Cât de periculoase sunt metalele grele și toxinele în organism? Și cum ne pot distruge viața substanțele chimice? Sfaturi de la Dr. Radu Ţincu, specialist ATI şi Toxicologie despre cum ne putem menține sănătatea în era poluării - Pagina 3 din 5 - LIFE.ro
Mergi la conținut

Al treilea element îl reprezintă terapiile antioxidante, adică administrarea de substanţe antioxidante, care să compenseze stresul oxidativ. Ştim foarte bine că stresul oxidativ reprezintă o situaţie extrem de des întâlnită. Este natural să apară, toţi avem specii reactive de oxigen care ne agresează organismul. Cu atât mai mult dacă avem anumite patologii, cronice sau acute, ele sunt însoţite întotdeauna de generarea de specii reactive de oxigen şi de creşterea stresului oxidativ.

Însă toate aceste terapii trebuie să fie realizate de persoane care au competenţa să le facă. Cum se întâmplă de obicei prin piaţă, atunci când există cerere există şi foarte multe persoane cu pregătire îndoielnică care fac astfel de tratamente şi, din păcate, de multe ori se întâmplă ca pacienţii să ajungă ulterior la medic cu complicaţii ale acestor aşa-zis terapii naturale.

Vreau să mai atrag atenţia asupra unui lucru pentru că, din nou, din solicitare au apărut foarte multe persoane care nu au pregătire în tratamentul intoxicaţiilor cu metale grele: intoxicaţiile cu metale grele se tratează doar de către toxicolog. Sunt persoane care administrează substanţe chelatoare, medicamente care pot avea efecte adverse serioase, medicamente administrate uneori chiar intravenos, medicamente care nu sunt aprobate în România şi care sunt procurate de pe internet – aceşti pacienţi pot dezvolta complicaţii destul de importante. Atenţie deosebită când un medic vă recomandă un tratament chelator pentru metale grele! Cel mai bine este să întrebăm dacă acest medic este toxicolog şi are pregătire în acest domeniu.

Mă întorc acum la partea cu alimentaţia, că pare că acolo putem regla cel mai bine aceste lucruri. Unii peşti au metale grele, unele legume au prea multe substanţe chimice cu care au intrat în contact. Ce soluţii avem noi ca să ne fie bine?

Mâncăm diversificat. Diversificarea şi diversitatea reprezintă cheia succesului, prin care putem să diluăm această cantitate de substanţe toxice. Diversificarea înseamnă să nu mâncăm acelaşi tip de aliment pentru că riscul să ne contaminăm cu o substanţă pe care acel aliment o conţine este foarte ridicat. Am avut pacienţi care au urmat cure de slăbire cu salată de ton şi după ce au terminat 40 de zile de cură au avut cantităţi foarte mari de mercur.

Diversitatea se referă la aria din care provin aceste fructe şi legume. Nu toate ţările folosesc acelaşi tip de pesticide sau acelaşi tip de substanţe în tratamentul dăunătorilor. De asemenea, e important să avem o diversitate a tipului de fructe şi legume consumate. Fiecare tip de fruct sau legumă are nevoie de un anumit tip de tratament, nu sunt toate la fel şi atunci putem să diluăm cât mai mult această expunere.

Vă spuneam că problema la toxicitatea din alimentaţie este reprezentată de un fenomen care se numeşte efect cumulativ. În momentul în care mâncăm un aliment care are pesticide nu înseamnă că mâine vom face cancer, însă dacă mâncăm în mod continuu acelaşi tip de pesticid cu siguranţă există efecte toxice pe termen lung.

Un alt element important este cel legat de agricultura bio. Chiar dacă mulţi români nu sunt încă de acord sau nu sunt încă atât de încrezători în alimentaţia biologică, certificarea biologică presupune şi evaluare toxicologică. Apoi, revin asupra acestor tehnici de spălare abundentă a fructelor şi legumelor, sub jet de apă. Dacă putem să folosim fructe şi legume pe care să le decojim, cu atât mai bine, pentru că o parte din aceste substanţe chimice rămân impregnate la nivelul cojii.

Dacă discutăm de peşte putem să alternăm între peştii de apă dulce şi peştii de apă sărată, între peştii de acvacultură şi cei care sunt pescuiţi şi aşa mai departe. În fiecare zi trebuie să mâncăm extrem de divers astfel încât, dacă ne expunem la o substanţă chimică, să dăm posibilitatea organismului să gestioneze această expunere şi să nu fie depăşită capacitatea pe care o are de a elimina substanţa respectivă.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora