Ce este contractul prenupțial: cum împarţi bunurile după divorț - LIFE.ro
Sari la conținut

Ce este contractul prenupțial: cum împarţi bunurile după divorț

Pentru a nu fi contestat, contractul prenupțial trebuie să fie în scris și trebuie semnat voluntar de ambii parteneri. În plus, fiecare partener trebuie să prezinte o listă cu bunurile pe care le deține.
Share this article

Ce este contractul prenupțial? Contractul prenupțial sau, pe numele lui oficial, “convenția matrimonială” este un document legal care stabilește cum își împart doi soți bunurile după divorț. Noul cod civil prevede trei tipuri de regimuri matrimoniale: regimul comunității legale, regimul separației de bunuri și regimul comunității convenționale.

Din ce în ce mai mulți români apelează în ultima vreme la contracte prenupțiale. Iată, mai jos, câteva informații utile ca să înțelegeți mai bine este contractul prenupțial, ce presupun regimurile prevăzute de codul civil, cine ar trebui să ia în calcul convenția matrimonială și ce trebuie să faceți pentru a fi considerata legală:

Ce este contractul prenupțial și când poate fi încheiat

“Ne iubim, nu o să ne despărțim niciodată. Ce nevoie avem de un contract prenupțial?” Nu știi niciodată ce îți rezervă viața și, uneori, nu e rău deloc să fii precaut. Un contract prenupțial te salvează de multe bătăi de cap după divorț și îți poate asigura și o oarecare stabilitate financiară.

Puteți încheia un contract matrimonial la notar, cu cel puțin 20 de zile înaintea căsătoriei. Convenția se depune la oficiul de stare civilă, alături de actele necesare pentru cununie. Contractul prenupțial poate fi făcut și în timpul căsătoriei și intră în vigoare de la data stabilită de cei doi soți.

Ce presupun cele trei tipuri de regimuri matrimoniale prevăzute de codul civil

Dacă alegem regimul comunității legale, se presupune că bunurile dobândite în timpul căsătoriei au fost realizate în mod egal, așa că după separare se impart tot egal. Dacă unul din soți vine în instanță cu dovada că a contribuit mai mult, se poate face o reglementare. Bunurile obținute înaintea căsătoriei nu se împart.

Dacă cei doi soți doresc un alt regim matrimonial decât cel al comunității legale, atunci trebuie să încheie un contract prenupțial.

Regimul separației de bunuri înseamnă că fiecare soț este proprietar asupra bunurilor pe care le dobândește în timpul căsătoriei, iar în ceea ce privește bunurile luate la comun, fiecare soț are o cotă-parte.

Regimul comunității convenționale este mai flexibil. De exemplu, lucrurile dobândite înainte de căsătorie pot deveni comune dacă unul dintre soți cere lucrul acesta. Sau unul din lucrurile dobândite în timpul căsniciei poate rămâne proprietate individuală.

Ce se întâmplă dacă soții locuiesc împreună într-o locuință achiziționată cu credit de unul dintre ei înainte de căsătorie? Dacă rata e plătită în mod egal de amândoi, în cazul regimului comunității legale, locuința este a celui care a cumpărat-o, însă, pentru că au contribuit amândoi la rate, instanța va stabili cât i se cuvine din apartament și celuilalt partener.

Cine trebuie să ia în calcul semnarea unui contract prenupțial?

În general, persoanele cu mai multe proprietăți sau cu o situație financiară bună aleg să semneze un contract prenupțial. Așa că, dacă ai mai multe case sau proprietăți pe numele tău, dacă ești acționar la o firmă, dacă știi că urmează să primești o moștenire sau ai copii dintr-o altă căsnicie, nu e rău să semnezi convenția matrimonială.

Ce trebuie să faci pentru ca acest contract prenupțial să fie valid

Pentru a nu fi contestat, contractul prenupțial trebuie să fie în scris și trebuie semnat voluntar de ambii parteneri. În plus, fiecare partener trebuie să prezinte o listă cu bunurile pe care le deține. Este important să apelați la consilierea unui avocat în cazul în care vreți să încheiați un contract prenupțial.  Ca măsură de precauție, faceți contractul în cel puțin trei exemplare.

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora