„Cât costă cea mai scumpă operație chirurgicală din lume?”, e o întrebare la care fiecare dintre noi ne gândim cel puțin o dată în viață, mai ales când simțim că stresul deteriorează anumite „piulițe” din mecanismul funcționării noastre normale.
Chiar dacă în majoritatea statelor lumii, statele de plată se țin între spitale și casele de asigurări de sănătate, există trei proceduri chirurgicale extrem de costisitoare, de care sperăm că nu veți avea nevoie niciodată.
Iată cât costă cea mai scumpă operație chirurgicală din lume și care este prețul frumuseții și al sănătății perfecte.
Transplantul de inimă [Cost: 990.000 USD]
Deoarece bolile de inimă reprezintă una dintre cele mai mortale afecțiuni, ați crede că transplanturile de inimă se fac tot timpul. În realitate, doar în SUA se fac aproximativ 2.300 de transplanturi de inimă în fiecare an. Din păcate, mii de oameni mor în așteptarea unui transplant de inimă, deoarece nu există suficiente inimi donatoare disponibile.
Inimile donatorilor trebuie să îndeplinească standarde stricte – greutatea corporală, sănătatea generală și grupa de sânge sunt doar câteva dintre lucrurile pe care medicii le caută atunci când împerechează o persoană cu inima potrivită. Odată ce chirurgii găsesc o potrivire bună, inima trebuie transplantată în 4 ore.
Obținerea unei inimi noi este un angajament pe viață. După 1-3 săptămâni de spitalizare, există o viață întreagă de medicamente și vizite la medic. Rata de supraviețuire este de 88% în primul an după operație și de 75% la cinci ani după operație.
Știai că?
Primul transplant de inimă umană a fost făcut cu succes în 1967. Beneficiarul a trăit doar 18 zile, dar operația a fost considerată un succes.
În timpul intervenției chirurgicale, inima donatorului este cusută în pieptul primitorului, în timp ce pacientul este menținut în viață printr-o mașină inimă-plămân.
În timpul vieții tale, inima ta va bate de aproximativ două miliarde și jumătate de ori. Este suficientă energie pentru a conduce la Lună și înapoi.
În 1929, un chirurg german pe nume Werner Forssmann a inventat ceea ce medicii numesc acum un cateterism cardiac. A împins un cateter 20 de centimetri în vena brațului, astfel încât să poată examina interiorul propriei inimi. Era fie curajos, fie complet nebun. Oricum, astăzi cateterismul cardiac este o procedură medicală comună.
Cât costă cea mai scumpă operațiune chirurgicală din lume: Transplantul de plămâni [Cost: 1.148.000 USD]
La 1.148.000 de dolari, transplantul de plămâni este a doua cea mai scumpă procedură medicală din lume. Tehnicile chirurgicale s-au îmbunătățit dramatic de la primul transplant de succes, din 1981. De obicei, candidații pentru transplanturi de plămâni sunt persoanele născute cu boli cardiace și pulmonare fatale. Similar cu o procedură de transplant de inimă, pacienții sunt ținuți în viață cu o mașină inimă-plămân în timp ce plămânii sunt implantați. Ratele de supraviețuire pentru aceste transplanturi s-au îmbunătățit mult în ultimii ani, până la aproximativ 85 % în primul an după operație.
Știai că?
Plămânii, deoarece sunt ușori și conțin aer, sunt singurele organe care plutesc pe apă.
Când corpul tău este în repaus, este nevoie de doar șase secunde pentru ca sângele să circule de la inimă la plămâni și înapoi.
70% din deșeurile/toxinele corporale sunt eliminate prin plămâni prin procesul de respirație.
Transplantul de intestin [Cost: 1.200.000 USD]
Da, ai citit bine. Transplant de intestin… 1,2 milioane de dolari per operație! Majoritatea oamenilor se gândesc la stomac sau la colon (intestinul gros) când apar probleme digestive. Dar intestinul subțire face cea mai mare parte a muncii absorbind 90% din ceea ce mănânci. Din păcate, pentru mulți oameni cu afecțiuni digestive cronice, cum ar fi boala Crohn, intestinul subțire nu poate absorbi nutrienții necesari pentru a menține corpul puternic.
De ce este operația de transplant de intestin atât de scumpă? Ei bine, înlocuirea chirurgicală a intestinului subțire este extrem de dificil de efectuat. Chiar dacă prima procedură a fost făcută cu succes în 1987, doar câteva centre medicale din lume oferă această procedură.
La fel ca și procedurile anterioare, medicamentele anti-respingere și vizitele la medic sunt realități post-chirurgicale pentru primitorul unui intestin. Rata de supraviețuire după operație este de peste 50 % în primul an.
Știaic că?
Mușchii tăi intestinali sunt atât de puternici încât alimentele vor digera în continuare, chiar dacă mănânci cu capul în jos.
Mâncăm aproape 35 de tone de alimente de-a lungul vieții.
În medie, ne balonăm de aproximativ 15 ori pe zi.
Foto: depositphotos.com