Ceasul biologic sau tic-tac-ul pe care doar noi îl auzim - LIFE.ro
Sari la conținut

Te-ai întrebat vreodată de ce nu te simți obosit până aproape de miezul nopții, iar partenera pică de somn la zece seara și se trezește “ceas” la șase dimineața? Fiecare dintre noi avem un ceas biologic, numit și ritm circadian, care organizează activitățile interne și externe ale corpului nostru pe o perioadă de 24 de ore. Ce este ceasul biologic deci? Este un ciclu de 24 de ore al proceselor chimice, fiziologice și comportamentale, care definește orice produs viu, de la oameni la plante sau animale, chiar și la organisme precum bacteriile sau ciupercile.

Studiile au arătat că ceasul biologic ne afectează viața din plin, iar o dereglare a acestuia poate avea efecte nefaste asupra noastră, în special din punct de vedere al sănătății.

Ceasul biologic este influențat de expunerea la lumină naturală și artificială, însă și moștenirea genetică joacă un rol important. Acesta este și motivul pentru care fiecare om are un ritm și program diferit de somn. Studiile au demonstrat că atunci când oamenii sunt ținuți departe de orice sursă care să le indice timpul (lumina solară, ceasuri etc), ceasul biologic funcționează pentru o zi lungă de 25 de ore.

De ce e important să ne sincronizăm cu ceasul biologic și să nu îl perturbăm

Specialiștii susțin că e necesară sincronizarea cu ceasul nostru intern pentru a funcționa la parametri maximi. Atunci când ceasul biologic e perturbat de factori interni sau externi funcționarea fizică și comportamentală este afectată. Ritmul biologic este legat de doi mari factori externi: lumina și căldura.

Funcționarea normală a creierului, a sistemului imunitar și a celorlalte funcții ale corpului, precum ritmul cardiac și digestia, sunt controlate de ceasul biologic. Dacă ceasul biologic e perturbat, organismul se îmbolnăvește.

Și, totuși, ritmul circadian poate fi interupt de o mulțime de lucruri: lumina puternică la o oră nepotrivită a zilei, schimbarea de fus orar, turele de noapte, mâncatul haotic sau o rutină nepotrivită de exerciții fizice, anumite medicamente.  Chiar și flora noastră intestinală are un ritm circadian, care poate fi disturbat de antibiotice sau de mâncatul nepotrivit.

Ceasul biologic afectează și felul în care organismul nostru se vindecă după boală

Ceasul biologic este atât de bine setat încât contează și momentul zilei în care are loc o accidentare sau un atac de cord. În funcție de acest aspect, vindecarea este mai ușoară sau mai grea. Pare incredibil, însă au fost făcute studii care atestă acest lucru. Și sistemul nostru cardiovascular are un ritm circadian (presiune mai scăzută în timpul somnului și mai mare la trezire). Probabilitatea de a face un atac de cord este mai mare, din punct de vedere statistic, între 6 dimineața și prânz decât în orice alt moment al zilei.

Studii pe șoareci au arătat că o rană se vindecă mai repede în funcție de momentul al zilei în care a fost făcută, iar pe oameni s-a  demonstrat ca un pacient care e operat după amiaza se recuperează mai repede decât unul operat dimineața.

Rănile produse noaptea (când șoarecii sunt activi) se vindecă mai repede decât cele produse ziua. În schimb oamenii care suferă arsuri ziua se vindecă cu 11 zile mai repede decât cei care au suferit același tip de rană noaptea.

Tot legat de ritmul circadian, s-a descoperit că virusurile se răspândesc mai bine noaptea, iar reacțiile alergice sunt mai puternice între 10 seara și miezul nopții. Durerile de articulații și “înțepeneala” sunt mai frecvente la primele ore ale dimineții.

Disturbarea acestor ritmuri – lucru care se întâmplă adesea în spitale, unde nu ne mai regăsim în mediul nostru și nu ne mai respectăm rutina – poate influența recuperarea pacienților într-un mod negativ. Totuși, și spitalele încearcă să nu influențeze prea tare ceasul biologic, limitând expunerea la lumină în momente nepotrivite ale zilei, de exemplu. Perturbarea somnului, din cauza unei lumini puterice, afectează procesul de vindecare, somnul fiind parte importantă a recuperării.

Studii au arătat că vaccinul antigripal este mai eficient dacă este făcut între 9 și 11 dimineața. Și unele teste sau analize medicale se fac în anumite momente ale zilei (dimineața, de obicei), pentru o relevanță mai mare.

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora