Cât de important este să nu încetezi niciodată din a fi curios, să nu te oprești din învățare și să faci constant schimb de idei? Floriama Cândea: „O vreme nici nu mi-a venit foarte ușor să zic cu toată forța că sunt artist” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Floriama Cândea spune că se află la granița dintre două ipostaze, cea de artist vizual și cea de manager cultural. Însă, cel mai bine o definește cea de artist. A avut un traseu deloc spectaculos, așa cum spune ea. A făcut liceul de artă, facultatea de artă, master, și-a închiriat un atelier și a continuat să exploreze diverse idei artistice. Spune că „unele mituri legate de meseria asta s-au destrămat pe parcurs, în timp ce altele le-au luat locul. Cert e că nu m-am oprit niciodată din a face asta. Probabil mi-am dat seama foarte devreme că asta e meseria pe care îmi doresc s-o urmez și apoi totul a decurs natural, cu perioade mai bune sau mai puțin bune, cu provocări, cu diverse joburi în paralel, dar cu o pasiune constantă pentru artă și procesele ei creative”. 

Astăzi, Floriama Cândea spune că „liniștea mă ajuta mai mult decât agitația. Ascult muzică dar e doar un fundal de cele mai multe ori. Îmi place să lucrez cu alți oameni în proiecte colaborative pentru că e foarte inspirațional. Schimbul constant de idei și păreri mă face să rămân concentrată și să învăț constant. A învăța constant e foarte important pentru mine”. Și ne invită la IN:fusion, „un incubator de idei dedicat artiștilor care sunt interesați să exploreze conceptele și uneltele științei pentru a dezvolta proiecte artistice”. Vă invităm să o cunoașteți în interviul de mai jos: 

Floriama, povestește-ne puțin despre tine…

Mă găsesc undeva între două ipostaze, cea de artist vizual și cea de manager cultural. Îmi place să cred că mai degrabă cea de artist mă reprezintă. Mi-e mai familiară și în mod clar o influențează, chiar o subordonează pe cea de manager de proiecte. Cert este că ambele ipostaze mă duc într-o zonă a colaborării cu oameni foarte diverși, din discipline diferite, de la care învăț constant, mă inspir și progresez mai ușor în proiectele pe care mi le propun.

Floriama Cândea: „IN:fusion este un incubator de idei dedicat artiștilor care sunt interesați să exploreze conceptele și uneltele științei pentru a dezvolta proiecte artistice”

Ați creat la Asociația Qolony, un incubator transdisciplinar, la granița dintre artă și știință. Cum v-a venit ideea și cum se împletesc cele două lumi? 

IN:fusion este un incubator de idei dedicat artiștilor care sunt interesați să exploreze conceptele și uneltele științei pentru a dezvolta proiecte artistice. Noi, asociația Qolony, organizăm de câțiva ani un program de rezidențe artistice în parteneriat cu câteva institute de cercetare, program care s-a concretizat cu producerea unor lucrări experimentale, colaborative, în care artiștii și cercetătorii au lucrat cot la cot și au dezvoltat idei interesante pe care le-am prezentat apoi în expoziții. Ideea acestui hackathon a pornit pe fundalul experiențelor anterioare de organizatori ai acestei rezidențe Fusion AIR. 

Ne-am dorit să putem deschide și mai mult apetitul artiștilor pentru cercetare științifică și pentru proiecte de colaborare. Astfel, ni s-a părut oportun să creăm un proiect, o inițiativă, a cărei miză să nu fie producția în sine a unor lucrări, ci să fie axat pe cercetarea și dezvoltarea unor idei care ar putea fi ulterior produse în cadrul rezidenței Fusion:AIR.

Fusion AIR 2021
Manuspectrum, Aura Balanescu, Fusion AIR 2021

Ce încercați voi să faceți la Asociația Qolony și cine sunt oamenii din spatele acestui proiect?

Ne dorim să funcționăm ca agregator al unei comunități mixte de profesioniști, ai unor discipline diferite, de la artiști contemporani, cercetători științifici, specialiști în diverse tehnologii, uniți de pasiunea pentru practici interdisciplinare și pentru creativitatea pe care acestea o generează. 

Proiectele asociației vizează importanța practicilor colaborative, atât pentru stimularea creativității și dezvoltării personale, cât și pentru  bunăstarea curentă și viitoare a societății. Proiectele pe care le dezvoltăm sunt de obicei la granița dintre arte și științe, fie că sunt proiecte educaționale sau de cercetare și producție artistică.

Povestește-ne puțin despre proiectul IN:Fusion…

Hackathonul IN:fusion este un prim pas pentru a aduce mai mulți artiști în vizite de lucru la institutele de cercetare partenere. Acolo vor avea ocazia să-și testeze ideile, să-și rafineze demersurile și să pună bazele unor eventuale noi parteneriate. IN:fusion se va desfășura în săptămâna 16 – 22 octombrie la Conacul Oteteleșanu aflat în patrimoniul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, din Măgurele. 

Hackathonul va debuta prin câteva zile de vizite în laboratoare de cercetare și prezentări ale tematicilor de lucru. Vor urma apoi două zile intense în care cei zece artiști își vor prezenta ideile, le vor discuta cu cercetătorii implicați în proiect și, sperăm noi, vor găsi piste noi de cercetare și dezvoltare a proiectelor lor. 

La finalul programului, vom premia cele mai bune patru proiecte. Avem și o tematică de lucru – Biophilia – Technophilia, concepte aparent contrastante dar cu potențialul de a genera idei de reconciliere a naturii cu tehnologia. Despre asta, artiștii pot afla mai multe pe site-ul asociației.

Floriama Cândea
Vernisaj Fusion AIR 2022

Cui i se adresează acest proiect? Și cum ar trebui publicul să-l vadă?

Așa cum spuneam, IN:fusion se adresează artiștilor cu vârste de peste 18 ani, care au un interes pentru știință și care-și doresc să-l cultive mai departe în proiecte colaborative împreună cu cercetători științifici. Deși constituie un avantaj experiența profesională în acest tip de artă, ea nu este obligatorie. Ne dorim să încurajăm artiștii să exploreze mai mult, să încerce idei noi și, bineînțeles, dacă au deja idei care se înscriu în tematica proiectului sau pe direcțiile de cercetare pe care le-au propus cercetătorii științifici din proiect, îi așteptăm cu foarte mare interes.

Cred că publicul ar trebui să îl vadă ca pe o inițiativă creativă de a aduce la aceeași masă de lucru artiștii și oamenii de știință și să privească curios rezultatele unor asemenea intersecții. Este un proiect ce promovează dezvoltarea continuă prin experiențe transdisciplinare.

Floriama Cândea: „Mi-am dat seama foarte devreme că asta e meseria pe care îmi doresc s-o urmez și apoi totul a decurs natural, cu perioade mai bune sau mai puțin bune, cu provocări, cu diverse joburi în paralel, dar cu o pasiune constantă pentru artă și procesele ei creative”

Floriama Cândea, cum ai ajuns tu în această lume, când ți-ai dat seama că vrei să urmezi acest drum artistic?

Am fost în sistemul ăsta de învățământ vocațional încă de la liceu. Adică am avut un traseu nespectaculos: liceul de artă, facultatea de artă, masterul, apoi mi-am închiriat un atelier și am continuat să explorez diverse idei artistice. Unele mituri legate de meseria asta s-au destrămat pe parcurs, în timp ce altele le-au luat locul. Cert e că nu m-am oprit niciodată din a face asta. Probabil mi-am dat seama foarte devreme că asta e meseria pe care îmi doresc s-o urmez și apoi totul a decurs natural, cu perioade mai bune sau mai puțin bune, cu provocări, cu diverse joburi în paralel, dar cu o pasiune constantă pentru artă și procesele ei creative. 

Citește și

▶️ „Vin dintr-o cultură orientală, unde femeia este baza. Fără ea nu se învârte nimic în casă”. Drumul ei ar putea părea plin de incertitudine, dar pentru ea, e firescul vieții. Cine este Zuleiha Socaciu și de ce s-a întors la catedră pentru a le fi copiilor, pe rând, mamă, prietenă, soră, consilier sau coechipier

▶️ Povestea unui tânăr judecător cu tatuaje: cum îmbrățișezi schimbarea și de ce nu ar trebui să te oprești niciodată din căutare? Adrian Chiper: „Mă iubesc pe mine îndeajuns de mult încât să ştiu când greşesc şi să îmi pară rău”

Lucrezi foarte mult cu diverse metode și materiale din domeniul biologic. Cum ai ajuns să fii interesată de bio-artă? Și ce încerci să transmiți prin obiectele tale?

Lucrez în general cu mai multe medii, de la fotografie alternativă, desen, instalații cinetice la diverse experimente care înglobează materiale biologice. Tranziția între mediile cu care lucrez mi-e destul de naturală și bineînțeles dependentă de contextul fiecărui proiect. De bio-artă m-am apropiat treptat și încă mă apropii. E poate mediul care îmi e cel mai puțin familiar și care necesită de cele mai multe ori colaborarea cu specialiști din domeniul biologiei și bioingineriei. Dar ceea ce mă atrage la a lucra cu materie vie sau cu procese biologice este acel sistem de reguli cu care operează viul și pe care nu-l poți ști în avans, care e atât de greu de controlat chiar și în laborator. Am început cu unele experimente de dyi biology în 2014, căutând metode de a produce biomateriale pentru a servi ca suport pentru diverse gravuri și imprimări fotografice. M-am atașat foarte mult de ideea de a-mi crește propriile materiale, de a încerca să controlez regulile după care se ghidează procesele biologice pentru a avea un control asupra lor și treptat mi-am însușit unele metode de a lucra cu ele. 

Floriama Cândea: „O vreme nici nu mi-a venit foarte ușor să zic cu toată forța că sunt artist, pentru că e o meserie greu de definit, care se poate manifesta foarte diferit de la om la om și care poate coexista cu alte meserii”

Mai ții minte care a fost momentul când te-ai simțit prima dată artistă?

Probabil cândva după facultate, am început să zic despre mine că sunt artist vizual. Nu știu dacă s-ar putea spune că a fi artist se simte într-un anumit fel. O vreme nici nu mi-a venit foarte ușor să zic cu toată forța că sunt artist, pentru că e o meserie greu de definit, care se poate manifesta foarte diferit de la om la om și care poate coexista cu alte meserii.

Floriama Cândea
Vernisaj Fusion AIR 2022

Cum arată viața unui artist în România și care crezi că este rolul său în societate?

Mă gândesc că viețile artiștilor nu se aseamănă între ele, că fiecare artist are un ritm propriu, un sistem de a lucra care îi e specific și care îi dictează stilul de viață. Și toată varietatea asta face ca arta să fie un domeniu foarte interesant. La fel cred și cu rolul artistului în societate. Nu toți artiștii sunt la fel de angajați în a schimba mentalități sau în a milita pentru schimbare socială sau politică. Câteodată experiența estetică pe care o oferă privirea unei lucrări de artă poate genera schimbări într-un mod la fel de puternic.

Poți să ajungi să trăiești bine lucrând exclusiv în acest domeniu?

Desigur, dar totul e foarte relativ. Depinde ce înseamnă să trăiești bine. Dacă ne referim la a fi împlinit profesional și a avea sentimentul că ești în locul potrivit făcând ceva ce-ți place, atunci mulți artiști trăiesc bine. Dacă ne referim la a avea o contra-prestație financiară satisfăcătoare a muncii tale de artist, e ceva mai greu și nu se întâmplă la fel de ușor pentru toții artiștii. Cei mai mulți dintre noi își completează veniturile din alte joburi sau alte activități. Există desigur și numeroși care câștigă suficient de mulți bani doar din creație artistică. Dar, da, cred că poți sa trăiești bine fiind artist.

Floriama Cândea: „Liniștea mă ajuta mai mult decât agitația”

Cine a fost persoana care te-a influențat, te-a ajutat cel mai mult?

De-a lungul formării mele am primit mult ajutor din partea prietenilor, a profesorilor și simt că am rămas cu ceva din fiecare interacțiune. Există și oamenii care au avut o importanță mai mare în formarea mea profesională. De exemplu, profesorul meu de pictură din Liceul „Mihail Trifan”, care a rămas pentru mine un exemplu de libertate și creativitate. Colegii de grupă din facultate au reprezentat în mod indiscutabil un factor foarte important în dezvoltarea mea. Am învățat foarte multe împreună discutând și schimbând idei și informații.

Floriama Cândea
Floriama Cândea: „O vreme nici nu mi-a venit foarte ușor să zic cu toată forța că sunt artist”

Ce te ajută atunci când creezi? – liniștea, agitația, muzica.

Liniștea mă ajută mai mult decât agitația. Ascult muzică dar e doar un fundal de cele mai multe ori. Îmi place să lucrez cu alți oameni în proiecte colaborative pentru că e foarte inspirațional. Schimbul constant de idei și păreri mă face să rămân concentrată și să învăț constant. A învăța constant e foarte important pentru mine. 

Îți recomandăm și interviul: Oricât ar fi viaţa de grea, există soluţii. Oana Jindiceanu, actriţă și mamă a 4 copii: „Când ai mai mulţi copii, devin independenţi şi autonomi parcă mai repede decât copiii singuri la părinţi”

Și, ultima întrebare, cum te putem urmări pe tine și cum putem să susținem Asociația Qolony?

Deși nu sunt foarte activă pe canalele de Social Media, public constant invitații la expoziții și proiecte pe care le desfășor, atât în calitate de artist cât și ca membru fondator al asociației Qolony. Putem fi găsiți pe Facebook și Instagram, avem și un website ce conține informații despre proiectele noastre. Suntem foarte dornici de dialog și răspundem cu drag oricărei întrebări ce ni se adresează.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora