Ce trebuie să știi despre efectele pozitive ale râsului asupra sănătății tale
Râsul este un medicament puternic care îți poate îmbunătăți sănătatea. El are puterea de a-i apropia pe oameni în moduri care declanșează schimbări fizice și emoționale sănătoase în organism. Râsul întărește sistemul imunitar, stimulează starea de spirit, diminuează durerea și te protejează de efectele dăunătoare ale stresului. Nimic nu funcționează mai repede sau mai sigur pentru a-ți readuce mintea și corpul la echilibru decât o porție zdravănă de râs. Oamenii de știință au petrecut ani de zile studiind râsul, iar studiile încă mai arată că o doză bună de râs are mari beneficii pentru organismul uman. Umorul îți ușurează poverile, îți inspiră speranță, te ajută să te conectezi cu ceilalți și te menține cu picioarele pe pământ, concentrat și alert. Mai mult decât atât, tot râsul este cel care te ajută să te eliberezi de furie și să ierți mai repede.
Cu atât de multă putere de vindecare și reînnoire, capacitatea de a râde ușor și des este o resursă extraordinară pentru a depăși problemele, pentru a-ți îmbunătăți relațiile și pentru a susține sănătatea fizică și emoțională. Cel mai bun dintre toate, acest medicament neprețuit este distractiv, gratuit și la îndemâna oricui. Află cum să valorifici beneficiile puternice ale râsului și ale umorului, în general!
Râsul ameliorează durerea
Râsul declanșează eliberarea de endorfine, substanțele chimice naturale ale organismului care ne fac să ne simțim bine. Endorfinele promovează o stare generală de bine și pot chiar ameliora temporar durerea. În cadrul unui studiu, participanții au urmărit în grup 15 minute dintr-un spectacol de comedie. Toleranța lor la durere a crescut cu 10% mai mult decât înainte de râs. În cazul celor care au vizionat un spectacol de comedie singuri, mai degrabă decât împreună cu alții, toleranța la durere a crescut și ea, dar a fost puțin mai mică de 10%.
Ce trebuie să știi despre efectele pozitive ale râsului: Stimulează organele și sistemul imunitar
Râsul îmbunătățește aportul de aer bogat în oxigen, stimulează inima, plămânii și mușchii și crește endorfinele eliberate de creier. Tot prin intermediul unei porții de râs tensiunea fizică și stresul se ameliorează lăsând mușchii relaxați timp de 45 de minute după aceea. Poate nu știai, dar râsul scade hormonii de stres și crește numărul celulelor imunitare și al anticorpilor care luptă împotriva infecțiilor, îmbunătățind astfel rezistența la boli. De asemenea, râsul îmbunătățește funcția vaselor de sânge și crește fluxul sanguin, ceea ce poate contribui la protejarea împotriva unui atac de cord și a altor probleme cardiovasculare.
Râsul reduce stresul
Corpul tău eliberează cortizol atunci când ești stresat. Pentru că este cunoscut ca hormonul stresului, cortizolul are o reputație proastă, dar joacă un rol important în organism. Ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge, reduce inflamația, gestionează metabolismul și declanșează răspunsul de luptă sau de fugă în corpul tău în momente critice. Râsul este una dintre modalitățile prin care corpul tău poate ajuta la reglarea cortizolului. Râsul îți crește aportul de oxigen, ceea ce stimulează circulația corpului și scade nivelul de cortizol.
Ce trebuie să știi despre efectele pozitive ale râsului: Râsul slăbește
Râsul arde calorii! Nu înlocuiește mersul la sală, dar un studiu a constatat că râsul timp de 10-15 minute pe zi poate arde aproximativ 40 de calorii – ceea ce ar putea fi suficient pentru a pierde trei sau patru kilograme în decursul unui an.
Citește și: Beneficiile trezitului de dimineață. Recomandările programului de coaching 5am
Te ajută să rămâi sănătos din punct de vedere mental
Râsul te face să te simți bine, iar acest sentiment pozitiv rămâne cu tine chiar și după ce râsul se potolește. Umorul te ajută să îți păstrezi o perspectivă pozitivă și optimistă în situații dificile, dezamăgiri și pierderi. Chiar și în cele mai dificile momente, o porție de râs – sau chiar și un simplu zâmbet – poate face mult pentru a te simți mai bine. Se mai spune că râsul este contagios – doar auzind pe cineva râzând, creierul te pregătește să zâmbești și să te alături distracției.
Cum să aduci mai mult râs și voie bună în viața ta
Râsul este dreptul tău din naștere, o parte naturală a vieții care este înnăscută. Sugarii încep să zâmbească în primele săptămâni de viață și râd în hohote la câteva luni de la naștere. Chiar dacă nu ai crescut într-o casă în care râsul era un sunet obișnuit, poți învăța să râzi în orice etapă a vieții. Începe prin a-ți rezerva momente speciale pentru a căuta umorul în lucruri, situații, contexte. Încet, dar sigur, vei simți să încorporezi umorul și râsul în structura vieții tale, găsindu-le în mod natural în orice. Începe prin a zâmbi mai mult. În loc să te uiți în telefon, ridică privirea și zâmbește oamenilor pe lângă care treci pe stradă, persoanei care îți servește cafeaua de dimineață, sau colegilor de la birou.
Numără-ți binecuvântările! Simplul act de a lua în considerare aspectele pozitive ale vieții tale te va îndepărta de gândurile negative care blochează umorul și râsul. Petrece timp cu oamenii care au simțul umorului. Stai în compania celor amuzanți și jucăuși. Aceștia sunt oameni care râd cu ușurință – atât de ei înșiși, cât și de absurditățile vieții – și care găsesc în mod obișnuit umorul în evenimentele de zi cu zi. Punctul lor de vedere jucăuș și râsul lor sunt contagioase. Chiar dacă nu te consideri o persoană veselă și plină de umor, ai grijă să te apropii de oameni cărora le place să râdă și să-i facă pe alții să râdă.
În final îți spunem că pe măsură ce râsul, umorul și joaca se vor integra în viața ta, creativitatea ta va înflori și noi oportunități de a râde cu prietenii, colegii de muncă, cunoștințele și cei dragi îți vor apărea zilnic. Râsul te va duce într-un loc mai înalt, de unde vei putea privi lumea dintr-o perspectivă mai relaxată, pozitivă și plină de bucurie.
Sursa foto: Depositphotos.com