Cât costă o vacanță în Cuba? Un ghid de călătorie pentru pasionați.
300 de zile de soare pe an, orașe vechi construite în stil colonial, case colorate, mașini de epocă, trabucuri, rom, Havana și plaje cu peisaje paradisiace – acestea sunt ingredientele care transformă Cuba într-o destinație preferată de turiștii din întreaga lume. Cât costă o vacanță în Cuba? În ciuda așteptărilor, nu este tocmai o destinație ieftină, însă poți călători “smart” și te poți încadra într-un buget decent dacă vânezi ofertele companiilor aeriene și găsești un preț bun la cazare.
Când să mergi în Cuba
Înainte să îți programezi vacanța în Cuba, trebuie să știi că dacă vrei neapărat să faci plajă, s-ar putea să ai surprize în intervalul decembrie- februarie, când temperaturile cele mai scăzute sunt între 15-20 de grade. În perioada septembrie-noiembrie insula este adesea ținta uraganelor și a furtunilor. Octombrie este cea mai ploioasă lună a anului, iar iulie cea mai călduroasă. Dar, în principiu, Cuba este o destinație de vacanță pe tot parcursul anului, cu un climat subtropical și temperatura medie de 25 de grade Celsius.
Moneda din Cuba
Trebuie să știi și că în Cuba sunt două monede, peso național (CUP), pe care îl folosesc localnicii, și peso convertibil (CUC) pentru turiști. Diferența dintre cele două monede este foarte mare, așa că mare grijă să nu le încurci – CUC este mai puternică decât CUP. Desigur, și turiștii pot folosi peso național, pentru biletele mijloacelor de transport, fructe și legume la piață, gustări de pe stradă sau freshuri, însă în cele mai multe cazuri tu, ca turist, te vei baza pe peso convertibil.
1 CUC = 0.87 EURO / 1 US$
1 CUP = 0.33 EURO / 0.38 US$
Cât costă o vacanță în Cuba
Prima grijă – biletul de avion. Un bilet de avion București – Havana, în mod normal, pleacă de pe la 650 de euro, fără taxe și bagaj. Însă, urmărind cu atenție ofertele companiilor aeriene, cu siguranță se mai poate scădea 100 de euro, la un bilet luat din timp. Și cu puțin noroc. Nu există curse directe, însă de la București la Havana se poate ajunge cu o singură escală. Posibil însă ca un zbor din două escale să fie mai ieftin.
Cât costă cazarea în Cuba
Ca în orice loc din lumea asta, și în Cuba cazarea diferă în funcție de zonă, condiții, servicii. Pentru un buget mai redus, poți apela cu încredere la “casa particular”, unde vei avea parte de o experiență cubaneză autentică. Are condiții decente, un preț ok și e cel mai bun mod de a cunoaște localnicii mai bine. Proprietarii acestor case particulare îți vor pregăti și cele trei mese, dacă dorești să mănânci acolo. Măcar o dată pe zi, merită. Într-o “casa particular”, o cameră dublă costă circa 20-30 de dolari pe noapte. La un hotel de nivel mediu, o noapte de cazare poate costa între 25 și 180 de dolari.
Totuși, cea mai frumoasă experiență în Cuba este să stai măcar câteva zile la un resort de lux, de cinci stele, pe plajă. Cu siguranță te vei simți că în paradis, dar și prețurile sunt mai mari. De exemplu, la Royalton Hicacos (destinat numai adulților) din celebra stațiune Varadero o noapte de cazare într-o cameră dublă costă 376 de dolari, cu all inclusive.
În general, la un resort de 5 stele situat pe plajă cazarea pleacă de la 200 de dolari și ajunge până la 400.
Cât costă transportul în Cuba
Când treci pe hârtie cât costă o vacanță în Cuba, trebuie să îți faci un buget și pentru transport. Este păcat să stai într-un singur loc, așa că probabil va trebui să investești sume importante și în mijloacele de deplasare. Vestea bună este că e destul de ieftin să călătorești în Cuba.
Iată, orientativ, cât costă transportul în Cuba:
O călătorie cu taxiul în oraș – între 2.50 – 7 dolari. De la aeroport până în Havana o călătorie cu taxiul costă în jur de 25 de dolari. Să mergi o oră cu taxiul în oraș costă în jur de 30 de dolari.
Există posibilitatea să iei și un taxi la comun. Collectivos, taxiurile la comun costa 0.50 de dolari pe cursă. În Havana, sunt mașini vintage care circulă prin oraș pe anumite rute prestabilite și care pot lua călători care merg în direcția respectivă. Doar că trebuie să le semnalizezi că vrei să mergi. În plus, ar trebui să știi foarte bine și ruta lor.
Poți merge cu taxiuri la comun și între orașe și prețul poate fi același cu al unei călătorii cu autobuzul. De la Trinidad la Havana costul este de 25 de dolari.
O călătorie cu autobuzul în oraș costă doar 4 cenți.
O oră în autocarul turistic costa 4-5 dolari.
Iată câteva prețuri orientative, pe anumite rute:
Havana – Vinales: $12
Vinales – Cienfuegos: $35
Cienfuegos – Trinidad: $6
Trinidad – Camaguey: $15
Poți închiria și un scooter cu 25 de dolari pe zi.
Pentru o mașină închiriată poți plăti circa 85 de dolari pe zi.
Cât costă mâncarea și băuturile în Cuba
Se spune că specialitățile culinare nu sunt tocmai punctul forte al cubanezilor, însă cu siguranță poți găsi ceva și pe gustul tău. Localnicii nu prea mănâncă la restaurant, pentru că prețurile sunt cam mari pentru salariile din Cuba. Desigur, la un resort de lux nu trebuie să îți faci probleme pentru mâncare – vei găsi de toate.
Iată câteva prețuri orientative pentru a stabili bugetul pentru mâncare dacă vrei să vezi cât costă o vacanță în Cuba:
Mic dejun într-o casa particular: 3-7 dolari
Prânz sau cina pe tipul street food – 2 dolari
Prânz sau cina într-un restaurant de nivel mediu – 8-20 dolari
Băuturi alcoolice – 2-5 dolari
Cafea: 0.25 – 3 dolari
O sticlă de apă la 1.5 litri 1-2 dolari
Gustări pe stradă: 0.50-2 dolari
Cât costă distracțiile în Cuba
Nu te vei plictisi în Cuba, pentru că ai o mulțime de variante de petrecere a timpului. Unele pe bani puțini, altele pe bani mulți.
O intrare la muzeu poate fi și gratuită, dar poate costa și 10 dolari.
Un tur al orașului Havana într-o mașină vintage – 30 de dolari.
Echitație în Viñales: 5 dolari pe oră
Un spectacol la Cabaret Tropicana: 85+ dolari
Cursuri de salsa sau rumbă – 15 dolari pe ora
Accesul la internet
Nu e așa simplu să intri pe internet în Cuba. Dacă nu poți trăi numai offline, atunci trebuie să îți cumperi o cartelă specială de la ETECSA. Cu ea vei avea acces la internet pe propriul telefon, pentru un tarif de 2-6 dolari pe oră. Cu cartela te poți conecta în orice loc cu wifi.