Ce putem vizita în Napoli? Ghid de vacanță în orașul cu cea mai bună pizza - LIFE.ro
Sari la conținut

Napoli este cel mai mare oraș din sudul Italiei și al treilea ca mărime din această țară minunată, încărcată de istorie și cultură. Ce putem vizita în Napoli?

Napoli și zona din jurul acestei mari metropole a fost locuită încă din neolitic și sunt dovezi ale faptului că oamenii au locuit acolo inclusiv de pe vremea Greciei antice și a Imperiului Roman.

De-a lungul istoriei, Napoli a fost locul unde s-au dat bătălii aprige și unde mulți au vrut să dețină puterea absolută. Portul din Napoli este unul dintre cele mai importante ale Mediteranei, iar economia orașului este probabil cea mai mare din Italia.

Datorită istoriei extinse a acestei regiuni, Napoli este un oraș plin de clădiri istorice, piețe și biserici, dar și o serie de facilități moderne și oportunități fantastice de viață de noapte.

Așezat la umbra marelui Vezuviu, Napoli reprezintă o destinație turistică epică.

Ce putem vizita în Napoli: Muntele Vezuviu

Cunoscut și sub numele de Stratovolcano, Muntele Vezuviu domină orizontul și peisajul care înconjoară Napoli și este acel vulcan legendar care a erupt în anul 79 d.Hr. și a provocat distrugerea și îngroparea orașelor antice Pompei și Herculaneum.

Vezuviul este singurul vulcan din Europa ce a erupt în ultimii 100 de ani. Este considerat extrem de periculos din cauza așezărilor omenești ce se află în zona de pericol și pe care le poate spulbera oricând.

Astăzi poți să iei un autobuz din Napoli pentru a ajunge să vizitezi acest magnific fenomen cultural , cățărându-te pe pantele sale și observând craterul. Urcarea poate dura între 20 și 30 de minute și nu este considerată foarte dificilă.

Foto: iStock

Ce putem vizita în Napoli: Pompei

Pompei este orașul antic care stă în umbra marelui Vezuviu. Această așezare era foarte dezvoltată și extinsă, însă a fost distrusă complet de erupția vulcanului în anul 79 d.Hr.. În ciuda cantității imense de lavă fierbinte ce s-a revărsat peste oraș, Pompei se află și azi într-o stare fantastică, asta datorită unui strat imens de cenușă ce s-a depozitat peste ruine și le-a conservat.

Astăzi poți vizita Pompei și te poți plimba printre ruine. Cele mai interesante obiective ale orașului sunt Amfiteatrul, Casa del Fauno, Templele lui Apolo și al lui Jupiter. Mai mult, poți vedea rămășițele umane ce au fost prinse între ruine și conservate de cenușă.

Foto: iStock

Ce putem vizita în Napoli: Muzeul Național de Arheologie

Găzduit de o clădire superbă construită în 1759, ce a funcționat inițial drept o cazarmă militară și de cavalerie, muzeul este situat azi în partea de nord a portului.

Înăuntru poți admira o colecție extinsă ce include o mulțime de artefacte romane și grecești, dar și o colecție de lucrări din Pompei și Herculaneum. Statuete de marmură, sculpturi ce descriu scene din mitologia antică, mozaicuri minunate ce provin din rinele Pompeiului, dar și o mulțime de obiecte precum rămășițe mumificate sau măști mortuare provenite din Egiptul antic, toate pot fi găsite în acest muzeu.

Foto: iStock

Ce putem vizita în Napoli: Catacombele San Gennaro

Ți-ai dorit vreodată să explorezi o imensă lume secretă subpământeană ce ascunde numeroase detalii și pasaje? Exact asta înseamnă Catacombele San Gennaro. Odată coborât sub pământ vei descoperi o rețea de tunele și pasaje ce adăpostesc morminte și cripte din antichitate.

Distribuite pe două nivele, la etajul inferior vei descoperi peste 3000 de morminte într-o lumină slabă ce păstrează senzația înfricoșătoare din subteran. Etajul superior este mai spațios și conține multe fresce detaliate și opere de artă. Un tur ghidat al catacombelor îți va oferi o experiență memorabilă și o incursiune adevărată în istoria orașului Napoli.

Foto: iStock

Ce putem vizita în Napoli: ruinele orașului Herculaneum

Un alt oraș devastat la erupția vulcanică din anul 79 d.Hr. a fost Herculaneum. Acest oraș este mai puțin cunoscut de către turiști, în comparație cu Pompei, dar este la fel de interesant de vizitat.

Deși era poziționat la o distanță mai mare de Vezuviu, a fost și el distrus în întregime de lava fierbinte.

Astăzi, Herculaneum se consideră că a fost mai bine păstrat decât Pompei pentru că încă se mai pot observa unele structuri de lemn, rame și acoperișuri intacte de case. De observat aici sunt Vila lui Papyri și Casa lui Argus, ambele conținând niște fresce superbe și picturi pe pereți, minunate. Mai poți vedea și câteva schelete umane, rămășițe ale unui grup de oameni.

Foto: iStock

Ce putem vizita în Napoli: Castel Nuovo

Castel Nuovo iese în evidență ca o caracteristică principală în orizontul Napoli și este primul obiectiv turistic pe care oamenii care ajung în oraș cu navele de croazieră îl vor vedea.

Situat în proximitatea celebrei Piazza del Plebiscito, castelul este ușor accesibil și rămâne un obiectiv principal al orașului.

Construit în 1282, castelul are cinci turnuri circulare și un arc de triumf minunat ce a fost adăugat ulterior. Fă un tur al castelului și admiră minunatele turnuri, curtea interioară, tavanul pictat din sala baronului și urcă cât mai sus în castel pentru a vedea cea mai frumoasă panoramă a orașului Napoli.

Foto: iStock

Ce putem vizita în Napoli: Capela Sansevero

Sunt multe capele și biserici în Napoli, însă Capela Sansevero este una absolut minunată.

Construită în 1590, capela a fost cândva clădirea privată a ducelui Torremaggiore, iar apoi a servit drept capelă funerară a familiei, începând cu anul 1613. Deși din exterior nu pare cine știe ce frumusețe, fiind o clădire foarte simplă, interiorul este cu adevărat spectaculos. Aici sunt poziționate numeroase opere de artă și câteva sculpturi faimoase.

Ce putem vizita în Napoli:  Castel dell’Ovo

Imediat ce ajungi în port este imposibil să nu observi acest impozant castel. Pe vremuri insulă, pământul pe care este așezat castelul este azi conectat cu continentul și se poate ajunge pe jos la el.

Ca cea mai veche fortificație a orașului Napoli, castelul a fost construit la începutul secolului al 6-lea î. Hr. și unele structuri defensive rezistă încă de atunci.

Castelul este deschis pentru vizitare și reprezintă o atracție absolut minunată de explorat.

Foto: iStock

Ce putem vizita în Napoli:  Piazza del Plebiscito

Principala piață din Napoli, Piazza del Plebiscito este situată între Palatul Regal și Biserica Regală și este un loc absolut fantastic ce trebuie vizitat.

Piața are deschidere la numeroase clădiri importante și statui și adună în același loc Palazzo  Salerno, Palatul prefecturii și statuia lui Charles al treilea al Spaniei.

Foto: iStock

Ce putem vizita în Napoli: San Domenico Maggiore

O altă biserică minunat decorată din Napoli este San Domenico Maggiore, construită de Frații Dominicani în 1324. Biserica este situată în centrul vechi al orașului, aproape de universitate și de stația de metrou Dante. Exteriorul nu este atât de impresionant, însă interiorul îți taie respirația cu frumusețea sa. Aici sunt găzduite o mulțime de opere de artă renascentiste, sculpturi și decorațiuni ce dau opulență acestei biserici. Tavalnul este placat cu aur, iar altarul este o capodoperă.

Foto: iStock

Ce putem vizita în Napoli: Catedrala

Datând din secolul al 13-lea, Catedrala Duomo este o structură magnifică, ea rămâne principala biserică din Napoli, dar și din sudul Italiei. Această clădire combină o mulțime de stiluri arhitecturale, de la cel gotic, la renascentist și baroc, datorită restaurărilor ce au început încă de la construcție.

Nu uita să vizitezi capela San Gennaro de un alb imaculat în care sălășluiește un altar și două vase ce conțin sângele sfântului.

Ce putem vizita în Napoli: districtul Santa Lucia

Pentru o experiență cât mai autentică asupra perspectivei locale, fă o plimbare și în districtul Santa Lucia. Acest district are o multitudine de străzi înguste pietruite, care se îndreaptă spre mare și oferă o serie de magazine de artizanat, restaurante, cafenele și magazine. Aici poți experimenta cel mai bine adevărata viață napoletană. Și pentru că se spune că de la Napoli vine pizza, fă o pauză, așează-te la o terasă și savurează cea mai bună pizza din lume.

Ce putem vizita în Napoli: Palazzo Reale

Acest impresionant Palat regal atrage toată atenția în Piazza del Plebiscito și este amplasat în partea opusă a Bisericii Regale.

Fațada principală a clădirii înfățișează o serie simetrică de încadraturi negre, randări maro și multe ferestre pentru a crea un look oficial și impunător.

Mai mult, la baza palatului se află 12 statui detaliate ale regilor din trecut ai orașului Napoli, de la Roger al Siciliei la Frederick al II-lea Sfântul Împărat Roman.

În interiorul acestei clădiri fastuoase se află o mulțime de camere ce au fost păstrate în stare foarte bună și care sunt pline de decorațiuni și ornamente. Holul și scara inițială sunt incredibil de opulente, iar sala tronului și teatrul de stat sunt la fel de impresionante.

Foto: iStock

Ce putem vizita în Napoli: insula Capri

Capri este o insulă mică, locuită, cunoscută pentru peisajele sale dramatice, coasta accidentată presărată cu peșteri frumoase și satele sale fermecătoare ce redau atmosfera minunată a Italiei.

Cu barca din portul Napoli faci maxim două ore până în Capri și sunt curse de feribot ce pleacă regulat către această insulă.

Plimbă-te prin minunatul cartier Marina Grande, admiră ambarcațiunile din port, iar apoi explorează străduțele. Neapărat trebuie să faci o excursie la Grota Albastră și să urci în vârful muntelui Solaro.

Foto: iStock
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora