Ce este boala Wilson şi cum o recunoaştem
Cazul fetiţei de numai 5 ani care a murit deşi a beneficiat de transplant hepatic a adus în discuţie boala Wilson, un diagnostic rar întâlnit, dar care stârneşte acum o mulţime de întrebări şi îngrijorare. Pentru că motive de stres găsim la tot pasul e bine să ştim cum poate apărea această afecţiune şi cum poate fi recunoscută.
Ce este boala Wilson şi cum se manifestă
Primul lucru pe care trebuie să-l ştim despre boala Wilson este că vobim de o afecţiune genetică moştenită. Pacienţii se nasc, practic, cu aceasta, însă simptomele apar mai târziu. Există 2 etape în care boala poate debuta: prima şi cea mai des întâlnită, între 5 şi 20 de ani, când afecţiunile prezente sunt predominant hepatice şi a doua, între 20 şi 40 de ani, când predomină manifestările neurologice şi psihiatrice.
Practic, în cazul persoanelor care suferă de această boală ficatul nu este capabil să elibereze cuprul în bilă, aşa cum se întâmplă în mod firesc în restul cazurilor. Cuprul se acumulează în ficat, iar în momentul în care acesta este considerat toxic de către organul respectiv, este eliberat direct în sânge. Odată răspândit în corp metalul poate afecta rinichii, ochii, inima, dar şi creierul, putând duce chiar la moartea pacientului dacă boala nu este depistată şi tratată la timp.
Printre afecţiunile dezvoltate de pacienţii cu boala Wilson după răspândirea cuprului în organism se regăsesc ciroza hepatică, afecţiuni renale, insuficienţă cardiacă, tremurul membrelor şi creşterea tonusului muscular, tulburări de vorbire sau de înghiţit, tulburări oftalmologice, tulburări de comportament şi memorie sau psihoze.
Boala Wilson afectează un om din 30.000 şi se transmite copilului doar dacă ambii părinţi sunt purtători ai genei care o transmite.
Citeşte şi: Maria Apostol, om de vânzări, iubitor de copii, visător la Fundația Leul Albastru: „Boala m-a ținut un an de zile la pat, iar acest câine, Bailey, m-a salvat!” – LIFE.ro
Cum poate fi recunoscută şi ce posibilităţi de tratament există
Boala Wilson nu poate fi depistată decât în urma controalelor medicale. Cel mai la îndemână semn este inelul Kayser Fleischer, un inel brun-roşcat ce apare în jurul corneei şi poate fi observat de către medicul oftalmolog.
Alte simptome care pot indica prezenţa acestei afecţiuni sunt:
- icterul;
- vărsăturile cu sânge;
- tulburările de vorbire şi ale membrelor;
- contractura musculară;
- mărirea ficatului şi a splinei;
- acumularea de fluide în abdomen;
- anemia;
- osteoporoza;
- scăderea numărului de trombocite şi leucocite;
- niveluri crescute ale aminoacizilor, acidului uric şi carbohidraţilor în urină.
Descoperită la timp, boala Wilson poate fi ţinută sub control. Presupune însă tratament pe toată durata vieţii cu medicamente ce contribuie la îndepărtarea cuprului sau care împiedică absorbţia acestuia la nivelul intestinelor. Meniul trebuie să excludă şi el, cât mai mult, alimentele ce conţin cupru, asta însemnând ciocolată, fructe uscate, fructe de mare, ciuperci şi ficat.
Citeşte şi: Tânărul care a învins moartea când medicii i-au mai dat 1% şanse de supravieţuire. O boală ce ucide pentru care Mihăiță Bariz caută singur tratament – LIFE.ro
Imagini din acest articol ne-a fost furnizate de depositphotos.com.