Cel mai dificil maraton din lume. Care este traseul ce provoacă și sperie orice alergător?
Care e cel mai dificil maraton din lume? Răspunsul depinde de fiecare alergător, mai bine spus de pregătirea și de rezistența lui. Sunt maratoniști care au participat la maratoane din lumea întreagă, la fel cum sunt și alergători care fac eforturi pentru a termina o cursă în București sau una în munții Ciucaș.
Cu mult timp în urmă, vechii greci aveau nevoie de consultanță în timpul uneia dintre campaniile lor, așa că au trimis un mesager, un bărbat pe nume Pheidippies, de la Marathon la Atena pentru a răspândi veștile legate de victoria grecilor asupra persanilor, asta după ce fugise până în Sparta pentru a cere ajutor. Așa s-a născut maratonul zilelor moderne. Așa cum vom vorbi mai jos, maratoanele nu sunt plimbări în parc; ele reprezintă probabil unele dintre cele mai solicitante evenimente fizice la care poate participa un sportiv.
Azi ne vom plimba în lungul și în latul pământului pentru a afla care este cel mai dificil maraton din lume. Vă las pe voi să alegeți din cinci maratoane considerate cele mai importante încercări și provocări la care poate fi suspus un sportiv.
Maratonul San Francisco
Acest eveniment se ține de obicei în Iunie, iulie sau august, în San Francisco, California. Wall Street Journal l-a numit „cursa de care se tem toți maratoniștii”.
Deși ruta are numai 42 de kilometri, marea provocare o reprezintă dealurile, o caracteristică proeminentă a topografiei zonei.
Modificările bruște de înclinație înseamnă o încetinire serioasă a ritmului de alergare și o oboseală ce pare să te sfârșească.
Dar există și o parte absolut superbă la această cursă: după marcajul de 10 kilometri, se înfățișează niște priveliști absolut fascinante asupra orașului, de la un capăt al altuia al podului Golden Gate. Și tot în această etapă a cursei, alergătorii își pot trage puțin sufletul, admirând peisajul de pe deal.
Marathon des Sables
Marathon des Sables este o cursă de șase zile, 251 de kilometri prin uscatul deșert Sahara, din sudul Marocului. Dacă lungimea cursei nu te intimidează, faptul că vei alerga prin pustiul deșertului, cu siguranță o va face. Este oficial clasificat ca fiind un ultra maraton.
Ceea ce face ca această cursă să fie extrem de provocatoare este faptul că nisipul este atât de fin încât, literalmente, picioarele alergătorilor se scufundă în el, ceea ce înseamnă o încetinire serioasă, în timp ce temperatura pare să ia foc.
Acest maraton este atât de perfid că la un moment dat 3 alergători au murit pe traseu.
Dacă ți s-a părut că a alerga prin căldura extremă e o nebunie destul de mare, acest maraton te ridică la un alt nivel extrem. Alergarea la temperaturi negative necesită multă rezistență și o inimă foarte puternică.
Alergătorii parcurg 10 ture în jurul Polului Nord, pe o rază de 4 kilometri, înainte de a trece linia de sosire care se află în apropierea taberei.
Dacă asta nu ți se pare suficient de periculos, un alt lucru la care maratoniștii trebuie să fie atenți este să nu cadă pradă sălbăticiei locale, precum urșii polari care pot răpune cu ușurință un om. Din fericire, organizatorii te însoțesc în competiție și sunt înarmați pentru astfel de situații.
Maratonul de la Marele zid
Marele zid chinezesc pe lângă faptul că este cunoscut ca fiind una dintre cele șapte minuni ale lumii, oferă și un mod neobișnuit de a-l traversa, printr-un maraton. Celebrii alergători John Bingham și Jenny Hadfield au clasificat acest maraton ca fiind unul dintre primele cinci cele mai dificile din lume.
Deși temperaturile sunt cuprinse între 15 și 22 de grade Celsius, condițiile se agravează imediat ce soarele începe să bată deasupra concurenților.
Această cursă este atât de solicitantă din punct de vedere fizic încât chiar și organizatorii îi sfătuiesc pe participanți să meargă la pas sau să alerge ușor deoarece sunt anumite porțiuni ale zidului unde se coboară abrupt și se urcă și mai abrupt.
Această cursă de 40 de kilometri trece prin munții Anzi din Peru, de-a lungul unui traseu vechi de 500 de ani, de la Aguas Calientes până la orașul pierdut Machu Picchu.
Conform alergătoarei Jenny Hadfield nu este vorba doar de numărul mare de pași pe care trebuie să-i faci pe stâncă, ci și de condițiile mai multor ecosisteme prin care trec alergătorii pe parcursul cursei, de la condiții asemănătoare celor din deșert, până la jungla deasă, pădurile tropicale și biodiversitatea muntelui. În plus, există o diferență de nivel de 1000 de metri.
Hadfield mai spune că această cursă nu numai că te solicită din punct de vedere fizic, ci și mental deoarece un singur pas greșit poate fi fatal. În fiecare an se înscriu între 40 și 50 de maratoniști la această cursă.