Ce înseamnă refurbished şi de ce sunt tot mai mulţi oameni care îşi îndreaptă atenția în această zonă
Upcycling, crafts, DIY, refurbished, ne lovim tot mai des de o mulţime de astfel de termeni. Şi dacă în unele cazuri ştim cu ce se mănâncă, ba chiar testăm şi noi pe acasă unele proiecte mai uşurele de Do It Yourself sau crafts, în funcţie de talente şi nevoi, alte denumiri continuă să rămână nişte necunoscute pentru unii dintre noi. Şi pentru că tot am văzut tot mai multe produse de acest gen la vânzare, am căutat acum să aflu ce înseamnă refurbished şi de ce ar fi o soluţie alegerea acestei variante când vine vorba de echipamente pentru birou.
Ce înseamnă refurbished
În multe dintre cazuri se consideră că produsele refurbished sunt produse second hand şi atunci asupra lor se orientează exact cei care îşi doresc astfel de lucruri. Doar că lucrurile nu sunt chiar atât de simple precum par la prima vedere. Un echipament refurbished, fie că vorbim de un computer, laptop, imprimantă sau xerox sau chiar smartphone nu este doar unul care a fost folosit de altcineva.
Înainte de orice, produsele din categoria refurbished provin de la branduri specializate în domeniu şi care au la bază configuraţii dintre cele mai performante şi mai sigure. Printre companiile care oferă acest serviciu se numără Dell, HP, Lenovo, Samsung, Brother şi HP.
Apoi, acestea trebuie să se comporte şi să arate aproape impecabil. Mai exact, gradul de uzură trebuie să fie foarte mic şi din punct de vedere estetic să nu existe prea multe semne de folosinţă.
Mai mult, termenul de refurbished mai aduce cu el o componentă importantă. Este folosit şi în cazul produselor recondiţionate, astfel încât acestea se comportă şi au specificaţii tehnice ca altele din aceeaşi gamă de interes, dar noi şi, în mod obligatoriu, beneficiază de updatarea software-ului şi de remedierea compatibilităţilor cu alte produse de generaţie nouă. Practic, se porneşte de la curăţarea temeinică de praf a componentelor şi se poate ajunge la schimbarea bateriei, cartuşelor de imprimantă, a HDD-urilor sau SSD-urilor computerelor.
Atunci când vorbim de produse second hand în acest domeniu este, fără îndoială, vorba de produse deja folosite, dar asupra cărora nu s-a intervenit în niciun fel pentru a le îmbunătăţi sau creşte capacităţile tehnice. În aceste cazuri este mult mai mare probabilitatea ca vechimea produselor şi gradul de uzură să îşi spună cuvântul, iar evoluţia produselor din jur să accentueze şi mai mult dezechilibrul. Sigur, şi diferenţele de preţ sunt sensibile. Dacă în cazul produselor second hand preţurile pot fi chiar şi cu 50% mai mici, în cazul celor refurbished procentele sunt ceva mai scăzute, dar tot sunt sensibil mai mici decât unele noi-nouţe.
Echipamentele IT refurbished se reîntorc în mod firesc de la client către producător, din mediul de afaceri european, de multe ori prin programele de leasing. Sunt testate, îmbunătăţite dacă este cazul, certificate şi reintroduse pe piaţă, obligatoriu cu acest termen alături. Produsele beneficiază automat de garanţie şi toate accesoriile necesare, iar majoritatea computerelor vin şi cu o licenţă de Windows valabilă.
O mică istorie a termenului refurbished
Originea cuvântului provine din termenul furbiss – lustruire, utilizat în secolul al XIV-lea cu sensul de redare a strălucirii de odinioară a unui obiect. De-a lungul anilor termenul a căpătat noi înţelesuri şi a avut parte şi de modificări ale denumirii până când, în zilele noastre, s-a ajuns ca refurbished să se refere la produsele returnate producătorului în stare funcţională şi aspect aproape nou.
Cum tehnologia are un ritm de evoluţie ameţitor, iar oamenii sunt nevoiţi să ţină pasul cu noile invenţii, termenul de refurbished se asimilează acum cu industria IT&C. Marile companii şi instituţii fac frecvent schimbări ale produselor de acest fel, astfel că producătorii de echipamente au apelat la această metodă pentru a nu irosi lucruri aproape noi.