Ce este boala variola maimuței? De unde a apărut și există riscul unei noi epidemii? - LIFE.ro
Sari la conținut

Toată presa internațională vuiește zilele acestea în legătură cu variola maimuței, o nouă boală virală care pare să le dea bătăi de cap infecționiștilor.

Pandemia de coronavirus ne-a lăsat tuturor un gust amar și, mai presus de asta ne-a învățat să deschidem ochii de două ori mai atent atunci când auzim că un nou virus se răspândește în rândul populației și să încercăm să ne protejăm din timp.

Dar ce este variola maimuței? De unde a apărut? Care sunt simptomele și oare se poate transforma într-o nouă epidemie sau, Doamne ferește, o pandemie?

Vestea bună este că, deocamdată, în România nu a fost raportat niciun caz de îmbolnăvire, însă, tocmai pentru a ne documenta din timp, am ales ca sursă sigură de informație specialiștii de la unul dintre cele mai prestigioase spitale și centre de cercetare din lume, Johns Hopkins, din Statele Unite ale Americii.

Ce este variola maimuței?

Variola la maimuță nu este nimic nou, iar virusul este endemic în mai multe țări. Dar când cazurile au început să apară dincolo de locurile așteptate – și printre oamenii care nu au călătorit în acele regiuni endemice – cercetătorii au acordat mai multă atenție acestui subiect.

Acum, cercetătorii încearcă să afle mai multe despre cum și de ce se răspândește virusul. Iată informațiile transmise de Eric Toner, MD, expert în bioterorism și boli infecțioase emergente la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, despre ce este variola maimuței și cum se răspândește și de ce aceste focare sunt importante de știut, dar nu ar trebui să fie un motiv de alarmă.

variola maimuței

Ce trebuie să știi despre variola maimuței?

Ei bine, în primul rând, variola maimuței nu vine de la maimuțe. Se numește variola maimuței pentru că virusul a fost izolat pentru prima dată de o maimuță în Africa, dar rezervorul pentru el este la rozătoare, în special la rozătoarele din Africa Centrală și de Vest.

Suntem conștienți de variola maimuței de zeci de ani și ne-a interesat mai ales pentru că este o verișoară a variolei. Este un ortopoxvirus înrudit. Simptomele, deși oarecum mai puțin severe, sunt destul de asemănătoare cu variola. În cele mai multe cazuri, provoacă o boală relativ ușoară, ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor nu ajung la spital cu ea.

Există două tulpini: una în Bazinul Congo, care tinde să fie mai severă, și alta în Africa de Vest, care este mai puțin severă. Și aceasta este tulpina care pare să provoace focarul actual.

Care sunt simptomele? Poate fi fatală?

Începe ca o boală asemănătoare gripei cu febră, senzație de rău, dar și umflare pronunțată a ganglionilor limfatici și asta este diferit de variolă. După câteva zile, apare o erupție cutanată care arată ca varicela și care progresează în decurs de o săptămână sau două. Și apoi, în sfârșit, crusta variolei se usucă și oamenii își revin.

Se spune că tulpina din Africa de Vest, cea cu care avem de-a face, are o rată a mortalității de 1%. Dar acestea sunt date pentru oamenii din Africa. În cazurile care au avut loc în lumea dezvoltată, aproape toate au fost destul de ușoare, iar bolile severe și decesul din cauza acesteia sunt rare.

Are o perioadă lungă de incubație, undeva între una și două săptămâni, ceea ce este bine pentru că ne oferă mult timp pentru a interveni dacă știm că cineva a avut contact cu un caz și avem atât vaccinuri, cât și tratamente antivirale care sunt eficiente.

Ne-ar plăcea să facem ceea ce am făcut cu variola pentru a o eradica: vaccinarea în inel – dacă vezi un caz și apoi vaccinezi oamenii din jurul acestui caz, poți opri răspândirea bolii. Spre deosebire de multe alte boli, puteți vaccina pe cineva după ce a fost expus și va opri sau cel puțin va reduce severitatea bolii.

Nu există nicio îndoială că putem opri și acest focar. Nu este un motiv de mare îngrijorare pentru publicul larg, susțin specialiștii americani, deși cu siguranță este îngrijorător pentru persoanele din domeniul sănătății publice și pentru lucrătorii din domeniul sanitar.

variola maimuței

Cum se răspândește variola maimuței?

Se răspândește prin picături mari respiratorii și fluide corporale, așa că în cea mai mare parte se răspândește prin contactul apropiat sau intim cu alte persoane. Nu este foarte contagioasă – nici pe departe precum COVID, de exemplu. Într-o gospodărie, mai puțin de 10% dintre persoanele de contact din familie se infectează.

Dacă cineva îți tușește în față, atunci se transmite. Probabil că și sărutul poate fi un factor declanșator, însă acestea ar fi variantele prin care se poate răspândi, nu dacă stai cu cineva infectat în aceeași cameră. Însă, epidemiologii susțin că virusul persistă pe îmbrăcăminte și pe lenjerie de pat, de exemplu.

De ce se acordă atâta atenție acum acestui virus?

Este cel mai mare focar pe care l-am văzut în afara Africii din istoria recentă. Totul a început cu doar câteva zile în urmă cu o familie din Londra, unde mai mulți membri ai familiei s-au infectat după ce un alt membru al familiei a călătorit din Nigeria, unde variola maimuței este endemică. Dar apoi au început să apară cazuri în multe alte locații din Portugalia, Spania, acum Suedia, un caz în SUA, multe cazuri suspecte în Canada și multe alte cazuri suspecte în altă parte din Europa. Este un focar neobișnuit de mare pentru variola maimuței și doar unul dintre acești oameni a avut o istorie de călătorie într-o zonă endemică. Deci, presupunerea este că toți ceilalți sunt infectați printr-un fel de transmitere comunitară.

Sunt anumite grupuri sau comunități mai expuse decât altele la variola maimuței?

În Africa, cele mai multe cazuri au fost la copii, dar asta se poate datora faptului că persoanele în vârstă fuseseră vaccinate anterior pentru variolă. Nu știm dacă este ceva inerent agentului patogen sau dacă este legat de vaccinarea anterioară sau de comportament.

Este o boală dureroasă?

De obicei nu, nu este chinuitor de dureroasă. Există un spectru larg de boli: unii oameni au doar una sau două erupții cutanate, în timp ce alții sunt acoperiți de bube pe tot corpul. Evident, acei oameni care au peste tot nu se simt chiar confortabil.

Ce opinie au experții în sănătatea publică?

„Încercăm să înțelegem răspândirea bolii, care este cel mai important lucru în acest moment. Dintre cazurile care sunt cunoscute acum, majoritatea sunt bărbați care au făcut sex cu bărbați, așa că există o întrebare dacă acest lucru se transmite pe cale sexuală, ceea ce nu a fost niciodată cunoscut până acum. Sau ar putea fi pur și simplu un contact apropiat în cadrul unei rețele.

S-ar putea, de asemenea, că, deoarece variola maimuței poate arăta inițial ca erupția cutanată de la sifilis, persoanele care sunt deosebit de adaptate și urmăresc semnele de sifilis să caute asistență medicală mai devreme decât alte persoane. Deci nu știm încă ce se întâmplă, dar s-a răspândit mai mult decât ne-am fi așteptat sau am văzut în trecut. Încercăm din greu să înțelegem amploarea transmiterii: vedem majoritatea cazurilor reale? Sau vedem vârful aisbergului? Încă nu știm asta.

Și atunci întrebarea este: este acest focar fără precedent din cauza unei schimbări a virusului? Sau din cauza unei schimbări de comportament? Sau este din cauza unei supravegheri mai bune și doar găsim aceste cazuri pe care le-am fi ratat anterior?”, a declarat Eric Toner, de la Johns Hopkins Hospital.

variola maimuței
Dr. Eric Toner

Se poate trece la vaccinarea în masă pentru variola maimuței?

Nu există nicio modalitate de a ști în acest moment ce urmează, dar acesta tinde să fie un virus foarte stabil, susțin epidemiologii. Spre deosebire de COVID sau gripă care suferă o mutație constantă, ortopoxvirusurile tind să fie destul de stabile.

„Este foarte puțin probabil să facem vaccinare pe scară largă. Chiar și în timpul programului de eradicare a variolei din anii ’60 și ’70, rar am făcut vaccinare în masă. Ceea ce am făcut a fost vaccinarea în inel, adică i-am vaccinat pe acei oameni care au avut contact direct cu un caz cunoscut. Așa a fost eradicată variola. În Marea Britanie, se vaccinează persoanele care au fost în contact cu cazurile cunoscute. Este cu siguranță posibil să facem asta în Statele Unite și în alte țări”, mai declară Eric Toner.


Fotografiile din acest articol ne-au fost furnizate de Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora