Ce să vezi și ce să faci în Veneția, faimosul oraș plutitor al Italiei
Veneția este faimosul oraș „plutitor” al Italiei și este cunoscut pentru romantismul, cultura și frumusețea sa care îți taie respirația. Construit pe platforme stabilizate cu arbori pietrificați, Veneția este o destinație unică, cu canale sinuoase, gondole și poduri de piatră frumos arcuite. Clădiri cu mai multe etaje, împodobite cu fațade elaborate, se înșiruie pe căile sale navigabile, iar taxiurile acvatice zumzăie în jurul apelor sale albastre precum albinele pe o floare viu colorată.
Această locație unică din nordul Italiei este un centru cultural și o performanță arhitecturală, atrăgând milioane de vizitatori în fiecare an. Dar nu cădeți în capcana de a vizita doar cele mai cunoscute locuri atunci când călătoriți la Veneția. Am alcătuit o listă cu cele mai bune 10 lucruri de văzut și de făcut în Veneția, astfel încât să nu ratați unele dintre bijuteriile ascunse. De la Piața Sfântul Marcu la districtul Castello, în Veneția există câte ceva pe gustul tuturor.
Gondolele venețiene
Gondolele din Veneția sunt o formă tradițională de călătorie lentă în jurul căilor navigabile și canalelor din oraș. Cu o lungime de peste zece metri, fiecare gondolă este deținută și întreținută de propriul gondolier, care poartă un top cu dungi, pantaloni negri și pălărie de paie.
Cândva, principala formă de transport în Veneția pentru cetățenii bogați, până la 10.000 de gondole frecventau canalele! În zilele noastre, în Veneția activează o flotă de doar aproximativ 400 de gondole. Fiecare gondolă navighează pe căile navigabile, oferind plimbări timp de aproximativ 40 de minute la un moment dat. Asigurați-vă că confirmați tarifele unei plimbări cu gondola înainte de a o vizita, dacă acesta este un lucru care se află pe lista dumneavoastră de dorințe.
Ce să vezi în Veneția: Marele Canal
Fiind cea mai lată cale navigabilă din Veneția, Marele Canal este adesea plin de gondole, taxiuri pe apă și de barja hotelului La Bella Vita! Schimbându-se foarte puțin din secolul al XVIII-lea, acest canal perfect a fost pictat de numeroase ori de artistul italian Canaletto. Cu faimoasele sale priveliști de clădiri frumos construite, de inspirație clasică, locația sa centrală în Veneția îl face locul perfect pentru a vedea multe dintre cele mai populare repere ale orașului.
Construite în mare parte între secolele al XIII-lea și al XVIII-lea, malurile Marelui Canal sunt străjuite de palate magnifice construite de familiile nobile venețiene pentru a-și etala prestigiul. În timpul verii, pontoanele se deschid spre apele de un albastru turcoaz sunt împânzite de spectatori care mănâncă înghețată și se bucură de zilele luminoase și însorite. Nu ratați ocazia de a admira priveliștile spectaculoase făcând o plimbare de-a lungul Marelui Canal.
Bazilica San Marco și Piața San Marco
Combinăm atât Bazilica Sfântul Marcu, cât și Piața Sfântul Marcu la o singură sugestie, deoarece sunt în imediata apropiere și este rar să vezi una fără cealaltă! Piazza San Marco, sau Piața San Marco, este cea mai faimoasă piață din Veneția. Din punct de vedere istoric, această zonă a fost centrul social, religios și politic al Veneției. Dominată de emblematicul Palat Doge și de Bazilica San Marco, de asemenea de vestita Campanila San Marco faimoasa clopotniță a bazilicii și Turnul Orologiului, această piață celebră este mărginită de unele dintre cele mai frumoase arhitecturi din toată Veneția.
Fără nicio îndoială, cea mai populară clădire religioasă din Veneția este Bazilica San Marco. Fondată în secolul al IX-lea, bazilica originală adăpostea relicvele furate din trupul Sfântului Marcu Evanghelistul. Bazilica este plină de mozaicuri și opere de artă bizantine spectaculoase care te lasă cu gura căscată. Construită cu ajutorul a peste 500 de coloane, Bazilica San Marco deține relicve și comori prețioase, inclusiv un ecran de altar din aur, împânzit cu sute de pietre prețioase și perle.
Ce să vezi în Veneția: Palatul Dogilor
O excursie la Veneția, Italia, nu ar fi completă fără o vizită la opulentul Palat al Dogilor. Înălțându-se deasupra Pieței San Marco, Palatul Dogilor a fost cândva casa șefului Republicii Veneția, Dogele. Fațada văzută din Piața San Marco prezintă o arhitectură venețiană gotică impresionantă, influențată de arta islamică, și este un produs al istoriei Veneției ca națiune de negustori.
Deschis pentru public în 1923, Palatul Dogilor este o destinație de neratat pentru vizitatorii și vulturii de cultură din Veneția. În interiorul clădirii, vizitatorii pot vedea Biblioteca Sfântului Marcu, o galerie de artă, camere de consiliu și apartamentele private ale Dogelui. Frescele de pe pereții și plafoanele Palatului Dogilor au fost pictate de cunoscuții artiști italieni Veronese și Tintoretto.
Podul Suspinelor
S-ar putea să fiți surprins să aflați că frumosul Pod al Suspinelor a fost soluția la o problemă la care poate nici nu v-ați gândit. În orice oraș există infracțiuni, așa că și în Veneția existau prizonieri. Acoperind canalul dintre Palatul Dogilor și închisoare, Podul Suspinelor era folosit pentru a muta prizonierii printr-o zonă securizată către celulele lor.
Construit pentru a muta prizonierii de la camera de tortură din Palatul Dogilor la o nouă clădire a închisorii, podul ornamentat a fost proiectat pentru a-și ascunde scopul grotesc. Finalizat în secolul al XVII-lea, podul a fost construit în stil baroc și este singurul pod acoperit din Veneția. Legenda locală spune că „Podul Suspinelor” este supranumit așa pentru că prizonierii care treceau peste traversare puteau privi de la fereastra cu gratii o ultimă imagine a Veneției, înainte de a fi închiși în celule.
Ce să vezi în Veneția: Colecția Peggy Guggenheim
Situat chiar lângă Canal Grande, Muzeul Peggy Guggenheim este un loc obligatoriu de vizitat în Veneția pentru iubitorii de artă. Situată în fosta ei casă, Palazzo Venier dei Leoni, colecția este alcătuită din lucrări de artă modernă pe care le-a colectat în secolul al XX-lea.
De-a lungul vieții sale, Peggy Guggenheim a fost activă în lumea artei, sprijinind mulți artiști ai timpului ei și devenind foarte respectată în Europa și America. Colecția ei personală de artă este expusă la Muzeul Peggy Guggenheim din Veneția. Printre acestea se numără opere de artă de Pablo Picasso, René Magritte, Salvador Dalí, Jackson Pollock, Brîncuși, Gustav Klimt și mulți alți artiști contemporani celebri.
Districtul Castello
Cartierul rezidențial liniștit Castello se află la doar câțiva pași de Piața San Marco. Un loc excelent pentru a vedea arhitectura venețiană rafinată și căile navigabile, cartierul Castello din Veneția este o zonă mai relaxată, fără mulțimea de oameni ce aglomerează alte zone. Castello este locul perfect pentru a vă îndrepta dacă iubiți cultura, deoarece este cât se poate de aproape de a experimenta Veneția la cel mai autentic nivel.
Cu stilurile sale arhitecturale variate, cartierul Castello este cel mai mare dintre cele șase districte ale Veneției. Zona conține străzi înguste cu biserici medievale și clădiri ale fraternității, precum și reședințe mai moderne. Veți găsi aici întreprinderi mici, baruri și piețe care sunt mult mai puțin turistice decât cele din centrul Veneției. Merită o vizită pentru a surprinde câteva fotografii de vacanță fără prea mulți oameni în cale!
Ce să vezi în Veneția: Muzeul de Istorie Navală
O atracție mai puțin cunoscută decât alte muzee, Muzeul de Istorie Navală din Veneția este mai departe de calea bătută decât principalele focare turistice. Acoperind o zonă care include vechiul șantier naval al Republicii Veneția, Muzeul de Istorie Navală se află în cartierul Castello.
Fiind un oraș situat pe apă, este firesc ca Veneția să aibă un muzeu dedicat priceperii sale marinărești. La Muzeul de Istorie Navală, vizitatorii pot vedea nave istorice din Veneția și pot afla despre istoria maritimă a acestei comunități mercantile, maritime. Sunt expuse gondole venețiene, nave militare italiene și bărci de pescuit, alături de picturi și colecții legate de navigație și istorie maritimă.
Bazilica Santa Maria della Salute
Cu cupolele sale mari și decorațiunile spectaculoase, Bazilica Santa Maria della Salute este una dintre cele mai dominante clădiri de pe orizontul Veneției. Situat între Canal Grande și Canalul Giudecca, poate fi văzută pe o rază de kilometri în jurul Veneției, înălțându-se deasupra altor clădiri la o înălțime de 230 de metri. Fondată în 1631, Bazilica Santa Maria della Salute a fost construită pentru a comemora victimele ciumei, care a ucis aproape o treime din populația Veneției. Proiectată în stil baroc, este realizată din piatră de Istria și are formă octogonală, cu capele adiacente în lateral. În interiorul bisericii, vizitatorii pot aprecia opere de artă spectaculoase de Luca Giordano, Tintoretto și Tițian.
Ce să vezi în Veneția: Podul Rialto
Pentru vederi cu adevărat spectaculoase ale Veneției, Ponte di Rialto este un punct de observație de neratat. Fiind unul dintre cele patru poduri care traversează Canal Grande, este aproape esențial să îl vizitezi, să ajungi dintr-o parte în alta!
Construit în 1551, Ponte di Rialto a fost primul pod de piatră construit pentru a traversa Canal Grande. După ce multe poduri de lemn s-au prăbușit sau au căzut, Rialto a fost intenționat de guvernul venețian să fie o rezoluție mai durabilă. Designul său unic de Antonio Da Ponte a bătut propunerile lui Michelangelo și Sansovino. Dispunând de un singur arc în centru, Podul Rialto este acum o parte intrinsecă a peisajului Veneției și este cel mai bine admirat de pe apă.
Citește și: Povestea de viață a celui mai mare artist al lumii: Leonardo Da Vinci
Foto: Depositphotos