Cei mai importanți sportivi din lotul României de la Jocurile Olimpice - LIFE.ro
Sari la conținut

Cei mai importanți sportivi din lotul României de la Jocurile Olimpice

Nume ca Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă, Georgeta Damian și Ivan Patzaichin au scris istorie pentru România la Jocurile Olimpice. Rezultatele lor au adus bucurie pentru milioane de oameni și au contribuit din plin la palmaresul pe care țara noastră îl are în istoria participărilor la Jocurile Olimpice.
Share this article

Nume ca Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă, Georgeta Damian și Ivan Patzaichin au scris istorie pentru România la Jocurile Olimpice.

Rezultatele lor au adus bucurie pentru milioane de oameni și au contribuit din plin la palmaresul pe care țara noastră îl are în istoria participărilor la Jocurile Olimpice.

Nadia Comăneci este sportiva din România care a câștigat cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice

nadia comaneci
Nadia Comăneci

Ea a obținut în total 9 medalii, deși a participat la doar două ediții ale Jocurilor Olimpice, în 1976 și 1980.

Citește și: România la Jocurile Olimpice. Cele mai frumoase și emoționante momente din istorie

În total, Nadia are 5 medalii de aur, 3 de argint și una de bronz. Desigur, momentul de referință rămâne cel din 1976, când a obținut prima notă de 10 din istoria gimnasticii la Jocurile Olimpice, la paralele. A fost un moment pe care nimeni nu îl aștepta, motiv pentru care pe tabelă a apărut inițial nota 1.00.

Pe locul 2 în acest top cu sportivi români care au câștigat cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice se află fosta canotoare Elisabeta Lipă, cu 8 medalii (5 de aur, 2 de argint și 1 de bronz)

Georgeta Damian are și ea un palmares impresionant, cu 6 medalii (5 de aur, 0 de argint și 1 de bronz). Iar legendarul Ivan Patzaichin a câștigat 4 medalii de aur și de 3 argint.

Clasamentul sportivilor români care au câștigat cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice:

Nadia Comăneci (gimnastică) – 9 medalii (5 aur, 3 argint, 1 bronz)

Elisabeta Lipă (canotaj) – 8 medalii – 5 aur, 2 argint, 1 bronz)

Georgeta Damian (canotaj) – 6 medalii (5 aur, 0 argint, 1 bronz)

Ivan Patzaichin (caiac-canoe) – 7 medalii – (4 aur, 3 argint, 0 bronz)

Doina Ignat (canotaj) – 6 medalii (4 aur, 1 argint, 1 bronz)

Ecaterina Szabo (gimnastică) – 5 medalii (4 aur, 1 argint, 0 bronz)

Viorica Susanu (canotaj) – 5 medalii (4 aur, 0 argint, 1 bronz)

Daniela Silivaș (gimnastică) – 6 medalii (3 aur, 2 argint, 1 bronz)

Simona Amânar (gimnastică) – 7 medalii (3 aur, 1 argint, 3 bronz)

Constanța Burcică (canotaj) – 5 medalii (3 aur, 1 argint, 1 bronz)

Nadia Comăneci, o legendă a sportului românesc

Nu e nicio surpriză că Nadia Comăneci ocupă primul loc în topul sportivilor români cu cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice. Ea este o adevărată legendă a sportului din România și a rămas în istorie ca fiind prima gimnastă care a primit nota 10 la Jocurile Olimpice.

A primit supranumele de „Zeița de la Montreal” și este prima româncă inclusă în memorialul International Gymnastics Hall of Fame

Nadia este un nume uriaș în sportul românesc și, dacă ar mai fi concurat în zilele noastre, ar fi fost cu siguranță principala favorită la pariuri sportive în toate probele.

Elisabeta Lipă, doamna canotajului românesc

Elisabeta Lipă a impresionat dintotdeauna prin eleganță și inteligență.

România la Jocurile Olimpice
Elisabeta Lipă

Nu e deloc surprinzător că în acest moment ocupă funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Sport din România, având în vedere că dintotdeauna a fost un lider.

Citește și: Cum arată viața unui canotor și cât de însângerate sunt palmele celui ce visează să devină campion olimpic. Povestea lui Sergiu Vasile Bejan, suceveanul ce a reprezentat România la Jocurile Olimpice

Elisabeta Lipă a fost de 25 de ori campioană națională și are multiple medalii și la Campionatele Mondiale. În 2000, ea a fost desemnată cea mai bună canotoare a secolului de către Federația Internațională de Canotaj.

Georgeta Damian are un palmares de vis

Georgeta Damian a impresionat dintotdeauna prin seriozitatea de care a dat dovadă. A participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, între 2000 și 2008.

În 2000 a câștigat aur la 2 rame și 8+1, performanță repetată și la Jocurile Olimpice din 2004. În 2008, ea a obținut un nou aur la 2 rame alături de Viorica Susanu, dar și bronzul la 8+1. Și ea are în palmares multiple titluri mondiale.

Ivan Patzaichin, omul care a scris istorie

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai respectați sportivi din istoria României, a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice de vară, între 1968 și 1984.

Citește și: Alex Bologa, campionul României la judo la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Cum reușește un nevăzător să ridice steagul României la marile competiții sportive ale lumii, în timp ce tinerii de vârsta lui suferă de sedentarism?

A câștigat în total 7 medalii, după cum urmează: 4 de aur (C-1 1000 m: 1972, C-2 1000 m: 1968, 1980, 1984) și 3 de argint (C-2 500 m: 1980, 1984; C-2 1000 m: 1972). De asemenea, el mai are și 22 de titluri la 11 ediții ale Campionatelor Mondiale.

Ivan Patzaichin a primit în 2019 cea mai înaltă distincție a statului român: Ordinul Național Steaua României, în grad de Cavaler

După retragerea din activitate, Ivan Patzaichin a promovat mișcarea în aer liber și turismul în Delta Dunării. El a murit pe 5 septembrie 2021, la vârsta de 71 de ani.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora