Ce trebuie să știi dacă vrei să te muți în Elveția
Dacă vă întrebați cum să vă mutați în Elveția, nu sunteți singuri. Aproape 2 milioane de străini alcătuiesc deja populația țării, care numără aproximativ 7 milioane de rezidenți. Interesant este că majoritatea posturilor de conducere de nivel înalt din Elveția sunt ocupate de expatriați.
În timp ce beneficiile mutării în Elveția – cum ar fi salariile mari și un sistem educațional excelent – depășesc dezavantajele, cum ar fi costul ridicat al vieții, cerințele nu sunt simple. Așadar, cât de greu este să te muți în Elveția? Pentru început, pentru a obține o viză de muncă trebuie să aveți o diplomă universitară, precum și câțiva ani de experiență profesională. Majoritatea vizelor pe termen lung necesită, de asemenea, un anumit nivel de cunoaștere a limbii germane, franceze sau italiene (în funcție de regiunea din Elveția în care doriți să locuiți). În caz contrar, vi se va cere să vă înscrieți la un curs de limbă la sosire.
Principalele lucruri pe care trebuie să le știți atunci când vă mutați în Elveția variază, de asemenea, în funcție de cantonul în care vă mutați. Elveția este formată din 26 de cantoane (state membre ale Confederației Elvețiene), iar o mare parte din legi se aplică la nivel cantonal. Acest lucru înseamnă că factori precum educația, costurile asistenței medicale și chiar normele culturale variază de la un canton la altul.
Formalități pentru șederea în Elveția
Elveția se află în inima Europei, dar nu este membră a UE. Acest lucru înseamnă că emigrarea în Elveția este mai complicată decât emigrarea într-o țară membră a UE. Dacă doriți să locuiți în Elveția pentru o perioadă prelungită, trebuie să vă înregistrați la biroul cantonului de destinație.
Șederea în Elveția fără loc de muncă
În calitate de străin, puteți rămâne în Elveția fără să lucrați, dar pentru aceasta va trebui să îndepliniți câteva cerințe.
Ședere sub 90 de zile: Nu aveți nevoie de viză. Vă rugăm să rețineți că este vorba de sejururi de maximum 90 de zile în decurs de 6 luni. Zilele numărate nu sunt neapărat consecutive.
Sejururi mai lungi de 90 de zile: Trebuie să solicitați un permis de ședere la biroul de imigrare cantonal corespunzător. Pentru a vă schimba locul de reședință în Elveția, trebuie să îndepliniți următoarele condiții:
– Trebuie să fiți independent din punct de vedere financiar și să puteți trăi fără prestații sociale.
– Trebuie să aveți o asigurare de sănătate care să acopere și costurile de accidentare.
– Dacă doriți să studiați, trebuie să puteți prezenta o dovadă (certificat de înscriere) care să confirme că sunteți înscris la un colegiu/universitate.
Permisul de ședere este valabil timp de 5 ani și va fi reînnoit automat dacă veți continua să îndepliniți cerințele. În cazul în care studiați, permisul va fi eliberat fie pentru întreaga durată a studiilor, fie trebuie reînnoit anual până la sfârșitul cursurilor.
Lucrul ca străin în Elveția
Dacă doriți să lucrați ca străin în Elveția, aveți nevoie de un permis de muncă. Există diferite versiuni în funcție de durata șederii dumneavoastră.
Muncă pe termen scurt (mai puțin de 90 de zile): Nu aveți nevoie de un permis. Cu toate acestea, angajatorul dumneavoastră trebuie să vă înregistreze angajarea cu ajutorul formularului „Înregistrare pentru angajare pe termen scurt”. Acesta trebuie să fie primit cu o zi înainte de prima dumneavoastră zi de muncă.
Muncă pe termen lung (mai mult de 90 de zile): Înainte de a începe să lucrați în Elveția, trebuie să solicitați un permis de ședere în municipalitatea de reședință. Va trebui să prezentați două documente:
– Pașaport sau carte de identitate valabilă
– Confirmarea angajării (de exemplu, contractul de muncă)
Permisul de ședere eliberat nu este valabil doar pentru primul angajator sau loc de reședință. Vă puteți schimba angajatorul. Perioada de valabilitate a permisului depinde de durata angajării dumneavoastră.
Permisele de ședere elvețiene: B, C, G și L
– Permisul B (permis de ședere): Se eliberează în cazul în care contractul de muncă este valabil pentru cel puțin 12 luni. Perioada de valabilitate este de 5 ani.
– Permisul C (permis de stabilire): Se eliberează dacă emigranții au locuit în Elveția în mod continuu și „normal” timp de 5 ani. Perioada de valabilitate este nelimitată.
– Permisul G (permis pentru navetiști transfrontalieri): Se eliberează în cazul în care o persoană lucrează în Elveția, dar locuiește de cealaltă parte a frontierei. Vă rugăm să rețineți că persoanele care dețin un permis G trebuie să se deplaseze la locul de reședință o dată pe săptămână.
– Permis L (permis de ședere pe termen scurt): Eliberat pentru un loc de muncă temporar care durează mai puțin de 12 luni.
Căutați o locuință în Elveția
Găsirea unei locuințe poate fi o provocare majoră în marile orașe elvețiene din cauza lipsei de locuințe. Din cauza numărului mare de solicitanți pentru fiecare apartament, este important să faceți o impresie pozitivă atunci când mergeți la vizionări. Este de ajutor dacă aveți întotdeauna la îndemână următoarele documente:
– Carte de identitate pentru străini
– Pașaport
– Certificat de scutire de acțiuni de executare silită
– Datele de contact ale proprietarilor anteriori
– Copie a contractului dumneavoastră de muncă
Cum să vă treceți bunurile prin vamă
V-ați găsit apartamentul de vis? Minunat! Acum trebuie doar să vă expediați toată mobila în Elveția. Pentru a vă asigura că nu veți avea probleme la vamă, va trebui să aveți pregătite următoarele documente:
– Lista cu toate obiectele pe care doriți să le importați în Elveția
– Formular (în două exemplare) pentru importul scutit de taxe vamale al bunurilor de uz casnic
– Dovada că ați cumpărat sau închiriat o locuință în Elveția
Nu trebuie să anunțați trecerea frontierei la vamă. Cu toate acestea, dacă faceți acest lucru, puteți accelera procesul la biroul vamal. Aici găsiți o listă cu toate birourile vamale din Elveția.
Oficiul Federal pentru Locuințe oferă, de asemenea, o foaie de informații gratuită intitulată „Trăind în Elveția”, cu informații importante și sfaturi pentru viața de zi cu zi, în 19 limbi.
Citește și: 8 lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să te muți în Scoția
Foto: Depositphotos