Cel mai bun film al fiecărui an din 2000 până astăzi. Le-ai văzut pe toate? - LIFE.ro
Sari la conținut

Cel mai bun film al fiecărui an din 2000 până astăzi. Le-ai văzut pe toate?

În fiecare an avem câteva filme despre care toată lumea vorbeşte, pe care toţi criticii îl laudă şi care câştigă toate premiile festivalurilor de profil, însă, de cele mai multe ori avem şi dispute de genul “cel mai bun film a fost X, nu Y”. Şi cu toate astea, trebuie să oferim acest titlu de cel mai bun film al anului respectiv. Aşa că, acum a venit timpul să vorbim despre cele mai bune filme ale ultimilor 18 ani. Tu le-ai văzut deja pe toate?
Share this article

În fiecare an avem câteva filme despre care toată lumea vorbeşte, pe care toţi criticii îl laudă şi care câştigă toate premiile festivalurilor de profil, însă, de cele mai multe ori avem şi dispute de genul “cel mai bun film a fost X, nu Y”. În ultimul timp, mai ales filmele care au câştigat Premiile Oscar au fost îndelung contestate atât de specialişti, cât şi de fani (mai ales de ei, am putea spune).

Şi cu toate astea, trebuie să oferim acest titlu de cel mai bun film al anului respectiv. Aşa că, acum a venit timpul să vorbim despre cele mai bune filme ale ultimilor 18 ani. Iar dacă nu le-aţi văzut, poate ar fi bine să nu mai pierdeţi timpul cu altceva. Vestea bună este că multe dintre ele se găsesc deja pe Netflix sau HBO (asta dacă nu au apărut deja la posturile noastre de televiziune).

Pe lista de mai jos o să regăsiţi filme precum „The Social Network” sau „Moonlight”, alături de „Lord of the Rings” sau animaţia „Ratatouille”. Agregatorul Metacritic face anual lista cu cele mai bune filme ale perioadei respective. Iar noi am ales cel mai bun film pentru fiecare perioadă în parte. Nu vă spunem de pe acum, dar în top o să regăsiţi o surpriză foarte plăcută. Şi, în plus, vă mai aducem din când în când şi câte o recomandare care să completeze acest film.

Aşadar, înainte să vă spunem „vizionare plăcută”, vă lăsăm mai jos topul celor mai bune filme din 2000 până astăzi:

2000: „Crouching Tiger, Hidden Dragon”

În China secolului al XIX-lea, o sabie magică oferită de un mare luptător iubitei sale este furată. Aşa că toată lumea încearcă să o găsească. Căutarea îi duce pe eroi către House of Yu, acolo unde povestea ia o întorsătură diferită. Un asasin misterios intră în acţiune. Şi o nouă povested e dragoste se încheagă.

Metascore: 93/100

User score: 8.1/10

2001: „The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring”

Nu cred că există cineva care să nu fi văzut serial Lord of the Rings. Iar dacă, prin absurd, te afli în această situaţie, nu ai nicio scuză. Caută serial şi începe cu primul film. Lord of the Rings a avut un impact atât de puternic în cinematografia mondială, încât a schimbat profund nu doar modul în care sunt făcute astăzi filmele de genul blockbuster, dar şi modul în care publicul le consumă. Seria urmăreşte aventurile eroice ale personajelor scrise de J.R.R. Tolkien.

Metascore: 92/100

User score: 9.1/10

2002: „Spirited Away”

Tânăra Chihiro cade prizonieră într-o lume ciudată a spiritelor. Iar atunci când părinţii săi observă schimbarea sa misterioasă, eroina îşi face curaj şi îşi strânge toate puterile pentru a se elibera din mrejele acestei lumi dubioase şi a se întoarce la familia sa.

Metascore: 96/100

User score: 9/10

Recomandarea noastră: Y Tu Mamá También

2003: „The Lord of the Rings: The Return of the King”

Spuneam şi mai sus că seria Lord of the Ringstrebuie văzută de toată lumea şi nu doar pentru poveste, ci mai ales pentru inovaţiile pe care le-a adus în ceea ce priveşte efectele visuale. Aşa că nu e de mirare că îl regăsim din nou pe listă. În acest film aflăm povestea capitalei Gondor.

Metascore: 94/100

User score: 9.1/10

2004: „Sideways”

Doi prieteni foarte buni se pregătesc să plece într-un road trip în lumea degustărilor de vinuri şi de aici începe o explorare comic a iubirii şi prieteniei, precum şi a singurătăţii şi a războiului  dintre Pinot şi Cabernet.

Metascore: 94/100

User score: 7/10

2005: „The Best of Youth”

Alergând printre decenii, din haosul anilor ’60 şi până în prezent, acest film urmăreşte aventurile a doi fraţi din Italia şi cum trec aceştia printre evenimentele tumultoase din istoria ţării lor.

Metascore: 89/100

User score: 8.8/10

Recomandarea noastră: Brokeback Mountain

2006: „Pan’s Labyrinth”

Tânăra Ofelia intră într-o lume incredibil de cruntă atunci când se mută cu tatăl său vitreg, un ofiţer militar cu apucători de tiran. O luptă disproporţionată între un adult puternic şi o fetiţă înarmată doar cu imaginaţia ei. În încercarea ei de a evada din această lume dureroasă, Ofelia descoperă un labirint misterios de care se agaţă pentru a se salva.

Metascore: 98/100

User score: 8.7/10

2007: „Ratatouille”

Şi mai avem o animaţie în top. Ratatouilese instalează confortabil ca fiind cel mai bun film al anului 2007. Povestea va urmări visul greu de realizat a lui Remy care îşi doreşte să devină un chef … deşi el este doar un mic şoricel.

Metascore: 96/100

User score: 8.6/10

2008: „4 Luni, 3 săptămâni şi 2 zile”

Vă spuneam de la început despre o surpriză care sigur o să vă bucure, a venit timpul ei – cel mai bun film al anului 2008 este producţia românească semnată de Cristian Mungiu. Dacă nu aţi văzut-o deja, atunci ar fi cazul să o faceţi. Şi nu pentru că filmul a intrat în acest top select, nici pentru că a fost marele câştigător al Festivalului de la Cannes, ci pentru că este foarte bun. Acţiunea se situează în comunism dureros al României anilor ’80, atunci când avortul era complet interzis. În aceste condiţii grele, două colege de cămin, Otilia şi Găbiţa, trăiesc situaţii extreme care vor lăsa urmări puternice în mintea şi sufletul amândurora.

Metascore: 97/100

User score: 8/10

2009: „The Hurt Locker”

Filmul a făcut istorie datorită faptului că a fost primul film regizat de o femeie (Kathryn Bigelow) care să fi câştigat premiul pentru Best Picture la Premiile Oscar. The Hurt Lockerspune povestea de pe frontul din Irak prin acţiunile trăited e sergentul James (Jeremy Renner) şi subordonaţii săi Sanborn (Anthony Mackie) şi Eldridge (Brian Geraghty).

Metascore: 94/100

User score: 7.3/10

2010: „The Social Network”

Mai ales acum când toată lumea vorbeşte despre impactul reţelelor de socializare, trebuie văzut acest film. Pe scurt, The Social Networkspune povestea lui Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) care într-o noapte în toamna anului 2003 începe să lucreze la Facebook.

Metascore: 95/100

User score: 8.2/10

2011: „A Separation”

Filmul se petrece în Iranul contemporan, spunând povestea dramatică a distrugerii unei familii. Simin vrea să plece din Iran împreună cu soţul său Nader şi fiica lor Termeh. Iar atunci când el nu mai vrea să plece pentru că nu vrea să îl lase în urmă pe tatăl său care suferă de Alzheimer, Simin încearcă să divorţeze.

Metascore: 95/100

User score: 8.9/10

2012: „Zero Dark Thirty”

Pentru decenii, o echipă formată doar din elita intelectuală şi militară de pe tot globul lucrează în secret cu un singur scop: să îl găsească şi să îl elimine pe Osama bin Laden.

Metascore: 95/100

User score: 6.9/10

2013: „12 Years a Slave”

Un film care a marcat istoria recentă a Premiilor Oscar (poate că e cel mai bun film care a câştigat Best Picture în perioada aceasta), 12 Years a Slavese petrece înaintea Războiului Civil din Statele Unite ale Americii şi spune povestea lui Solomon Northup, un bărbat de culoare care este prins şi transformat în sclav.

Metascore: 96/100

User score: 8.1/10

Recomandarea noastră: Gravity

2014: „Boyhood”

Filmat de-a lungul a 12 ani cu aceiaşi actori, pelicula lui Richard Linklater este o poveste incredibilă despre trecerea ireversibilă a timpului …micuţul Mason (Ellar Coltrane) îşi povesteşte viaţa în timpul acestor 12 ani, observând cum creşte.

Metascore: 100/100 (singurul film din această perioadă care să primească punctaj maxim – ca idee, doar alte 5 filme au mai avut acest punctaj – Citizen Kane, The Godfather, Rear Window, Casablanca şi Three Colors: Red)

User score: 7.7/10

2015: „Carol”

Un film care ne spune din nou că dragostea este cel mai frumos sentiment. Un clişeu frumos. Dar nu ar fi fost un clişeu, dacă nu ar fi fost adevărat. Aşa că povestea situată în New York-ul anilor ’50, urmăreşte povestea de dragoste dintre două femeie din două lumi diferite.

Metascore: 95/100

User score: 8/10

Recomandarea noastră: Inside Out

2016: „Moonlight”

Şi Moonlight a făcut istorie la Premiile Oscar şi asta pentru că … La La Land. Însă, fără doar şi poate filmul nu merită să treacă prin aceea experienţă amuzantă şi nu prea. Pelicula lui Barry Jenkins spune povestea unui tânăr de culoare care încearcă să se descopere pe sine de-a lungul mai multor capitole din viaţa sa: de la ecstasy la durere, de la descoperirea dragostei la cea a propriei sexualităţi.

Metascore: 99/100

User score: 7.2/10

2017: „Faces Places”

Un documentar francez semnat de Agnès Varda şi JR care îi urmăreşte pe Varda şi pe JR în timp ce străbat Franţa rurală. Prezentând portretele oamenilor pe care îi întâlnesc,Faces Places este o reprezentare fidelă a uneia dintre cele mai interesante ţări din lume. Filmul a fost în competiţia Festivalului de la Cannes, unde a şi câştigat Premiul L’Œil d’or.

Metascore: 95/100

User score: 6.2/10

Recomandarea noastră: Call Me by Your Name

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora