Ce înseamnă meditaţia şi cum reuşeşti să meditezi
Auzim tot mai des despre meditaţie şi despre avantajele ei: reduce anxietate, oferă o stare de calm şi de bine, ba chiar acţionează asupra durerii şi poate stimula sistemul imunitar să acţioneze mai eficient. Dar ce înseamnă mai exact să meditezi şi cum faci să îţi iasă şi ţie.
O explicaţie simplă o dă „Observer” în acest articol extins despre meditaţie şi felul în care interacţionează ea cu creierul nostru.
Emisfera dreaptă a creierului este cea care vede lucrurile aşa cum sunt ele – observaţie directă, fără adaosuri. Emisfera stângă este cea care le dă o interpretare. De exemplu, emisfera dreaptă observă faptul că lustra de pe tavan a început să se mişte, dar emisfera stângă este cea care dă şi explicaţia: „Cutremur!”. Dar asta nu înseamnă că emisfera stângă, pentru că presupune interpretare, nu se şi înşală, ba mai mult, dacă o ascultăm prea mult ne putem trezi copleşiţi de emoţii negative, pentru că îi lipseşte obiectivitatea. De aceea, de cele mai multe ori ne ajută să „ascultăm” datele propriu-zise, fără interpretare, fără să le judecăm sau fără să le dăm o anumită conotaţie.
Meditaţia este cea care ne ajută să ascultăm, mai degrabă, de observaţia directă a timpului prezent – ce se întâmplă acum cu adevărat? Este, dacă vreţi, un antrenament al atenţiei, un exerciţiu care ne ajută să ne concentrăm. Şi dacă reuşim să facem linişte în comentariile emoţionale date de emisfera stângă suntem mai puţin stresaţi, mai puţin nervoşi, ca urmare mai fericiţi. Sună bine, nu?
Şi cum faci totuşi să meditezi? Te concentrezi pe respiraţie. Fii atent la felul în care inspiri, sunetul aerului care intră în plămâni, apoi fii atent la expiraţie, după acelaşi model. Mintea va căuta să scape din această activitate monotonă în diverse feluri. Emisfera stângă vrea să facă în continuare comentarii, vrea să se facă auzită. Aşa că îţi oferă neîncetat gânduri care să te distragă. E foarte dificil să o faci să tacă. În acest punct majoritatea renunţă.
Pentru noi, aceştia care considerăm că atenţia asupra respiraţiei este foarte greu de menţinut, „New York Times” a scris un întreg mini-ghid de meditaţie. Vei găsi în el câteva tehnici care să te ajute să te concentrezi, dar şi câteva exerciţii audio care te vor ajuta să faci trecerea către meditaţie. Jurnaliştii de la NY Times recomandă câţiva paşi pentru a reuşi.În primul rând, e bine să faci din meditaţie un obicei, fără să devină o corvoadă. Alege acelaşi moment al zilei şi acelaşi loc, liniştit. Începe meditaţia cu o atitudine pozitivă, dar fără aşteptări foarte mari – deşi pare simplu, să meditezi presupune un efort considerabil. Ce să ignori: tendinţa de a te învinovăţii dacă nu îţi iese, senzaţia de somn inevitabilă atunci când te relaxezi, nevoia de a nu sta locului, nemişcaţi – pe care oamenii moderni, mereu activi o au.
Pentru ca să fii sigur de succes, îţi recomandăm ore de meditaţie cu instructor. Pe lângă faptul că te vor ajuta să deprinzi tehnicile de meditaţie mai uşor, te vei integra într-o comunitate şi vei beneficia de avantajele de a avea alături de tine şi alţi oameni care se luptă cu aceleaşi provocări.
Iar dacă nu ai timp sau nu te simţi în stare să exersezi alături de alţi oameni, youtube este şi el o soluţie. Vei găsi nenumărate tutoriale. Iată unul care ne-a atras atenţia.
Succes!