Ce, cât şi cum mâncăm de Sărbători? Ne spune medicul nutriţionist Gabriela Man
Perioada Sărbătorilor de iarnă aduce negreşit bunătăţi tradiţionale pe mesele românilor. Pentru pofticioşi şi nu numai, medicul nutriţionist Gabriela Man ne avertizează să fim atenţi la ce şi cum mâncăm de Crăciun.
Cum trebuie să ne pregătim organismul pentru mesele pline cu bunătăţi, de Sărbători?
Postul, pentru cei care îl practică, este o modalitate bună de detoxifiere generală şi aduce un aport mare de vitamine, antioxidanti şi fibre. Evident, cu menţiunea de a nu consuma amidon, care nu e sănătos, ca cel întâlnit în cartofii obişnuiţi, orez, paste făinoase, pâine albă.
În teorie, nu trebuie o pregătire specială dacă veţi petrece sărbătorile mâncând cumpătat din felurile de mâncare preparate. Însăşi întrebarea conţine în ea obiceiul românesc de a ne ghiftui de sărbători :).
Cu ce putem înlocui piftia şi sarmalele?
Piftia este un preparat sănătos. Nu trebuie înlocuită neapărat cu alt preparat.
Sarmalele preparate cu orez basmati în loc de orez alb cu bob rotund pot fi şi ele un fel de mâncare ok, atât pentru sănătate cât şi pentru siluetă. Propun mai degrabă această înlocuire, decât eliminarea sarmalelor din meniul Sărbătorilor de iarnă.
Cu ce putem combina preparatele din porc la masa de Crăciun?
Carnea de porc este o carne uşor digerabilă, grăsimea din carnea de porc nu îngraşă – dacă este consumată cumpătat, nu excesiv; şi da, este asociată cu amidon „bun” (cartofi mov, cartofi dulci, orez basmati, spaghete din făină integrală, pâine din făinurile speciale dietetice „Dr Man – slăbeşti mâncând”. Dacă totuşi e cineva care vrea să o înlocuiască, o poate face cu careen de curcan, pui, raţă gâscă.
Ce putem face după mesele îmbelşugate?
Nu omiteţi ce ar trebui să faceţi înainte – să înlocuiţi în preparatele tradiţionale ingredientele nesănătoase cu alimente care ne menţin greutatea şi nu au impact negativ asupra sănătăţii. Apoi, nu omiteţi ce ar trebui să faceţi în timpul meselor – consumaţi cumpătat, mai bine câte puţin din mai multe preparate, decât să radeţi tot din farfurii şi din toate preparatele! Fructele de sezon consumate între mese sunt o variantă bună de relaxare digestivă.
Care e cea mai mare greşeală pe care o facem noi în această perioadă?
Cea mai mare greşeală este consumul asociat de grăsime şi alcool rafinat în exces (preparatele de porc combinate cu ţuică fiartă, ambele în exces, de exemplu). Acest obicei nesănătos este răspunzător de frecvenţa foarte mare a pancreatitelor acute internate prin urgenţe în prima jumătate a lunii ianuarie. 80% din cazurile de pancreatită acută de pe parcursul unui an calendaristic sunt înregistrate în această perioadă şi au legătură cu tăierea porcului şi stropirea preparatelor cu ţuică fiartă în exces.