O insulă, prin simpla sa definiție, este o bucată de pământ înconjurată de apă. Conform acesteia, continente întregi s-ar putea califica ca insule, dar dacă descalificăm continentele din competiție, există încă niște insule mari, foarte mari în lumea asta, de la vaste pustii înghețate până la paradisuri tropicale. Iată care este cea mai mare insulă din lume, dar și celelalte opt care o urmează în clasament.
Cea mai mare insulă din lume: Groenlanda
Suprafață: 2.166.086 kilometri pătrați
Parte din: Danemarca (este un teritoriu autonom)
Populație: 57.777 de locuitori
Groenlanda, cea mai mare insulă din lume și, de asemenea, una dintre cele mai slab populate. Peste 80% din Groenlanda este acoperită de o foaie albă de gheață. Când vikingul Erik cel Roșu a fost exilat în Groenlanda pentru crimă, el a dat insulei pustii un nume mai colorat pentru a atrage coloniști. Nu a mers. Numele Groenlandei în limba inuită groenlandeză este Kalaallit Nunaat.
Cât de mare este Groenlanda? Este de trei ori mai mare decât Texas și de aproape trei ori mai mare decât Noua Guinee, a doua cea mai mare insulă de pe lista noastră. De fapt, Groenlanda este mai mare decât toate aceste țări la un loc: Franța, Germania, Spania, Regatul Unit, Italia, Grecia, Elveția și Belgia. Groenlanda este considerată o țară autonomă în Regatul Danemarcei și are guvernare proprie din 1979.
Noua Guinee
Suprafață: 821.400 kilometri pătrați
Parte din: Indonezia și Papua Noua Guinee
Populație: 14.800.000 locuitori
Noua Guinee este cea mai mare insulă tropicală din lume, iar pădurile sale tropicale de munte sunt unele dintre cele mai diverse ecosisteme de pe planetă.
Există mai mult de 13.500 de specii diferite de plante în Noua Guinee și două treimi dintre aceste specii sunt endemice, ceea ce înseamnă că nu cresc nicăieri în lume. Noua Guinee are cea mai mare diversitate de plante din oricare altă insulă din lume – inclusiv 2.800 de specii de orhidee. Printre cele 800 de specii de păsări native din Noua Guinee se numără extraordinarele păsări ale paradisului care își schimbă forma.
Jumătatea de est a insulei cuprinde țara independentă Papua Noua Guinee, în timp ce jumătatea de vest (numită Noua Guinee de Vest) face parte din Indonezia.
Cea mai mare insulă din lume: Borneo
Suprafață: 748.168 kilometri pătrați
Parte din: Brunei, Indonezia și Malaezia
Populație: 23.720.000 locuitori
La fel ca Noua Guinee, Borneo este una dintre cele mai mari insule din arhipelagul indonezian. Acoperită de păduri tropicale dense, este și bogată în biodiversitate.
Urangutanul din Borneo din pădurile tropicale antice din Borneo este inconfundabil cu fața sa largă cărnoasă și blana portocalie strălucitoare. Orangutan înseamnă „omul pădurii” în limba malaeză, ceea ce este potrivit – oamenii și maimuțele mari, precum urangutanul, au 97% din ADN-ul lor.
Indonezia controlează 73% din Borneo, iar țara a anunțat recent planuri de a-și muta capitala din mega orașul supraaglomerat și poluat Jakarta într-un „oraș forestier durabil” din Borneo până în 2045. Alte 26 procente din teritoriul Borneo sunt controlate de Malaezia și doar 1% de către Brunei.
Madagascar
Suprafață: 587.295 kilometri pătrați
Populație: 28.812.195 locuitori
Aproximativ de dimensiunea Texasului, Madagascar se află la 402 kilometri de coasta Africii, în Oceanul Indian. Deoarece Madagascarul s-a spart de pe continentul african acum aproximativ 160 de milioane de ani, viața sa abundentă de plante și animale a evoluat într-o izolare aproape totală. Drept urmare, peste 90% din fauna sălbatică din Madagascar nu se găsește nicăieri în altă parte pe planetă.
Lemurii sunt cei mai faimoși din viața animală exclusivă a Madagascarului și există cel puțin 80 de specii diferite de primate asemănătoare ratonului pe insulă, inclusiv clasicul lemur cu coadă inelată și gigantul indri, un lemur de mărimea unui copil, cunoscut pentru capacitatea sa de a sări și apelurile stridente. Această națiune insulară este independentă de Franța din 1960.
Cea mai mare insulă din lume: Insula Baffin
Suprafață: 507.451 kilometri pătrați
Parte din: Canada
Populație: 13.000 locuitori
Există mai mult de 52.000 de insule în Canada, dar insula Baffin este de departe cea mai mare. Insula stâncoasă din teritoriul central al Canadei a fost numită după William Baffin, un explorator britanic din secolul al XVII-lea, și a fost locuită de inuiți și alte popoare indigene străvechi de mii de ani.
Insula Baffin pretinde a fi pe primul loc din America de Nord unde un european a pus piciorul. În jurul anului 1.000 e.n. – cu aproape 500 de ani înaintea lui Columb – exploratorul viking Leif Erikson a pornit spre apele necunoscute la vest de Groenlanda. Primul loc în care a ancorat Erikson l-a numit Helluland sau „Flat Rock Land”, care este o descriere potrivită a Insulei Baffin.
Aproape toți locuitorii insulei Baffin trăiesc în micul oraș de coastă Iqaluit, iar ținuturile sălbatice din jur sunt locuite de urși polari, caribu, vulpi arctice și lupi arctici.
Sumatra
Suprafață: 443.066 kilometri pătrați
Parte din: Indonezia
Populație: 60.000.000 locuitori
Sumatra este cea mai mare insulă situată în întregime în Indonezia și găzduiește trei parcuri naționale maiestuoase – Muntele Leuser, Kerinci Seblat și Bukit Barisan Selatan – care au fost denumite împreună un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.
La fel ca insulele sale surori din arhipelagul indonezian, Sumatra se mândrește cu o viață sălbatică nativă remarcabilă, inclusiv elefantul de Sumatra (cel mai mic dintre toți elefanții asiatici), urangutanii de Sumatra, rinocerii și tigrii de Sumatra. De fapt, insula Sumatra este singurul loc din lume în care trăiesc împreună tigrii, rinocerii, elefanții și urangutanii.
Cea mai mare insulă din lume: Honshu
Suprafață: 227.898 kilometri pătrați
Parte din: Japonia
Populație: 104.000.000 locuitori
Honshu este cea mai mare dintre cele cinci insule principale ale Japoniei – există peste 14.000 în total – și găzduiește unele dintre cele mai mari și mai cunoscute orașe din Japonia, inclusiv Tokyo, Kyoto, Osaka și Kobe. Peste 80% din populația totală a Japoniei se află pe insula Honshu.
Muntele Fuji, vârful emblematic, de 3.776 de metri, este situat și el pe Honshu. Celelalte insule principale ale Japoniei sunt Hokkaido, Shikoku, Kyushu și Okinawa. Dintre miile de insule minuscule care înconjoară Japonia, cunoscute sub numele de rito, doar 421 sunt locuite.
Insula Victoria
Suprafață: 217.291 kilometri pătrați
Parte din: Canada
Populație: 2.100 de persoane (estimată)
Nu confundați insula Victoria din Canada cu minunatul oraș canadian Victoria, situat pe insula Vancouver din Columbia Britanică. Insula Victoria se află în nordul înghețat al Arhipelagului Arctic canadian și foarte puțini oameni sunt suficient de rezistenți pentru a suporta frigul și zăpada aproape pe tot parcursul anului.
Insula Victoria este cea mai faimoasă pentru o curiozitate geografică cunoscută ca o insulă de ordinul trei. În 2007, un bărbat care a cercetat Insula Victoria pe Google Maps a găsit un mic lac cu o insulă în mijloc. Dar acel lac era și pe o insulă în interiorul altui lac. Da, este o insulă într-un lac pe o insulă, într-un lac pe o insulă.
Cea mai mare insulă din lume (și cea mai mică în clasament): Marea Britanie
Suprafață: 209.331 kilometri pătrați
Țări: Anglia, Scoția și Țara Galilor
Populație: 65.000.000 locuitori
Să lămurim o confuzie. Marea Britanie este o insulă compusă din trei țări: Anglia, Scoția și Țara Galilor. Regatul Unit este compus din patru țări: Anglia, Irlanda de Nord, Scoția și Țara Galilor. Irlanda de Nord este situată pe insula vecină, Irlanda, la o scurtă excursie peste Marea Irlandei.
Marea Britanie este cea mai mare insulă din Europa și a treia cea mai populată insulă din lume. Marea Britanie este, de asemenea, cea mai mare dintre Insulele Britanice, un termen geografic care include Irlanda, Insula Man și 5.000 de insule mai mici.
Foto: Depositphotos.com