Cât costă să trăiești în Suedia? Un ghid util pentru cei care încearcă să se mute în nordul Europei - LIFE.ro
Sari la conținut

Gândul unei vieți în nord ne face să ne întrebăm cât costă de fapt să trăiești în Suedia? Suedia reprezintă una dintre cele mai dezvoltate economii ale Europei.

Salariile sunt mari în Suedia, dar sunt direct proporționale cu costul ridicat al vieții. Dacă și când îți planifici mutarea în Suedia, sunt multe aspecte practice de luat în considerare, astfel încât să nu-ți epuizezi toate economiile. De exemplu, pregătirea pentru a găsi o relocare pe termen scurt, în timp treci în revistă opțiunile de locuințe în continuă scădere, ceea ce îți va face mutarea mai ușoară și mai accesibilă.

Indiferent dacă te muți în Suedia luna viitoare sau te gândești la asta pentru anul viitor, folosește acest ghid pentru a afla tot ce trebuie să știi pentru a te pregăti. Iată ce presupune securitatea comunicațiilor în Suedia, cum ar fi WiFi și cardurile SIM, precum și tot ce trebuie să știi despre transportul public în țară și în orașele mari, dar și costul chiriilor și al alimentelor de bază.

Cât costă să trăiești în Suedia?

Este scump să trăiești în Suedia? Cheltuielile zilnice variază în funcție de locul în care trăiești, dar în general costul mediu al vieții în Suedia este ridicat. Cea mai mare parte a acestui cost ridicat se datorează prețurilor chiriilor, care cresc cu aproximativ 1% în fiecare an. În ultimii ani, Suedia s-a confruntat cu o penurie de locuințe datorită cererii tot mai mari din partea oamenilor care se adună în țară pentru o calitate bună a vieții, însă oferta pe piața imobiliară a ajuns să fie prea săracă.

Locuințele în Suedia au devenit atât de căutate încât există închirieri la mâna întâi și la mâna a doua. Închirierile la prima mână se referă la cineva care închiriază de la proprietarul inițial, în timp ce închirierile second-hand sunt de obicei numite „subînchirierile” în alte țări și se referă la închirierea de la chiriașul actual (adică, deținătorul contractului de închiriere de primă mână). De obicei, străinii și studenții pot obține contracte de închiriere la mâna a doua doar pentru primele luni sau jumătate de an în Suedia. Dezavantajul acestor contracte de închiriere este că rareori durează mai mult de un an. Prin urmare, nou-veniții în Suedia ar putea avea de-a face cu împachetarea și mutarea dintr-un apartament în altul. 

cât costă să trăiești în Suedia

Costul mediu al vieții în Suedia în funcție de orașe

Stockholm este cel mai scump oraș din Suedia. Este urmat de Göteborg și Uppsala. Orașe precum Nykvarn și Södertälje sunt mult mai ieftine.

Costuri medii lunare în Stockholm (fără chirie)

O familie de patru persoane are nevoie de 34.000 SEK (3.900 USD). O persoană singură 12.000 SEK (1.400 USD)

Costuri medii lunare în Uppsala (fără chirie)

O familie de patru persoane cheltuiește 33.000 SEK (3.800 USD). O persoană singură 9.000 SEK (1.050 USD)

Costuri medii lunare în Göteborg (fără chirie)

O familie de patru persoane are nevoie de 31.500 SEK (3.600 USD), iar o persoană singură de 9.000 SEK (1.050 USD).

Cheltuielile medii de trai în Suedia

Într-o țară cam îndepărtată din punct de vedere geografic, este de așteptat ca prețurile la alimente să fie mari. În general, suedezii tind să mănânce acasă, iar gătitul împreună este văzut ca o activitate socială. Mâncarea în oraș, pe de altă parte, este văzută ca un lux (deși suedezii încă mai ies să mănânce cel puțin o dată pe săptămână). Dacă dorești să iei masa în oraș, ar trebui să plănuiești o cheltuială aproximativă de 100 SEK (11 USD) pentru o masă ieftină și peste 200 SEK (23+ USD) ca cost mediu. O cină în oraș, însoțită de băuturi va costa aproximativ 800 SEK (91 USD).

cât costă să trăiești în Suedia

Cât costă să trăiești în Suedia: Mâncare, alcool și benzină

În Suedia, vânzările de băuturi alcoolice sunt reglementate de guvern. Poți cumpăra alcool doar de la magazinele guvernamentale numite Systembolaget (uneori denumit „sistemul”). Acestea sunt singurele magazine din Suedia autorizate să vândă băuturi care conțin 3,5% alcool sau mai mult. Toate produsele, inclusiv cutiile de bere, sunt vândute individual.

Vârsta legală pentru consumul de alcool în Suedia este de 18 ani, dar Systembolaget va vinde doar persoanelor care au peste 20 de ani.

Prețurile medii la alimente, alcool și gaze

O duzină de ouă costă 3 dolari, Jumătate de litru de bere 2 dolari, O sticlă de vin 11 dolari. Masa la un restaurant ieftin 14 dolari. Un litru de benzină depășește cu puțin 2 dolari.

Costurile utilităților

În comparație cu prețurile de închiriere din Suedia, costurile cu utilitățile sunt destul de rezonabile în toată țara. Deoarece contractele de închiriere de primă mână sunt greu de obținut, ceea ce îngreunează viața chiriașilor este faptul că sunt nevoiți să se înregistreze la internet fără un contract de închiriere, majoritatea chiriilor venind cu Wi-Fi inclus în chirie. De asemenea, este obișnuită să fie inclusă și apa sau electricitatea.

În medie, utilitățile de bază pot ajunge la aproximativ 1.300 SEK (150 USD) pe lună, în funcție de dimensiunea casei tale și de câte persoane sunt în gospodăria ta.

Costul educației

Școala publică din Suedia este gratuită și există dezbateri despre beneficiile școlilor charter din țară (școli private care primesc finanțare publică). Deși costul acestor școli și al școlilor internaționale este reglementat de guvern, prețurile pot fi în continuare între 30.000 și 100.000 SEK (3.500 – 11.500 USD) anual.

Cât costă să trăiești în Suedia: prețul sănătății

Asistența medicală este punctul în care Suedia se distinge cu adevărat de restul lumii. Sistemul de sănătate al țării este atât de eficient încât a fost folosit ca model pentru schemele de asistență medicală în alte țări de pe glob. Vei avea nevoie de un număr personal pentru a utiliza sistemul public de sănătate. După ce ai făcut-o, vizitele de asistență medicală publică vor costa în medie între 110 și 300 SEK (12-35 USD), în funcție de regiunea din care ești. Consultațiile la specialiști vor fi în jur de 400 SEK (45 USD). A avea un plan privat de asigurări de sănătate nu este obișnuit, dar cei care îl aleg se pot aștepta să plătească în jur de 4.000 SEK pe an (460 USD).

Costul transportului

Suedia este o țară mare care se întinde pe 450.000 de kilometri pătrați. Pentru a călători, majoritatea oamenilor merg cu mașina, autobuzul sau trenul. Călătoria cu mașina este cea mai scumpă, în primul rând din cauza prețurilor mari la benzină. La nivel global, doar alte nouă țări au prețuri la benzină mai mari decât Suedia. Prețul mare se datorează celor două taxe adăugate: o taxă pe energie și taxa pe dioxid de carbon. 

Călătoria cu trenul sau autobuzul este foarte convenabilă în toată Suedia. Ambele mijloace de transport circulă regulat cu multe opriri, astfel încât să te poți deplasa cu ușurință prin țară.

Exemple de prețuri pentru autobuze

Un bilet single pentru adulți de la Stockholm la Uppsala costă 11 dolari și de la Stockholm la Göteborg 3 dolari. O călătorie cu autobuzul de la Malmö la Lund costă 1 dolar.

Exemple de prețuri la biletele de tren

Un bilet single pentru adulți de la Stockholm la Uppsala costă 2 dolari, de la Stockholm la Göteborg 9 dolari și de la Malmö la Lund 1 dolar. 

Alte câteva lucruri de știut despre viața în Suedia

Cultură și etichetă socială

Există multe lucruri care definesc cultura suedeză, dar poate cea mai răspândită este acceptarea. Suedia este renumită pentru cultura sa deschisă și acceptabilă, care își face drum în aproape fiecare aspect al vieții, inclusiv sistemul de învățământ și cultura de afaceri. Suedezii au credința societății că toată lumea este egală, indiferent de clasă sau sex, iar această credință este răspândită în interacțiunea de zi cu zi.

Egalitatea sexelor

Guvernul suedez se descrie ca fiind „primul guvern feminist din lume”. Ca guvern feminist, politicile sunt axate pe egalitatea de gen, politica externă și comercială feministă și combaterea violenței domestice.

cât costă să trăiești în Suedia

În prezent, puțin peste jumătate dintre miniștrii guvernamentali și membrii parlamentului sunt femei. Guvernul în ansamblu s-a angajat să promoveze egalitatea de gen și drepturile egale în întreaga societate suedeză. Guvernul a înființat chiar și Agenția suedeză pentru egalitatea de gen.

Acest devotament pentru egalitatea de gen se extinde la toate aspectele vieții suedeze. În școală, elevii sunt tratați exact la fel, iar egalitatea de gen este foarte promovată în clasă. Discriminarea de gen la locul de muncă este ilegală din 1980, iar o lege adoptată în 2009 impune ca angajatorii să promoveze în mod activ egalitatea între lucrătorii bărbați și femei.

Egalitarism

În conformitate cu spiritul egalității, suedezii disprețuiesc ierarhia. Indiferent de statutul social sau poziția cuiva la locul de muncă, toți cei din Suedia se adresează unul celuilalt cu prenumele, ca un semn că toți sunt egali. În unele culturi, poate fi nepoliticos să nu te referi la cineva folosind titlu său sau să te adresezi unei noi cunoștințe fără „Domnul/Domnișoara” în față, dar în Suedia a nu te referi la cineva prin prenumele său este văzută ca fiind vorba despre cineva îndepărtat și inabordabil. Elevii își strigă profesorii pe nume și chiar și oficialii guvernamentali din afaceri de stat se prezintă folosind prenumele lor.

Citește și: Viața în Suedia

A fi verde

Aproape o zecime din peisajul Suediei este dominat de spații verzi. Țara nu numai că se mândrește cu primul parc național european, înființat în 1909, dar se estimează, de asemenea, că 80% dintre rezidenții suedezi trăiesc la o rază de cinci kilometri de un parc național. Din acest motiv, majoritatea cetățenilor suedezi iubesc să fie în aer liber și au o pasiune pentru a fi prietenoși cu mediul.

Când ești invitat în casa cuiva

Dacă ești invitat la o masă acasă la cineva, trebuie să ții cont de câteva reguli. Prima este că e nepoliticos să lași orice bucată de mâncare în farfurie. Fiecare oaspete este de așteptat să mulțumească personal gazdei după masă. Când dai noroc, trebuie să-l privești pe celălalt direct în ochi. De asemenea, oaspeții sunt așteptați să rămână și să discute după ce masa este terminată.

Punctualitate

Punctualitatea este foarte importantă în cultura de afaceri și socială suedeză. Este văzut ca fiind extrem de nepoliticos să întârzii la orice tip de întâlnire sau angajament social. De asemenea, apariția prea devreme poate, de asemenea, descuraja oamenii. Când te întâlnești cu cineva, încearcă să nu vii mai devreme cu cinci sau zece minute.


Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora