune povestea unei femei pe nume Manana, care se hotărâşte într-o bună zi să-şi părăsească familia lăsând-o pradă îndoielilor şi neliniştilor. Actriţa Ia Shugliashvili, care interepretează rolul Mananei, a primit premiul pentru cea mai bună interpretare.
Premiul pentru cea mai bună regie (în valoare de 5.000 de euro) i-a revenit lungmetrajului “Piatră pe inimă”/ “Heartstone”, regizat de Guðmundur Arnar Guðmundsson, care i-a cucerit, cu povestea spectaculoasă dintre doi adolescenţi islandezi, şi pe spectatori, aceştia oferindu-i Premiul Publicului.
“Inimi cicatrizate”, al lui Radu Jude, ce aduce în prim plan un bolnav de tuberculoză osoasă, a fost recompensat cu Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj (în valoare de 6.000).
“The Last Kalderash” / “Ultimul căldărar”, regizat de Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu, a primit Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut (în valoare de 1.000 de euro).
„Panta”, în regia lui Tim Egan, a fost premiat pentru Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Umbre. “Şi planetele filozofează”, de Patricia Suciu, Ştefan Iordache şi Sara Pongeac, a fost premiat cu Premiul Let’s Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului de film pentru adolescenţi.
“Planeta Petrila”, de Andrei Dăscălescu, s-a dovedit a fi cel mai popular din secţiunea Zilele Filmului Românesc, acesta primind Premiul Publicului Cinepub, oferit pentru prima dată la TIFF.
Printre multe alte premii oferite la gala TIFF, a existat şi un premiu simbolic, de încurajare, care a fost anunţat de regizorul Tudor Giurgiu (directorul festivalului) pentru Adela Stan, profesoara de limbă română de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazu” din Turda care a fost sancţionată de curând pentru că le-a recomandat elevilor să urmărească “Eclipsă totală” (regia Agnieszka Holland), un film despre epoca decadentă în care s-a născut poezia simbolistă.