Cele mai bune filme de urmărit singură
Ieşirile la cinematograf sunt astăzi, mai degrabă, un motiv de socializare. Multiplexurile au devenit locul de întâlnire al prietenilor care se bucură de popcorn şi nachos în timp ce aleg blockbustere în săptămâna lor de debut şi asta din frică să nu rateze discuţiile despre ele (suntem o generaţie care suferă de FOMO!). Iar cinematografele obscure de altă dată au fost repede înlocuite de îndrăgostiţii de astăzi tot cu sălile 4DX de astăzi.
Şi totuşi, uneori ai nevoie să fii doar tu cu tine. Fără zgomot de fundal, fără râsete zgomotoase, fără chicoteli deranjante. Doar tu cu tine. Şi un film. Însă care sunt cele mai bune filme de urmărit singură? Cum le alegem? Mergem la cinematograf sau rămânem acasă pe canapea cu un pahar de vin roşu, o păturică pe picioare şi, poate, nişte floricele?
Cele mai bune filme de urmărit singură acasă, pe canapea, cu îngheţată şi păturică pe picioare
1. The Notebook
Poate cea mai frumoasă poveste de dragoste ecranizată, The Notebook ne-a cucerit la începutul anilor 2000. Şi nu pentru că ni l-a adus pe Ryan Gosling într-o astfel de poveste siropoasă, ci pentru că iubirea dintre Noah şi Allie este superbă. Pe lângă îngheţată ş păturică cred că o să ai nevoie şi de o cutie cu şerveţele … nu de alta dar finalul nu are cum să nu te găsească cu lacrimi în ochi.
2. Titanic
Pe asta trebuie să îl vezi singură, nu de alta, dar cred că nimeni nu mai vrea să vadă încă o dată Titanic. Poate că finalul anilor ’90 afost dominat de blockbustere precum Jurassic Park (1993), Independence Day (1996) sau Men in Black (1997), însă cel mai mare hit din aceea perioadă a fost pelicula romantică a lui James Cameron. Această versiune modernă a poveştii dintre Romea şi Julieta care a cucerit toate inimile adolescenţilor de la aceea vreme. Iar melodia lui Céline Dion“My Heart Will Go On” a fost cel mai mare hit al perioadei respective. Aşa că, dacă nu l-ai văzut deja de vreo zece ori, poţi să te mai uiţi odată. RIP Jack Dawson.
Cele mai bune filme de urmărit singură pentru inspiraţie
1. Into the Wild
Bazat pe romanul cu acelaşi nume scris de Jon Krakauer, Into the Wild spune povestea adevărat a lui Christopher McCandless (Emile Hirsch), un absolvent de facultate care vrea să experimenteze viaţa sălbatică din Alaska anilor ’90. Este un film care te pune foarte mult pe gânduri. Ce este liberul arbitru şi cât de mult ne regăsim în povestea lui McCandless. Cine ştie, poate uitându-te la acest film vei fi inspirat să renunţi la viaţa materială pe care o duci să şi pleci în sălbăticie … dacă nu în Alaska, poate în Asia sau Africa.
2. Pedal the World
Şi tot despre libertate este vorba şi în Pedal the World. Aici neamţul Felix Starck îşi documentează aventura sa pe bicicletă. Puştiul a plecat un an de acasă pentru a cunoaşte lumea şi a se descoperi pe sine. A parcurs 18,000 de kilometri pe bicicletă şi a văzut 22 de ţări. Şi toate pe două roţi. Filmul îl găsiţi pe Netflix, inspiraţia şi curajul le găsiţi în voi.
Cele mai bune filme de urmărit singură acasă, în linişte
1. Lost in Translation
Pe lângă cea mai bună performanţă artistică semnată Bill Murray, Lost in Translation este şi filmul care i-a oferit regizoarei Sofia Coppola nominalizarea pentru Best Director la Premiile Oscar (doar a treia femei care a fost nominalizată pentru acest premiu până atunci). Un film pe care pentru a-l înţelege trebuie să fii foarte concentrat. Nu poţi să-l vezi împreună cu oameni care să chicotească şi să comenteze la tot pasul. Filmul acesta trebuie văzut în linişte … aşa cum învaţă şi Charlotte (personajul interpretat de Scarlett Johansson) la final, există câteva secrete pe care le poţi înţelege doar atunci când îţi vor fi şoptite.
2. No Country for Old Men
Poate că cele mai interesante şi mai captivante filme ciudatedin ultimul timp Fargo, The Big Lebowski şi Burn After Reading sunt scrise şi regizate de aceeaşi oameni – fraţii Joel şi Ethan Coen. Şi tot ei sunt cei care au creat şi No Country for Old Men, bazat pe cartea lui Cormac McCarthy. Acest Western modern este un masterpiece nu doar din partea fraţilor Coen, ci şi datorită actorilor Tommy Lee Jones, Javier Bardem şi Josh Brolin (doar a câştigat Best Picture, Best Director, Best Supporting Actor (Bardem) şi Best Adapted Screenplay la Oscarurile din 2008). Tensiunea, suspansul nu se opresc niciodată. Aşa că nu trebuie să ai parte de distracţii în timpul acestui film … altfel vei distruge toată experienţa.
Dacă alegeţi să mergeţi la cinematograf, nu putem să îţi spunem care sunt cele mai bune filme de urmărit singură, dar putem să îţi dăm 5 sfaturi de care să ţii cont:
1. nu întârzia
Dacă nu vrei ca toată lumea să se uite dubios la tine, atunci trebuie să ajungi la timp. În acest fel vei evita privirile care o să urle către tine ”Tu eşti fata aia care se duce singură la cinematograf? Ciudato!” şi toate gesturile dezaprobatoare.
2. fără comentarii sau reacţii dubioase
Nimănui nu îi plac oamenii care râd zgomotos la toate fazele sau comentează la fel de sonor. Filmul este o experienţă pe cât de socială, pe atât de personală. Aşa că, abţine-te de la tot felul de reacţii gratuite … mai ales dacă ar putea să îi deranjeze pe cei din jur. Dacă vrei, totuşi, să faci ce vrei tu, mai bine rămâi acasă – ia-ţi un abonament la Netflix sau HBO şi ai rezolvat problema!
3. alege un film cu o poveste generică
Dacă alegi un film prea complicat, vei dori să fii cu cineva pentru a vă împărtăşi lucrurile pe care le-aţi înţeles. Dacă alegi un film prea greu, gen horror, o să vină un moment când îţi vei dori să fie cineva cu tine, nu de alta dar mânerul scaunului nu este la fel de prietenos. Dacă alegi un film prea siropos, o să ieşi acolo în depresie că ea şi-a găsit iubirea şi tu ai văzut un film singură. Aşa că, mai bine evita astfel de situaţii.
4. dacă vrei să experimentezi un fel de show-hop, îmbracă-te cameleonic
Dacă vrei să încerci să faci ceva mai extravagant, mai bine nu ieşi în evidenţă. Show-hop este un fel de desert cu surpriză – plăteşti un bilet şi intri la primul film care îţi iese în cale. Dacă vrei să faci asta, cel mai bine ar fi să îţi alegi o ţinută cameleonică (adică pe straturi), în caz că angajaţii de la cinematograf te-ar recunoaşte.
5. şi, mai presus de orice, ai încredere în tine
Eşti foarte tare! Cei mai mulţi dintre noi ne uităm singuri acasă la filme, dar tu ai avut curajul să o faci public. Diferenţa dintre noi stă în hainele pe care le purtăm … dacă alegi să te duci singură la cinema, vestimentaţia să fie ca de ieşit în oraş, da?