Cât costă să trăiești în Zürich: dezvăluiri din orașul cu cel mai mare cost pentru traiul zilnic - LIFE.ro
Mergi la conținut

Zurich este un oraș care se mândrește cu o economie puternică, cu industrii capabile să angajeze nou-veniți din diferite părți ale lumii. Este capitala cantonului Zurich, cel mai mare oraș și inima comercială a Elveției. Pentru cei care caută condiții de viață mai bune și salarii mai mari, acest oraș este destul de atrăgător și stimulativ. La fel ca multe orașe moderne și dezvoltate din Europa, Zurich are de oferit de toate și poate satisface gusturile fiecăruia. Iată cât costă să trăiești în Zurich!

Viața într-un centru financiar global 

Zurich este un important centru financiar global. De departe cel mai important sector din economia Zurich este industria de servicii, care are aproape patru cincimi din muncitori. Alte industrii importante sunt industria usoară, de mașini și industria textilă și turism. Cele mai multe bănci elvețiene au sediul în Zurich, iar zece din cele 50 de companii mari din țară au sediul social în Zurich, printre care UBS, Credit Suisse, Swiss Re și Zurich Financial Services.

Costurile traiului în Zurich

Zurich a fost clasat pe locul al patrulea în topul celor mai scumpe orașe din lume în raportul Mercer pe anul 2021 și cel mai scump oraș din Europa. Zurich este cu 186,8% mai scump decât București, iar chiria în Zurich este, în medie, cu 420,4% mai mare decât în București. Potrivit celor mai recente estimări, o familie de patru persoane are costuri lunare estimate la 31.772,5 lei (6.171,7Fr.) fără chirie. Costurile lunare estimate pentru o persoană singură sunt de 8.731,6 lei (1.696,1Fr.) fără chirie. În Zurich, costul traiului este cu 80% mai scump decât în Bruxelles, cu 74% mai scump decât în München, cu 60% mai scump decât în Paris, cu 56% mai scump decât în Londra și cu 28% mai scump decât în New York.

Citește și: Viața în Elveția: dai un ban dar trăiești la poalele Alpilor, una dintre cele mai frumoase țări din lume!

Costul vieții în cea mai fericită țară din lume

Costul de trai în Elveția este de notorietate ca fiind ridicat. Stilul de viață idilic din Alpi, stabilitatea politică și economică, asistența medicală excelentă și calitatea ridicată a vieții din Elveția au un preț. Atât de mult încât trei orașe elvețiene au figurat în mod proeminent în clasamentul Mercer 2021 al costului vieții în orașe – Zurich (al cincilea), Geneva (al optulea) și Berna (al zecelea). În ciuda costului ridicat al vieții din Elveția, se pare că aceasta rămâne o destinație atractivă pentru străini, fiind clasată pe locul 14 în topul celor mai populare țări pentru expatriații britanici. De asemenea, biroul elvețian de statistică a raportat că populația străină a Elveției este formată din puțin peste 2,2 milioane de persoane, reprezentând un sfert (25,3%) din populația totală (aproape 8,7 milioane de persoane). Cei interesați cu adevărat să se mute în Zurich, trebuie să știe că aici salariul mediu lunar este de aproape 6000 USD. Este o sumă foarte atractivă și mulți dintre cei ajunși aici se orientează să-și găsească un loc de muncă într-una dintre firmele care au sediul în oraș.

Prețuri mari la alimente 

În condițiile în care cetățenii săi au venituri și putere de cumpărare mari, iar hrana este de maximă importanță pentru a trăi, prețurile în Zurich sunt mai mari decât în ​​restul Europei. Un pahar de vin sau bere, servit în Zurich, costă în jur de 7 USD, iar prânzul la un restaurant în jur de 25 USD, asta dacă alegi să iei masa în cel mai puțin costisitor local. Cina la un restaurant mai luxos te va costa, cel mai probabil, în jur de 100 USD de persoană. Un lucru este clar: dacă te muți aici, modalitățile de a economisi bani includ alegerea locului și a ocaziilor în care ieși să mănânci în oraș. 

Transportul în Zurich

Odată ajuns în Zurich, vei afla că nu numai prețurile la combustibil sunt atât de mari încât fac condusul inaccesibil, ci și că, cu un sistem de transport public atât de bun, pur și simplu nu ai nevoie de o mașină. Indiferent dacă alegi să circuli cu trenul, autobuzul sau tramvaiul, te vei deplasa ușor și eficient prin Zürich, iar asta îți va face viața mai ușoară. 

Costuri legate de locuința din Zurich 

Majoritatea cetățenilor din Zurich închiriază locuri de cazare deoarece prețurile proprietăților sunt mari, așa că s-ar putea să întâmpini dificultăți în a găsi un apartament potrivit pentru gusturile tale. Oamenii care vin aici cu o familie ar trebui să aibă în vedere că vor trebui să ofere mai mult de 3200 USD pe lună doar pentru închirierea unui apartament în centrul orașului. Vestea bună este că dobânzile ipotecare nu sunt atât de mari, iar acest lucru te va ajuta să economisești o sumă mare de bani pe care ai aloca-o pentru chirie. Odată ce ai găsit apartamentul ideal în Zurich, s-ar putea să simți că în sfârșit ai rezolvat totul. Cu toate acestea, este important să nu uiți de configurarea utilităților. Este un capitol foarte costisitor și sunt șanse mari să îți dea bătăi de cap și să fii nevoit să-ți reconsideri bugetul.

Costuri închiriere apartament în Zurich

Prețurile medii pentru închirierea unui apartament în Zurich sunt: 3.000 CHF pentru un apartament standard de 4,5 camere. 2.500 CHF pentru un apartament standard de 3,5 camere. 1.700 CHF pentru un apartament standard cu 2 camere.

Sport&agrement 

Dacă te mulți în Zurich vei adopta, mai devreme sau mai târziu, stilul de viață al oamenilor locului. Ei bine, trebuie să știi că cei de aici sunt mari iubitori de activități sportive, atât în interior cât și în aer liber. Le place atât de mult mișcarea încât alocă mai mulți bani pentru asta decât pentru utilități. Taxa lunară pentru cluburile de fitness este mare, în jur de 80 USD, precum și închirierea unui teren de tenis, care te va costa aproximativ 40 USD pentru doar o oră.

În final îți spunem că dacă te decizi să începi o viață nouă în cea mai fericită țară din lume, va trebui să înveți să-ți calculezi bugetul ca să-ți prioritizezi mai eficient cheltuielile. 

Sursa foto: Pinterest

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora