Cele mai bune alimente pentru a-ți menține sănătatea inimii
Sănătatea inimii este extrem de importantă, și deși știm cu toții asta, schimbarea obiceiurilor alimentare este adesea extrem de dificilă. Există, într-adevăr, alimente care ajută la menținerea sănătății inimii și toată lumea ar trebui să le cunoască și consume. Fie că ai de ani de zile o alimentație nesănătoasă, sau pur și simplu simți nevoia să-ți ajustezi dieta, trebuie să ții cont de niște sfaturi esențiale. Din moment ce vei afla ce alimente să consumi mai mult și ce alimente să eviți, vei fi pe drumul către o dietă sănătoasă pentru inima ta. Iată cele mai bune alimente pentru sănătatea inimii tale!
Somonul și sardinele
Prăjit, la grătar sau la cuptor, acest pește gustos și cărnos este bogat în acizi grași omega-3 care îmbunătățesc markerii metabolici pentru bolile de inimă. De asemenea, are niveluri bogate de seleniu, un antioxidant despre care studiile au arătat că stimulează protecția cardiovasculară.
Sardinele sunt, de asemenea, pline de omega-3 sub formă de ulei de pește, care crește nivelul colesterolului „bun” și reduce riscul de atac de cord brusc la persoanele care au suferit atacuri anterioare. Ideal este să le consumați pe cele proaspete pentru a evita conținutul ridicat de sare al celor din conservă.
Alimente pentru sănătatea inimii: Nuci, migdale, semințe de chia
Conțin acizi grași omega-3, fibre, vitamina E și acid folic, toate acestea favorizând sănătatea inimii. De asemenea sunt bogate în grăsimi polinesaturate. Semințele de chia au câteva beneficii deosebite pentru sănătate. O lingură din această sursă de omega-3 pe bază de plante conține doar 60 de calorii și ajută la reducerea colesterolului rău și a acumulării de placă. Amestecă-le cu iaurt sau supă, sau presară-le pe o salată.
Varza de Bruxelles și conopida
Îți place sau nu, cu siguranță nu poți contesta că această legumă bogată în vitamine este bună pentru inimă. Printre beneficiile sale sănătoase pentru inimă se numără reducerea inflamației în sistemul cardiovascular și îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge. Conopida, pe de altă parte, este plină de antioxidanți, este bogată în fibre și conține alicină, o componentă a usturoiului care s-a dovedit că ajută la scăderea riscului de atac de cord și reduce colesterolul.
Cartofii dulci sunt, de asemenea, un aliment bun pentru sănătatea inimii. O sursă excelentă de vitamina C, calciu și fier, care ajută la reducerea tensiunii arteriale ridicate. Mâncați și pielea, care este plină de nutrienți sănătoși pentru inimă.
Și merele sunt bune pentru inimă. Merele (de orice culoare) conțin pectină care blochează absorbția colesterolului, și fibre, care mătură colesterolul. Nu le decojiți! În coajă se află toți antioxidanții, în special polifenolii, care protejează colesterolul de atacurile radicalilor liberi.
Alimente pentru sănătatea inimii: Avocado și cerealele fără gluten
Avocado este un alt aliment bun pentru sănătatea inimii. Conține grăsimi mononesaturate, cunoscute și sub numele de „grăsimi bune”, care pot ajuta la reducerea colesterolului din sânge și a cheagurilor de sânge. Țineți cont, totuși, că avocado este bogat în calorii (240 per avocado de mărime medie).
Cerealele integrale fără gluten sunt o opțiune bună pentru cei preocupați de sănătatea inimii. Sunt recomandate inclusiv tărâțele de ovăz și orez, care reglează colesterolul. Evitați cerealele procesate, rafinate, care sunt îmbibate cu gluten. Acestea au fost asociate cu afecțiuni cardiace, inclusiv artere înfundate.
Cafeaua
Studiile au arătat că aceasta este bogată în antioxidanți, însă foarte importantă este cantitatea. Nu trebuie depășite trei ceșcuțe pe zi. Consumul de cafea poate ajuta la reducerea riscului de boli ale inimii și Alzheimer.
Cât de mult mănânci este la fel de important ca și ceea ce mănânci. Supraîncărcarea farfuriei precum și ridicatul de la masă abia atunci când ești sătul pot duce la un consum mai mare de calorii decât necesarul zilnic. Și în restaurante porțiile servite sunt de multe ori mai mari decât are nevoie cineva.
Câteva reguli generale: folosește o farfurie sau un bol mic care să te ajute să-ți controlezi porțiile, consumă mai multe alimente cu conținut scăzut de calorii și bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele, evită pe cât posibil alimentele bogate în calorii și sodiu, cum sunt alimentele rafinate, procesate sau de tip fast-food.
Sursa foto: Pinterest.com