Ce înseamnă botulism?
Ce înseamnă botulism? Botulismul este o afecțiune rară, dar gravă, cauzată de o toxină care atacă nervii organismului. Botulismul poate provoca simptome care pun viața în pericol. Un tip de bacterie numită Clostridium botulinum produce toxina. Botulismul poate apărea ca urmare a contaminării alimentelor sau a rănilor. Afecțiunea poate apărea și atunci când sporii bacterieni cresc în intestinele sugarilor. În cazuri rare, botulismul poate fi cauzat și de tratament medical sau bioterorism.
Trei forme comune de botulism:
- Botulismul alimentar. Bacteriile dăunătoare se dezvoltă și produc toxina în medii cu puțin oxigen, cum ar fi alimentele conservate de acasă.
- Botulismul rănilor. Dacă aceste bacterii ajung într-o tăietură, ele pot provoca o infecție periculoasă care produce toxina.
- Botulismul infantil. Această formă cea mai generică de botulism începe după ce sporii bacteriei C. botulinum cresc în tractul intestinal al bebelușului. Apare de obicei la bebelușii cu vârsta cuprinsă între 2 și 8 luni. În cazuri rare, această formă de botulism intestinal afectează și adulții.
Ocazional, botulismul apare atunci când se injectează prea multă toxină botulină din motive cosmetice sau medicale. Această formă rară se numește botulism iatrogen. Termenul „iatrogen” înseamnă o boală cauzată de un examen sau tratament medical.
O altă formă rară de botulism poate apărea din inhalarea de toxine. Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a bioterorismului.
Toate formele de botulism pot fi fatale și sunt considerate urgențe medicale.
Ce înseamnă botulism și ce simptome are?
Botulismul alimentar
Simptomele botulismului alimentar încep de obicei la 12 până la 36 de ore după ce toxina pătrunde în organism. Dar, în funcție de cât de multă toxină ai consumat, debutul simptomelor poate varia de la câteva ore la câteva zile.
Simptomele botulismului alimentar includ:
- Dificultăți la înghițire sau la vorbire
- Gură uscată
- Slăbiciune facială pe ambele părți ale feței
- Vedere încețoșată sau dublă
- Pleoapele căzute
- Probleme de respirație
- Greață, vărsături și crampe stomacale
- Paralizie
Botulismul rănilor
Simptomele botulismului rănilor apar la aproximativ 10 zile după ce toxina pătrunde în organism. Simptomele botulismului plăgii includ:
- Dificultăți la înghițire sau la vorbire
- Slăbiciune facială pe ambele părți ale feței
- Vedere încețoșată sau dublă
- Pleoapele căzute
- Probleme de respirație
- Paralizie.
Zona din jurul rănii poate să nu pară întotdeauna umflată și să prezinte o schimbare de culoare.
Botulismul infantil
Problemele încep în general la 18 până la 36 de ore după ce toxina intră în corpul copilului. Simptomele includ:
- Constipație, care este adesea primul simptom
- Mișcări flexibile din cauza slăbiciunii musculare și a problemelor de control al capului
- Plâns slab
- Iritabilitate
- Salivare excesivă
- Pleoapele căzute
- Oboseală
- Probleme la supt sau la hrănire
- Paralizie
Anumite simptome nu apar de obicei asociate cu botulismul. De exemplu, botulismul nu crește de obicei tensiunea arterială sau ritmul cardiac și nu provoacă febră sau confuzie. Uneori, totuși, botulismul plăgii poate provoca febră.
Botulism iatrogen
În botulismul iatrogen – când toxina este injectată din motive cosmetice sau medicale – au existat rare apariții de reacții adverse grave. Acestea pot include dureri de cap, paralizie facială și slăbiciune musculară.
Când mergi la medic?
Solicită asistență medicală de urgență dacă bănuiești că ai botulism. Tratamentul inițial crește șansele de supraviețuire și reduce riscul de complicații.
Obținerea rapidă a asistenței medicale poate, de asemenea, alerta oficialii de sănătate publică despre episoade de botulism alimentar. Ele pot fi capabile să împiedice alte persoane să mănânce alimente contaminate. Reține, totuși, că botulismul nu se poate răspândi de la o persoană la alta.
Un grup neobișnuit de botulism – în special la persoanele fără o legătură clară – care se dezvoltă în aproximativ 12 până la 48 de ore poate ridica suspiciunea de bioterorism.
Ce înseamnă botulism și care sunt cauzele?
Botulismul alimentar
Sursa tipică a botulismului alimentar este mâncarea de casă care este conservată sau conservată necorespunzător. Aceste alimente sunt de obicei fructe, legume și pește. Alte alimente, cum ar fi ardeiul iute, cartofii copți înveliți în folie și uleiul infuzat cu usturoi, pot fi, de asemenea, surse de botulism.
Utilizează tehnici adecvate atunci când conservi sau păstezi alimente acasă pentru a te asigura că germenii de botulism sunt distruși. De asemenea, este important să pregătești și să păstrezi alimentele în siguranță:
- Gătiți alimentele conservate sub presiune, la 121 grade Celsius, timp de 20 până la 100 de minute, în funcție de mâncare.
- Gândiți-vă să fierbeți aceste alimente timp de 10 minute înainte de a le servi.
- Nu mâncați alimente conservate dacă recipientul său este bombat sau dacă mâncarea miroase urât. Dar, gustul și mirosul nu vor dezvălui întotdeauna prezența C. botulinum. Unele tulpini nu fac ca alimentele să miroasă urât sau să aibă un gust neobișnuit.
- Dacă înfășurați cartofii în folie înainte de a-i coace, mâncați-i fierbinți.
- Păstrați uleiurile de casă infuzate cu usturoi sau ierburi la frigider. Aruncă-le după patru zile.
- Puneți alimentele conservate la frigider după ce le-ai deschis.
Botulismul rănilor
Când bacteriile C. botulinum intră într-o rană, se pot înmulți și pot produce toxină. Rana poate fi o tăietură care nu a fost observată. Sau rana poate fi cauzată de o leziune traumatică sau de o intervenție chirurgicală.
Botulismul plăgii a crescut în ultimele decenii la persoanele care injectează heroină, care poate conține spori ai bacteriilor. De fapt, această formă de botulism este mai frecventă la persoanele care injectează heroină gudron neagră.
Pentru a preveni botulismul rănilor și alte boli grave transmise prin sânge, nu injectați sau inhalați niciodată droguri stradale. Păstrați rănile curate pentru a preveni infecția. Dacă credeți că o rană este infectată, solicitați imediat tratament medical.
Botulismul infantil
Bebelușii suferă de botulism infantil atunci când sporii bacteriilor intră în intestine și produc toxină. În unele cazuri, sursa botulismului infantil poate fi mierea. Dar este mai probabil să fie expunere la sol contaminat cu bacterii. În cazuri rare, această formă de botulism intestinal afectează și adulții.
Pentru a reduce riscul de botulism infantil, evitați să oferiți miere – chiar și doar o linguriță – copiilor sub 1 an.
Botulism iatrogen
Rareori, botulismul apare atunci când se injectează prea multă toxină botulinică din motive cosmetice, cum ar fi îndepărtarea ridurilor, sau din motive medicale, cum ar fi tratarea migrenelor.
Pentru a preveni botulismul iatrogen, asigurați-vă că mergeți la un furnizor de servicii medicale autorizat pentru orice proceduri cosmetice sau medicale care utilizează diferite forme de toxină botulinăic.
Complicații
Deoarece afectează controlul muscular în întregul corp, toxina botulinică poate provoca multe complicații. Cel mai iminent pericol este că nu vei putea respira. A nu putea respira este o cauză comună de deces în botulism. Alte complicații, care pot necesita reabilitare, pot include:
- Dificultate de a vorbi
- Dificultăți la înghițire
- Slăbiciune de lungă durată
- Dificultăți de respirație
Foto: Depositphotos.com