Ce pot face cei ce și-au pierdut bucuria și pasiunea pentru muncă? Sfaturi de well-being și stil de viață sănătos cu Raluca Fiterman, CEO Arcadia – Spitale și Centre Medicale  - LIFE.ro
Sari la conținut
Articol sponsorizat de

Raluca Fiterman subliniază importanța unei vieți echilibrate și împărtășește propriile strategii pentru menținerea sănătății și echilibrului în fața unui program agitat. Dar care sunt lucrurile pe care le CEO-ul Arcadia – Spitale le recomandă pentru a avea un stil de viață sănătos? Și cum încurajează acest concept în cadrul echipei sale?

Aflăm toate secretele din interviul de mai jos, dar, câteva recomandări făcute de Raluca Fiterman vrem să le subliniem încă de la început: prioritizarea somnului, adoptarea unei alimentații sănătoase și integrarea mișcării în rutina zilnică sunt esențiale. Ne încurajează, de asemenea, să folosim practici de mindfulness, cum ar fi respirația conștientă și meditația, pentru a spori calitatea vieții și a reduce anxietatea.

Ce ne recomandă Raluca Fiterman pentru a gestiona stresul și presiunile vieții personale și profesionale? Cât de importantă este comunicarea în dezvoltarea relațiilor interpersonale sănătoase? Dar și ce le recomandă celor care și-au pierdut bucuria și pasiunea pentru muncă? Aflăm din interviul de mai jos: 

Raluca Fiterman, cum promovați și încurajați well-being-ul în cadrul echipei Arcadia – Spitale și Centre Medicale

Conceptul de well-being are mai multe fațete și poate fi experimentat în diverse medii, cum ar fi acasă, la locul de muncă, în instituțiile de învățământ sau în cadrul comunității. Este, cu adevărat, o experiență a emoțiilor pozitive. Cred că acest concept este fundamental în înțelegerea și dezvoltarea valorilor personale, cum ar fi fericirea și mulțumirea, precum și în dezvoltarea potențialului propriu. 

La Arcadia – Spitale și Centre Medicale, starea de bine a echipei este extrem de importantă. Organizăm constant evenimente axate pe creșterea personală și profesională, în cadrul cărora echipa dobândește informații valoroase despre echilibrul dintre viața profesională și cea personală, identitatea corporativă, anticiparea și rezolvarea problemelor. 

Bunăstarea individuală este legată de succesul la nivel profesional, personal și interpersonal: productivitate mai mare la locul de muncă, învățare eficientă, creativitate sporită. Dedicăm în mod constant resurse pentru a sprijini bunăstarea fiecărui membru al echipei. Scopul nostru este ca Rețeaua Medicală Arcadia să fie un mediu în care echipa să se identifice cu cultura organizațională și să aibă bucuria de a lucra colectiv, la obiective comune, pentru rezultate comune.  

Ce înseamnă pentru tine o viață echilibrată? Și ce faci pentru a-ți menține sănătatea și echilibrul având în vedere viața profesională agitată pe care o ai? 

O viață echilibrată înseamnă armonie și liniște, dezvoltare și inovație. Îmi organizez timpul foarte eficient, astfel încât să fiu cât mai prezentă atât pentru familie, cât și pentru colegii din Arcadia. Nu ignor importanța adoptării și menținerii stilului de viață sănătos, așa că sunt foarte atentă și la acest lucru. 

Spre exemplu, una dintre activitățile mele preferate de la începutul săptămânii este cea de a-mi planifica toate proiectele mari, pentru întreaga săptămână. Astfel, am mai multă claritate, știu ce am de făcut în fiecare zi și nu mă defocusez dorind să fac mai multe lucruri în același timp.  

Cum îți găsești timp  pentru activitățile care îți aduc bucurie și îți reîncarcă bateriile într-un program atât de solicitant? Și ce îți place să faci în timpul liber? 

Am un program încărcat, dar toate lucrurile le fac cu plăcere, cu implicare 100%. Probabil că din acest motiv nu simt vreodată oboseala. Îmi place să îmi petrec timpul cu familia, cea mai mare resursă de bucurie și de energie. Îmi plac experiențele și posibilitățile de învățare pe care mi le oferă călătoriile împreună cu familia sau prietenii, particip cu plăcere la evenimente publice susținute de speakeri relevanți la nivel național și internațional și, nu în ultimul rând, am mereu o carte la îndemână. 

Raluca Fiterman și câteva sfaturi de well-being

Ce strategii și practici folosești și ne poți recomanda pentru menținerea unei stări de bine și echilibru mental într-o lume agitată și stresantă ca cea de astăzi? 

Într-o lume ca a noastră este extrem de provocator să ne menținem echilibrul, dar există o serie de trucuri și lucruri pe care oricine le poate face pentru a-și îmbunătăți starea de bine. Somnul de cel puțin opt ore, alimentația sănătoasă și mișcarea pot avea un efect important asupra felului în care ne simțim, așa că trebuie să le acordăm o atenție sporită. Stresul și știrile negative pot fi elemente care să ne afecteze fără să ne dăm seama de impactul pe care îl au asupra noastră, așa că limitarea timpului în fața televizorului și eliminarea pe cât posibil a factorilor care ne produc stresul pot avea beneficii importante asupra echilibrului nostru mental.  

Pentru a face față zilelor provocatoare, mă ajută foarte mult și atenția pe care o acord stării mele fizice. Întotdeauna mi-a plăcut să am grijă de mine, iar acest lucru înseamnă o atenție sporită asupra sănătății și a stării de bine. Pe scurt, accent pe sănătate și frumusețe. Exact ceea ce transmitem la nivelul Rețelei Medicale Arcadia în general și, în mod special, prin conceptul Arcadia Medical Beauty

Citește și: O poveste captivantă despre determinare și inspirație. Cum s-a născut rețeaua medicală Arcadia și care este secretul succesului antreprenoarei Raluca Fiterman

Cum putem integra mindfulness în rutina noastră zilnică pentru a ne spori calitatea vieții și a ne reduce nivelul de anxietate? 

Cel mai simplu lucru pe care îl putem face și care se află la îndemâna oricui este respirația conștientă. De-a lungul zilei este esențial să luăm câteva pauze în care să respirăm lent și profund. Acest exercițiu ne va ajuta să ne menținem concentrarea și să ne relaxăm mintea. Încă un lucru pe care îl putem face este să luăm pe parcursul zilei câteva pauze de mindfulness: pentru câteva minute să fim cât se poate de prezenți, să fim atenți la senzațiile fizice din corpul nostru, să fim atenți la gândurile care ne trec prin minte și emoțiile care apar.  

Care sunt tehnicile eficiente de gestionare a stresului pe care le poți recomanda persoanelor care se confruntă cu presiuni mari în viața personală și profesională? 

Sportul poate funcționa ca un eliberator de endorfine care să ne crească buna dispoziție și să ne elibereze de stres. Studiile recente arată că și 11 minute de mișcare conștientă (în echilibru perfect minte-corp) și susținută poate influența radical felul în care ne simțim. Este important să începem prin a include în rutina noastră activități care ne fac plăcere sau să înlocuim unele obiceiuri. Cum ar fi să mergem mai mult pe jos? Sau să ne plimbăm cu bicicleta împreună cu familia?

Orice formă de meditație, introspecție sau rugăciune este, la rândul ei, foarte importantă. Nu este nevoie decât de 5 minute pe zi pentru a ne face ordine în gânduri, pentru a ne deconecta și a fi mai împăcați și liniștiți. Este vital să fim atenți la gândurile noastre negative și să încercăm de fiecare dată să le înlocuim cu unele pozitive. Mintea noastră tinde să transforme în realitate și să ducă la îndeplinire gândurile noastre, bune sau mai puțin bune.

Raluca Fiterman
Cât de importantă este pentru Raluca Fiterman comunicarea în dezvoltarea relațiilor interpersonale sănătoase?

Cum putem cultiva și menține relații interpersonale sănătoase și satisfăcătoare care să contribuie la bunăstarea noastră emoțională și psihologică? 

Comunicarea este cuvântul cheie în orice tip de relație. O relație sănătoasă are nevoie de timp, dedicare și deschidere pentru a crește, așa că e important să facem eforturi constant și în mod activ pentru a dezvolta aceste relații.  

Ce recomandări ai pentru creșterea nivelului de satisfacție în viață și găsirea unui sens și a unui scop autentic în ceea ce facem? 

De cele mai multe ori, preocupați de lucrurile cotidiene, uităm să ne dăm un pas înapoi și să ne concentrăm pe lucrurile bune din viața noastră. Practicarea recunoștinței pentru tot ceea ce am realizat în viața noastră, fie că vorbim despre aspecte care țin de viața personală sau cea profesională, poate avea un impact major asupra nivelului nostru de satisfacție. Iar legat de găsirea unui sens și al unui scop autentic în viață, cred că e nevoie să ne ascultăm pe noi înșine mai mult. Să ne dăm seama ce ne place să facem cu pasiune și apoi să mergem pe acel drum, cu obiective bine setate.  

Citește și: Raluca Fiterman și legătura dintre sănătate și frumusețe. Cum a creat Arcadia Medical Beauty? Și care este cel mai important sfat pe care l-ai da femeilor care pun preț pe sănătatea și frumusețea lor

Ce faceți în cadrul Arcadia pentru a ajuta comunitățile locale? 

La Arcadia, suntem constant implicați în acțiuni de responsabilitate socială și de-a lungul timpului am sprijinit o serie extinsă de proiecte atât la nivel local, cât și național. Sprijinim și dezvoltăm comunități și creăm, la rândul nostru, comunități. Prin programe comune, dezvoltate cu asociații și fundații, sau prin programe proprii, susținem proiecte din diverse zone: de la educație la sănătate. 

Doar un exemplu: Rețeaua Medicală Arcadia, prin Spitalul de Recuperare Medicală, este partener Atipic Beauty, un eveniment care ne invită să privim omul, nu dizabilitatea, pentru că frumusețea nu ține de abilități sau dizabilități, ci de felul în care suntem noi ca oameni. 

Arcadia
Ce ne recomandă Raluca Fiterman pentru o viață sănătoasă

Și, ultima întrebare, ce încurajări sau mesaje le-ai transmite celor ce simt că și-au pierdut bucuria, pasiunea pentru muncă? 

Să nu le fie frică de schimbare. Mare parte dintre cei care nu își mai găsesc bucuria și pasiunea pentru muncă sunt nemulțumiți de ceea ce fac sau de mediul de lucru, dar le este teamă să schimbe. I-aș sfătui să pună pe o foaie de hârtie toate lucrurile pe care le caută la un job și apoi să nu se mulțumească cu mai puțin. Schimbarea poate fi provocatoare la început, dar cu siguranță este cheia către un vis împlinit.  

Cred cu tărie că a lucra în domeniul care ne place și unde simțim că aportul nostru este important este una dintre cele mai mari plăceri ale vieții. Știu că deseori ne confruntăm cu provocări atunci când vine vorba de a ne urma pasiunile, dar este important să ne amintim că niciodată nu este prea târziu să facem primul pas spre schimbare. 

Ce sfaturi le dă Raluca Fiterman celor care sunt în dificultate și simt că și-au pierdut bucuria pentru muncă. Sperăm să vă ghideze către locul de muncă visat: 

1. Identifică-ți pasiunea: fă-ți timp pentru a reflecta la ceea ce îți place cu adevărat să faci și la modul în care poți transforma acest lucru într-o carieră. 

2. Dezvoltă-ți cunoștințele: investește în tine participând la cursuri, la ateliere sau lucrând cu un mentor pentru a-ți perfecționa abilitățile. 

3. Acționează: nu aștepta să vină momentul perfect. Creează-ți propriile oportunități prin networking, lucrând independent sau pornind propria ta afacere. 
Niciodată nu este prea târziu să-ți urmezi pasiunea și să trăiești viața pe care ai visat-o mereu! 

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora