Ce înseamnă bipolar? Și cum se diferențiază tulburarea bipolară de depresie?
Prima dată când m-am întrebat ce înseamnă bipolar a fost după ce am întâlnit acest cuvânt într-un film american. Cei născuți în anii ’80, probabil știți că nu am avut niciodată parte de o educație psihologică.
Acum 40-50 de ani, la psiholog se considera că mergeau doar „oamenii nebuni”, prin urmare terminologia afecțiunilor psihice ne era total necunoscută.
Și, din păcate, a rămas necunoscută pentru foarte mulți dintre noi, ca urmare a faptului că sunt și azi mulți care se întreabă „ce înseamnă bipolar?”.
Ce este tulburarea bipolară?
Tulburarea bipolară, cunoscută anterior sub numele de boală maniaco-depresivă, este o tulburare a creierului și a comportamentului caracterizată prin schimbări severe ale dispoziției și energiei unei persoane, ceea ce face dificilă funcționarea acesteia.
În 2017, peste 47 de milioane de oameni din întreaga lume erau diagnosticați cu tulburarea bipolară.
Afecțiunea debutează de obicei la sfârșitul adolescenței sau la începutul vârstei adulte, deși poate apărea și la copii, și la adulții în vârstă. Oamenii trăiesc adesea cu această tulburare fără a fi diagnosticată și tratată corespunzător.
Ce înseamnă bipolar? Și care sunt semnele?
Tulburarea bipolară provoacă modificări repetate ale dispoziției, sau episoade, care pot face pe cineva să aibă urcușuri (manie) sau coborâșuri (depresiv) în comportament. Episoadele ciclice sunt punctate de dispoziții normale.
Semne și simptome ale episodului de manie:
- Creșterea energiei, a activității, a neliniștii
- Dispoziție euforică
- Iritabilitate extremă
- Concentrație slabă
- Succesiune rapidă de gânduri, vorbire rapidă, salturi între idei
- Insomnie
- Sentiment crescut de auto-importanță
- Creșterea comportamentului sexual
- Abuzul de droguri, cum ar fi cocaina, alcoolul și somniferele
- Comportament provocator, intruziv sau agresiv
- Negarea că ceva este în neregulă.
Semne ale episoadelor depresive:
- Dispoziție tristă, anxioasă sau sentiment de abis
- Sentimente de deznădejde și pesimism
- Sentimente de vinovăție, inutilitate și neputință
- Pierderea interesului sau a plăcerii față de activitățile de care s-a bucurat odată, inclusiv sex
- Scăderea energiei, oboseală
- Dificultate de concentrare, de reamintire sau de a lua decizii
- Neliniște și iritabilitate
- Insomnie sau somn prea mult
- Schimbarea apetitului, pierderea sau creșterea neintenționată în greutate
- Simptome corporale care nu sunt cauzate de boli fizice sau răni
- Gânduri de moarte sau sinucidere.
Cum este diagnosticată tulburarea bipolară?
Tulburarea bipolară nu poate fi încă diagnosticată fiziologic prin analize de sânge sau scanări ale creierului. În prezent, diagnosticul se bazează pe simptome, cursul bolii și istoricul familial. Medicii exclud alte afecțiuni medicale, cum ar fi o tumoare pe creier, un accident vascular cerebral sau alte boli neuropsihiatrice care pot provoca, de asemenea, tulburări de dispoziție.
Diferitele tipuri de tulburare bipolară sunt diagnosticate pe baza modelului și severității episoadelor maniacale și depresive. Medicii diagnostichează de obicei tulburările cerebrale și de comportament folosind ghidurile din Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale sau DSM. Conform DSM, există patru tipuri de bază de tulburare bipolară:
Citește și: Povestea de singurătate a unui bărbat cu tulburare bipolară
- Tulburarea bipolară I este definită în principal prin episoade maniacale sau mixte care durează cel puțin șapte zile sau prin simptome maniacale atât de severe încât persoana are nevoie de îngrijire imediată în spital. De obicei, persoana are și episoade depresive, care durează de obicei cel puțin două săptămâni. Simptomele de manie sau depresie trebuie să fie o schimbare majoră față de comportamentul normal al persoanei.
- Tulburarea bipolară II este definită de un tipar de episoade depresive care se schimbă înainte și înapoi cu episoade hipomaniacale, dar fără episoade maniacale sau mixte.
- Tulburarea bipolară nespecificată altfel (BP-NOS) este diagnosticată atunci când o persoană are simptome ale bolii care nu îndeplinesc criteriile de diagnostic pentru bipolar I sau II. Este posibil ca simptomele să nu dureze suficient de mult sau persoana poate avea prea puține simptome pentru a fi diagnosticată cu bipolar I sau II. Cu toate acestea, simptomele sunt în mod clar în afara intervalului normal de comportament al persoanei.
- Tulburarea ciclotimică, sau ciclotimia, este o formă ușoară de tulburare bipolară. Persoanele care au ciclotimie au episoade de hipomanie care se schimbă înainte și înapoi cu depresie ușoară timp de cel puțin doi ani. Cu toate acestea, simptomele nu îndeplinesc cerințele de diagnostic pentru orice alt tip de tulburare bipolară.
- Unii oameni pot fi diagnosticați cu tulburare bipolară rapidă. Aceasta se întâmplă atunci când o persoană are patru sau mai multe episoade de depresie majoră, manie, hipomanie sau simptome mixte într-un an.
Ce înseamnă bipolar? Și cum se tratează?
Deși nu există nici un remediu pentru tulburarea bipolară, aceasta este tratabilă și gestionabilă cu psihoterapie și medicamente. Medicamentele de stabilizare a dispoziției sunt de obicei prima alegere. Litiul este cel mai frecvent prescris stabilizator de dispoziție. Medicamentele anticonvulsive sunt de obicei folosite pentru a trata tulburările convulsive și uneori oferă efecte de stabilizare a dispoziției similare ca antipsihoticele și antidepresivele. Tulburarea bipolară este mult mai bine controlată atunci când tratamentul este continuu. Schimbările de dispoziție pot apărea chiar și atunci când cineva este tratat și trebuie raportat imediat medicului; episoadele în general pot fi evitate prin ajustarea tratamentului.
Pe lângă medicație, psihoterapia oferă sprijin, îndrumare și educație persoanelor cu tulburare bipolară și familiilor acestora. Intervențiile psihoterapeutice cresc stabilitatea dispoziției, scad spitalizările și îmbunătățesc funcționarea generală. Tehnicile comune includ terapia cognitiv comportamentală, psihoeducația și terapia de familie.
Ce înseamnă bipolar? Și cu ce e diferit de depresiv?
Principala diferență dintre tulburarea bipolară și depresia clinică majoră este prezența episoadelor maniacale. Acesta este motivul pentru care depresia singură nu este suficientă pentru a diagnostica o persoană ca fiind bipolară. Cu toate acestea, un episod maniacal (îndeplinește criteriile DMS-IV) este suficient pentru a pune un diagnostic de tulburare bipolară.
Foto: Depositphotos.com