Ce faci dacă te întâlnești cu un urs? Dar mai ales dacă lucrurile merg...prost
Specialiștii spun că e mai probabil să mori din cauza unei mușcături de căpușe sau a unei înțepături de albine decât să fii ucis de un urs, dar iată câteva sfaturi pentru orice eventualitate ca să știi ce faci dacă te întâlnești cu un urs.
Sezonul de vârf pentru campare este în toi pentru că în iulie și august pasionații de natură și de viață la cort caută cele mai interesante locuri pentru a-și pune tabăra.
În ultimii ani am tot văzut la știri că urșii au pornit-o la plimbare și se apropie tot mai mult de oameni și de locurile unde aceștia își așază taberele. De foame, de curiozitate sau din alte motive, asta e mai puțin important, contează să știi ce faci dacă te întâlnești cu un urs.
În primul rând, cunoaște-ți urșii
Dacă intri în contact cu un urs, este important să știi cu ce ai de-a face. Există o specie de urs în România: ursul brun carpatin.
Urșii bruni sunt împărțiți în două categorii: urșii bruni și grizli. Grizli sunt mai mici decât urșii bruni, cântărind între 90 și 300 de kilograme. Deși vin în aceeași varietate de culori ca și urșii negri, grizli/urșii bruni se disting ușor de urșii negri prin dimensiunea lor mai mare, cocoașa mare la umeri și capul masiv.
Ce faci dacă te întâlnești cu un urs: Fii atent!
Cel mai bun mod de a gestiona o întâlnire cu ursul este să nu te întâlnești niciodată cu unul. Urșilor le plac tufișurile groase, peticele de fructe de pădure și desișurile, dar folosesc în mod regulat și trasee de drumeții. Ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să tresară un urs. Iată cinci moduri de a evita acest lucru.
Lasă-ți căștile în mașină și cască urechile.
Fă cât mai mult zgomot. Din păcate, drumețiile în liniște te pun în pericol. Strigă și bate din palme des. Cântă tare.
Ferește-te de colțurile oarbe și de râurile puternice în care un urs nu te vede sau nu te aude.
Drumețiile trebuie făcute în grupuri de cel puțin trei persoane.
Pune în rucsac spray pentru urs! Repetă. Pune în rucsac spray pentru urs!
Dacă faci totul bine și totuși te întâlnești cu unul…
Nu încerca să te apropii pentru a face o poză!
Nu fugi. Te comporți ca o pradă.
Scoate încet spray-ul pentru urs și scoate-i încuietoarea de siguranță.
Dacă este un urs negru, adună-te, stai în picioare și fă mult zgomot.
Dacă este un grizzly, rămâi nemișcat și calm. Poziționează corect spray-ul pentru urs în mână.
Vorbește cu o voce liniștitoare și foarte domoală.
Un grizzly agitat poate să-și desfacă fălcile și să lovească pământul cu labele. De asemenea, se poate arunca spre tine într-o încercare de cacealma. Nu utilizați spray-ul cu piper decât dacă ursul se află la mai puțin de 7 metri.
Dacă ursul pare că nu se joacă, îndreaptă duza spray-ului chiar deasupra capului ursului și eliberează susținut.
Crezi că te poți proteja cu o armă? Uită!
Potrivit cercetărilor efectuate de US Fish and Wildlife Service, dintre cei care s-au apărat împotriva unui atac de urs cu o armă, 50% au suferit răni grave – comparativ cu foarte puține răni suferite de cei care se apără cu spray pentru urs. În două studii publicate în 2008 și 2012 de cercetătorii ursului Tom Smith, profesor la BYU, și Stephen Herrero, profesor emerit la Universitatea din Calgary și autor al cărții Bear Attacks: Their Causes and Avoidance, eficacitatea profundă a spray-ului pentru urs versus arme a fost dovedită dincolo de orice îndoială.
Foto: Depositphotos.com