Cei mai mari producători de jocuri video
Statul acasă îi pune în dificultate pe mulţi dintre cei obişnuiţi să-şi petreacă zilele, mai ales weekendurile, în aer liber, în excursii sau programând întâlniri cu prietenii. Există însă o mulţime de soluţii la îndemână care ne ajută să nu lăsăm plictiseala să pună stăpânire pe noi şi să ne şi distrăm. Fie că eşti deja un fan al jocurilor video, fie că le-ai exclus categoric din lista ta de preferinţe, zilele acestea sunt numai bune să le dai o şansă. Şi pentru asta am întocmit o listă cu cei mai mari producători de jocuri video din lume şi jocurile ce le-au adus celebritatea.
Tencent Games nu este doar unul dintre cei mai mari producători de jocuri video, ci chiar liderul în domeniu dacă este să analizăm câştigurile. Cu activitate în investiţii, internet şi tehnologie, compania şi-a extins zona de interes în foarte multe domenii, inclusiv în cel al jocurilor video. Studiouri celebre de producţie precum Riot Games, Supercell sau Grinding Gear Games au beneficiat de investiţii serioase din partea Tencent Games, iar numărul jocurilor ce au cucerit publicul este impresionant. League of Legends, Arena of Valor şi CrossFire sunt printre cele mai bine vândute jocuri ale Tencent Games.
Sony Interactive Entertainment este o companie japoneză, fosta Sony Computer Entertaiment, specializată în producţia de jocuri video, console PlayStation şi componente hardware. Din 1994, anul în care a fost lansată oficial prima consolă PlayStation şi până în august 2018, compania vânduse peste 525 de milioane de console în toată lumea.
Este, de altfel, una dintre cele mai populare din toate timpurile, oferind jocuri pentru toate gusturile: acţiune, aventură, strategie, mystery, curse, bătaie sau sport. Printre jocurile care au făcut furori de-a lungul vremii se numără Mortal Kombat, FIFA, Need for Speed şi Grand Theft Auto.
Microsoft Studios este partea de dezvoltare de jocuri a gigantului Microsoft, recunoscut înainte de toate pentru dezvoltarea Windows, Internet Explorer şi Office suite. Anul 2001 a fost anul lansării Xbox, consola ce avea să facă şi ea istorie printre pasionaţii de jocuri video. Între timp numele Xbox s-a transformat într-un brand care a dezvoltat mai multe tipuri de console, jocuri, platforme online şi servicii de streaming. Printre cele mai cunoscute jocuri ce se pot utiliza pe Xbox sunt: Age of Empires, Gears of War, Forza şi Call of Duty.
Apple este recunoscut pentru device-urile sale extrem de populare şi tocmai această popularitate a transformat iOS într-una dintre cele mai importante platforme de jocuri video din lume. Jocurile şi aplicaţiile vândute prin App Store depăşesc valoarea de 40 de miliarde de dolari anual. Cele mai descărcate jocuri contra cost din aplicaţia Apple sunt Minecraft, Heads Up! şi Plague Inc.
Activision Blizzard încheie top 5 în care apar cei mai mari producători de jocuri video. Compania americană a fost fondată în 2008 prin fuziunea Activision şi Vivendi Games, numărându-se printre companiile intuitive care au ajutat la dezvoltarea jocurilor online prin crearea unui serviciu integrat. Starcraft, Diablo şi World of Warcraft sunt printre vedetele jocurilor Activision Blizzard.
NetEase este o companie din China specializată în dezvoltarea a diverse tehnologii dedicate serviciilor online de conţinut, comunitate, comunicaţii şi comerţ. Printre zonele de interes ale acesteia a fost însă şi dezvoltarea de jocuri online, fiind atât distribuitori pentru diverşi producători, cât şi producători. Deşi nu sunt extrem de populare în Europa sau Statele Unite ale Americii, jocurile video ale NetEase sunt extrem de apreciate în China. Seria Westward Journey este cea mai populară producţie proprie.
EA Games este o companie americană de jocuri video cunoscută ca fiind producătorul care a scos pe piaţă cele mai populare jocuri video din lume, atât pentru computere, cât şi pentru console şi telefoane mobile. Este, de altfel, printre primii dezvoltatori de jocuri video din lume, fiind înfiinţată în 1982. Din 2005 EA Games are o filială şi în România. FIFA Soccer, Need for Speed, Medal of Honor, The Sims şi SimCity sunt doar câteva dintre titlurile de renume ale companiei.
Nintendo, producătorul japonez de electronice şi jocuri video, este una dintre cele mai vechi companii de profil din lume, iar numele acesteia este recunoscut chiar şi de către nepasionaţi. Prima consolă Nintendo din lume a fost lansată în 1977, Mario, The Legend of Zelda şi Pokemon fiind printre cele mai cunoscute producţii ale companiei. Între timp Nintendo a dezvoltat o mulţime de tipuri de console, Wii, o consolă ce include şi o telecomandă capabilă să detecteze mişcare în 3 dimensiuni, devenind în foarte scurt timp extrem de populară. În primii 4 ani de la lansare Nintendo vânduse deja peste 70 de milioane de astfel de console în întreaga lume.
Piaţa jocurilor video este într-o continuă creştere de la an la an. Numai în 2019 a generat venituri de peste 150 de miliarde de dolari, iar marele câştig al jocurilor din noua generaţie este faptul că a permis conectivitatea între jucători, aceştia având posibilitatea să joace, dar şi să comunice în timp real.