Ce să mănânci în Spania. Preparate culinare ce bucură papilele gustative ale pasionaților de food travel - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce să mănânci în Spania. Preparate culinare ce bucură papilele gustative ale pasionaților de food travel

Bucătăria spaniolă a primit multe aprecieri în ultimii ani, devenind una dintre cele mai importante din lume, datorită inovațiilor geniale ale unor personalități precum Ferran Adrià și frații Roca. Cu toate acestea, felurile tradiționale spaniole sunt fundamentate în rețete cu o vechime de sute de ani, ce se bazează pe utilizarea produselor proaspete, locale și de sezon.
Share this article

Bucătăria din Spania a primit multe aprecieri în ultimii ani, devenind una dintre cele mai importante din lume, datorită inovațiilor geniale ale unor personalități precum Ferran Adrià și frații Roca. Cu toate acestea, felurile tradiționale spaniole sunt fundamentate în rețete cu o vechime de sute de ani, ce se bazează pe utilizarea produselor proaspete, locale și de sezon.

Paella

Paella reprezintă, probabil, cel mai renumit fel de mâncare spaniol, cu numeroase varietăți și versiuni create de-a lungul timpului. Originea acestei preparate cu orez se află în Comunitatea Valenciană, unde este tradițional pregătită cu carne de iepure, pui și uneori chiar melci.

Citește și: Ce să mănânci în Turcia? Și cum să nu te îngrași savurând mâncăruri delicioase?

Gătită pe cărbuni fierbinți într-o tigaie specială numită paellera, paella dezvoltă, dacă este preparată corespunzător, o parte delicioasă numită socarrat – orezul prăjit și crocant care se formează pe marginea paellerei.

Cocido madrileño

Felul de mâncare tipic capitalei spaniole, Madrid, era inițial consumat de clasa muncitoare pentru a face iernile reci din interiorul țării un pic mai suportabile. Această așa-numită „tocană madrilenă” conține adesea năut, legume de iarnă, carne de porc, slănină și cârnați. Modul tradițional și corect de a servi această tocană este să beți prima dată zeama strecurată de la supă la felul întâi, iar apoi, restul ingredientelor la felul doi.

Fabada asturiana

Așa cum sugerează și denumirea, acest preparat culinar a luat naștere în Asturias, o regiune din nordul Spaniei. Este o tocană similară cu cocido-ul din Madrid, însă ingredientul principal este fabas, un tip de fasole albă gătită într-un proces îndelungat alături de alte ingrediente precum carne de porc, slănină și morcilla. Rezultatul este o tocană cu nuanțe roșii, perfectă pentru zilele scurte și reci.

Gazpacho și Salmorejo

Departe de iernile reci din nord, aceste două supe reci făcute din legume crude au luat naștere în verile calde din Andaluzia. Cel mai cunoscut, gazpacho, este făcut cu roșii, castraveți, ardei, ceapă și oțet. Salmorejo, tipic din Cordoba, are o textură mai groasă și este făcut din usturoi, roșii, ulei de măsline și firimituri de pâine veche, și se servește de obicei cu bucăți mici de jambon spaniol, ou fiert tare și crutoane de pâine prăjită.

Omleta de cartofi spaniolă (Tortilla de patatas)

Regina bucătăriei spaniole este, fără îndoială, tortilla de patatas, savurată pe întreg teritoriul țării și adaptată la diverse gusturi. Un exemplu perfect al simplității și rafinamentului bucătăriei spaniole, acest preparat constă în prăjirea cartofilor, amestecarea lor cu ou bătut și ceapă, apoi gătirea amestecului până la coagularea ouălor.

Citește și: Ce să mănânci în Egipt. 7 mâncăruri pe care trebuie neapărat să le încerci în țara faraonilor

Textura finală poate varia în funcție de preferințele consumatorilor, fiind mai mult sau mai puțin zemoasă. Omleta de cartofi este cel mai întâlnit fel de mâncare, fie cu ceapă prăjită, fie fără, dar există și variante cu chorizo, dovlecel sau orice alt ingredient.

Pulpo a Feira

Deși caracatița nu se află neapărat în topul preferințelor voastre culinare, ea este considerată o delicatesă în multe meniuri din nordul Spaniei. Cunoscută și sub denumirea de pulpo a la gallega (caracatiță în stil galician), această specialitate provine din regiunea Galicia, situată în apropierea Atlanticului și renumită pentru fructele de mare excepționale. Caracatița este fiartă și servită sub formă de felii subțiri, acompaniate de puțin ulei de măsline, sare de mare și boia de ardei. Textura este moale și luxuriantă, surprinzându-te în mod plăcut, iar aroma, deși puternică, este delicată. Adesea, este servită alături de cartofi fierți.

Crochete

Unul dintre cele mai versatile feluri de mâncare din Spania, crochetele se pot face din aproape orice ingredient, deși cele cu jambon spaniol, ciuperci și pește merluciu sunt cele mai comune trei tipuri. Este un fel de sos bechamel gros, amestecat cu ceapă și ingredientul preferat, din care se formează bile mici, ce se dau prin pesmet și se prăjesc. Crochetele sunt minunate ca aperitiv, împărțite cu cei dragi, și vă încurajăm să încercați toate aromele pe care le puteți găsi.

Citește și: Ce să mănânci în Amsterdam – oraşul în care mănânci cu poftă din toate

Migas

Acest preparat, cu origini umile, reprezintă un exemplu remarcabil de a profita de resturile de mâncare, având ca ingredient principal pâinea veche și uscată. Pâinea este mărunțită și gătită alături de diverse ingrediente, cum ar fi carne, cârnați sau legume. Termenul „migas” se traduce literal ca firimituri! Tradițional, acest fel era consumat de către fermierii săraci la micul dejun, pentru a beneficia de un aport crescut de energie, însă în prezent este servit adesea la prânz.

Cele mai cunoscute variante includ migas extremeñas din Extremadura și migas manchegas din Castilia-La Mancha, însă acest fel se regăsește în aproape toată țara.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora