Cele mai bune filme cu Max von Sydow - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai bune filme cu Max von Sydow

Suedezul a devenit celebru datorită rolurilor din filmele regizate de Ingmar Bergman, dar are în palmares câteva zeci de pelicule asupra cărora şi-a pus amprenta, sub baghetele altor regizori celebri precum Martin Scorsese, Steven Spielberg şi David Lynch.
Share this article

Unora, numele său nu le spune nimic. Altora le trezeşte o mulţime de amintiri şi curg cuvintele de laudă la adresa lui. Şi pe bună dreptate! Alţii îl recunosc fără să îi ştie însă numele. Max von Sydow, pe numele său real Carl Adolf von Sydow, este o legendă a cinematografiei. Suedezul a devenit celebru datorită rolurilor din filmele regizate de Ingmar Bergman, dar are în palmares câteva zeci de pelicule asupra cărora şi-a pus amprenta, sub baghetele altor regizori celebri precum Martin Scorsese, Steven Spielberg şi David Lynch. Poate tocmai de aceea e cu atât mai greu să alegi cele mai bune filme cu Max von Sydow, pentru că cele mai multe sunt de văzut. Am pregătit însă o listă cu care să începi.

A şaptea pecete (The Seventh Seal), 1957

A şaptea pecete este o dramă fantastică în regia lui Ingmar Bergman, ce prezintă o călătorie prin Scandinavia a unui cavaler întors din Cruciadă şi Moarte, pe care o provoacă la un joc de şah menit să îi prelungească viaţa. Filmul pune pe tapet relaţia dintre om şi Dumnezeu, teama în faţa morţii şi lipsa de credinţă.

Izvorul fecioarei (The Virgin Spring), 1960

Filmul regizat de acelaşi Bergman nu doar că este printre cele mai bune filme cu Max von Sydow, dar a luat şi Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Pelicula prezintă o veche legendă suedeză, povestea unei fecioare care în drumul său spre biserică este violată şi ucisă. Agresorii vor să îi vândă rochia şi ajung tocmai la casa acesteia, la părinţii ei. De aici începe o poveste despre răzbunare şi misticism.

Hawaii, 1966

Hawaii este o dramă bazată pe romanul lui James A. Michener, cu acelaşi nume. Prezintă povestea unui misionar, de la începutul anilor 1800, care încearcă să convertească locuitorii din Hawaii la creştinism. Doar că lucrurile se complică în momentul în care apar dragostea, dar şi un triunghi amoros, un dezastru natural, dar şi un rechin dornic de hrană.

Ruşinea (Shame), 1968

Pelicula din 1968 nu avea cum să lipsească nici ea de pe lista cu cele mai bune filme cu Max von Sydow. Filmul prezintă povestea unui cuplu format din 2 foşti violonişti care încearcă să scape de ameninţarea războiului civil. Apropiatul conflict îi forţează însă să ia decizii care le scot la iveală adevăratul caracter, nivelul de integritate şi chiar al dragostei care a dus la relaţia lor.

O pasiune (The Passion of Anna), 1969

O altă dramă a regizorului suedez Ingmar Bergman i-a adus acestuia premiul pentru Cel mai bun regizor al Societăţii Naţionale a Criticilor de Film. Pelicula prezintă povestea unui bărbat recent divorţat, care se luptă cu ideea eşecului. Întâlnirea cu o femeie văduvă care şi-a pierdut soţul şi fiul, şi apropierea de un alt cuplu cu relaţii şi istorii complicate dau naştere unei serii de întâmplări extrem de intense şi consumatoare de energie.

Emigranţii (The Emigrants), 1971

Pelicula prezintă istoria unei familii de suedezi săraci care au emigrat în Minnesota, la mijlocul secolului al XIX-lea. Sperau că în acest fel vor scăpa de foamete, doar că drumul până la destinaţie este mai provocator decât îşi doreau şi îi pune la multe şi grele încercări.

Filmul a primit 5 nominalizări la Oscaruri, printre ele şi cele pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cea mai bună actriţă într-un rol principal.

Lumea nouă (The New Land), 1972

Drama western este continuarea filmului Emigranţii şi urmăreşte viaţa familiei plecată din Suedia în America în căutarea unei vieţi mai bune. Prezintă barierele culturale şi lingvistice, goana după aur, lupta pentru teritorii şi conflictele cu membrii triburilor de acolo.

Pelicula a luat Globul de aur pentru Cel mai bun film într-o limbă străină şi a fost nominalizat la Oscar la aceeaşi categorie.

Exorcistul (The Exorcist), 1973

Filmul de groază regizat de William Friedkin, o ecranizare a romanului cu acelaşi nume, prezintă cazul unei copile de 12 ani, considerată a fi posedată de demoni şi traseul mamei ei în încercarea de a o salva, de la neurochirurgi şi psihiatri până la un exorcist.

10 nominalizări la premiile Oscar a primit pelicula, iar pentru 2 dintre ele a şi fost premiată. La Globurile de Aur filmul a luat 4 premii din cele 7 nominalizări.

Cele 3 zile ale condorului (The Three Days of the Condor), 1975

Thrillerul politic în regia lui Sydney Pollack este şi el pe lista cu cele mai bune filme cu Max von Sydow. Face parte dintr-o serie de filme care au criticat acţiunile CIA şi pe cele ale guvernului american într-o perioadă marcată de conflicte internaţionale. Aici este prezentată aventura unui cercetător CIA care îşi găseşte toţi colegii ucişi, apoi devine şi el ţinta asasinilor.

Hannah şi surorile ei (Hannah and her sisters), 1986

Comedia dramatică aflată sub bagheta lui Woody Allen prezintă poveştile unei familii pe parcursul a 2 ani, de la o cină de Ziua Recunoştinţei la alta. A fost pentru multă vreme cel mai mare succes de box office al lui Allen, cu încasări de 41 de milioane de dolari. A luat 3 premii Oscar, pentru Cel mai bun scenariu şi Cei mai buni actori în roluri secundare şi a fost nominalizat, un Glob de Aur pentru Cel mai bun muzical/comedie, dar şi BAFTA pentru Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu.

Pelle Cuceritorul (Pelle the Conqueror), 1988

Câştigător al Palmes d`Or la Cannes şi a unui Oscar pentru Cel mai bun film străin, Pelle Cuceritorul îl duce pe Max von Sydow înapoi în lumea imigranţilor din anii 1800. De această dată acţiunea se petrece în Danemarca, unde un bărbat şi fiul său încearcă să îşi clădească o viaţă nouă.

Cele mai bune intenţii (The Best Intensions), 1992

Drama din 1992 este o poveste semi-autobiografică care prezintă relaţia dintre părinţii regizorului Ingmar Bergman, care aici şi-a asumat însă rolul de scenarist. Studentul la teologie sărac şi moştenitoarea bogată se căsătoresc şi se mută într-un oraş de provincie. Aici însă încep problemele care le vor afecta relaţia şi le va pune dragostea la mare încercare.

Raport special, Minority Report, 2002

Filmul SF în regia lui Steven Spielberg ne duce în viitor, în anul 2054, unde un departament special al poliţiei arestează criminali pe baza unor profeţii, înainte ca aceştia să acţioneze. Pelicula cu Tom Cruise în rol principal este considerată cea mai bună a anului în care a fost lansată.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora