De Paște, ca de altfel, de orice sărbătoare, avem tendința de a mânca mai mult, mai greu și mai dezordonat ca de obicei. După sărbători este perioada ideală de a promova clinicile de nutriție și sălile de sport. Noi nu vom face asta, vom oferi sfaturile importante de care ai putea ține cont de Paște, astfel încât, în perioada de după să nu te intereseze reclamele de mai sus.
Pentru asta am stat de vorbă cu antrenorul de fitness, Florin Cujbă.
Care sunt excesele tipice pe care le fac românii de Paște?
De Paște, ca de oricare altă sărbătoare, românul mănâncă și bea mai mult decât de obicei. Problema de sărbători este cantitatea consumată și combinațiile care se fac. În primul rând, combinațiile din mâncarea gătită, dar și combinațiile de bucate la acea masă. Începi cu un fel deja preparat și continui cu un alt fel și poate cu ceva licoare bahică. Ce este bine de știut este faptul că atunci când consumăm alcool, organismul se oprește din metabolizarea alimentelor și se ocupă de eliminarea lui. Acest proces duce la îngrășarea rapidă a organismului.
La ce trebuie să fim atenți?
Cum am spus și mai sus, trebuie să fim atenți să evitam cât mai mult combinațiile la aceeași masă și să evităm alcoolul atunci când mâncăm.
Care sunt combinațiile greșite atât de des întâlnite?
Nu aș putea spune una anume, însă se gătește mult, se fac diferite mâncăruri tradiționale gustoase, lucru care nu ne ajută dacă nu suntem atenți. Aș spune să se consume o singură masă grea în zi, iar celelalte două să fie mai ușoare, cum ar fi carne la grătar cu legume, de exemplu.
Care este numărul maximum de ouă pe care avem voie să-l consumăm?
În mod normal, 2 oua fierte pe zi este mai mult decât optim. Nu intrăm în detalii cu sau fără gălbenuș. Să se consume ouăle întregi, însă fierte, exact cum este și datina.
Care este media de kg în plus pe care o iau românii în această perioadă?
Nu putem vorbi de o medie de kilograme și nu este nimic concret. Organismul reține multă apă în prima etapă. Dacă după sărbători te întorci rapid la mișcare vei avea surpriza ca în maximum 2 săptămâni să revii la normal. Nu poți depune grăsime în 4 zile de mâncat și băut.
Cum ne putem păstra motivația de a face sport chiar și de sărbători?
Sportul este o componentă ce nu trebuie să lipsească din rutina zilnică. Dacă sportul este încorporat deja, nu rămâne decât să considerăm o mică pauză cele 3-4 zile de Paște. Ca să vă sperii puțin, principala cauza care duce la deces este alimentația dezechilibrată. Până în urmă cu 50 de ani ne confruntam cu boli infecțioase ca principală cauză, însă acum le avem pe cele cronice, care sunt generate în mare măsură de alimentația dezechilibrată și de lipsa mișcării. Dacă ce am scris mai sus nu vă motivează, atunci nu rămâne decât să ne asumăm problemele ce apar de pe urma exceselor alimentare.
Care sunt recomandările tale pentru a rămâne în aceeași formă?
Recomandările mele pentru perioada de Paște ar fi:
- 1 masă „îmbelșugată” pe zi
- 2 mese ușoare
- mișcare dimineața pentru a porni motoarele (alergare, circuit cu propria greutate, jogging etc.)
- odihnă și multă, multă apă.