Cele mai bune filme horror ale tuturor timpurilor. Ce a fost înainte de IT și Annabelle?
Nu sunt o mare adeptă a acestui gen de cinematografie, însă dacă arunc o privire în top 10 cele mai bune filme horror ale tuturor timpurilor, imaginea mea se schimbă la 180 de grade. Cele mai bune filme horror ale tuturor timpurilor sunt de fapt niște capodopere ale cinematografiei ce ar trebui văzute măcar o dată în viață.
Când puștii mei se roagă de mine cu cerul și cu pământul să-i las să se uite la ultimul film Annabelle sau la Vineri 13, răspunsul meu este categoric „nu”, pe motiv că nu sunt pentru vârsta lor. Însă, mă întreb, dacă m-ar ruga să ne uităm la „The Shinning”, ce aș răspunde?
Ultimul film Annabelle lansat a avut încasări de 37,2 milioane de dolari, devansându-l pe „Gone Girl” al lui David Flincher. Aceasta este o realizare destul de remarcabilă pentru o peliculă de groază relativ neoriginală, dar Annabelle este un derivat al succesului imens Conjuring cu care se confruntă o mică competiție de filme înfricoșătoare. Din acest motiv am ales să facem un top cu cele mai bune filme horror ale tuturor timpurilor:
- Poltergeist
Asemenea multor filme horror foarte bune, Poltergeist începe prin prezentarea imaginii unei familii americane ce trăiește fără nici o grijă în suburbii. Totul pare bine până când fantomele aparent binevoitoare încep să le preia casa. Inutil să spun că adevăratele intenții ale fantomelor apar rapid, iar fiica este aspirată într-un portal din dulapul ei, capabil să comunice doar prin intermediul televizorului de familie. Este extrem de înfricoșător și încă suntem departe de ce e mai rău.
- The Thing
Filmul de groază din 1982 al lui John Carpenter, The Thing a a avut mult de îndurat. Nu numai că a trebuit să se lanseze în aceeași zi cu Blade Runner, dar a ajuns în cinematografe la doar câteva săptămâni după E.T., un film care îi prezenta pe extratereștri ca niște creaturi adorabile, care erau grozave cu copiii. Extratereștrii din The Thing aveau o agendă foarte diferită. În loc să leviteze bicicletele, aceștia își schimbau forma și terorizau oamenii de știință din Antarctica. Bărbații nu știu niciodată dacă au de-a face cu un coleg sau cu un extraterestru vicios care i-a luat forma. Nu putea concura cu E.T. și Blade Runner, dar astăzi este văzut ca un clasic absolut al genului.
- Night of the Living Dead
Cu mult înainte de The Walking Dead, 28 de zile mai târziu, World War X și nenumăratele alte filme cu zombie și seriale TV din ultimii ani, a existat „Noaptea morților vii”. Regizat de George Romero, filmul se concentrează în jurul unui tânăr cuplu forțat să se ferească de un atac masiv de zombi la o fermă din Pennsylvania. Romero a filmat filmul cu un mic buget și a stârnit rapid controverse din cauza scenelor de violență grafică. Acest lucru se întâmpla înainte de sistemele de rating MPAA, astfel încât copiii de toate vârstele aveau voie să se uite. Evident, cu cât presa negativă era mai mare, cu atât cozile la cinema deveneau mai lungi. Romero a filmat multe continuări în ultimele decenii, dar originalul rămâne adevărata capodoperă.
- The Haunting
Un film despre un grup divers de oameni forțați să petreacă noaptea într-o casă veche, bântuită, poate suna ca cea mai clișeistică poveste din lume, dar nu a fost cazul în septembrie 1963, când a ajuns prima dată în cinematografe. Bazat pe romanul lui Shirley Jackson din 1959 The Haunting of Hill House, The Haunting rămâne înfricoșător în toți acești ani de până acum. O mare parte din suspans provine din privirea actriței Julie Harris înnebunind complet. Există, de asemenea, un personaj lesbian, care era aproape nemaiauzit pe atunci. Stephen King și Steven Spielberg au fost aproape de a face echipă pentru un remake în anii 1990, dar proiectul nu a decolat niciodată. În cele din urmă s-a întâmplat în 1999 și i-a prezentat pe Liam Neeson, Catherine Zeta-Jones și Owen Wilson. Însă, îți recomand să vezi originalul.
- Alien
Există ceva inerent ciudat la orice film cu extratereștri. Majoritatea oamenilor recunosc că nu există zombi, fantome, vârcolaci sau demoni din iad, dar aproape sigur există extratereștri undeva. În filmul clasic al lui Ridley Scott din 1979, un grup de astronauți din viitorul îndepărtat se află prinși pe o navă spațială cu o creatură spațială vicioasă care a ieșit din stomacul unui tip. Chestia selimină echipajul unul câte unul înainte de o confruntare finală cu Sigourney Weaver. Scott este un meșter strălucit, lăsând tensiunea să crească încet până devine absolut insuportabilă.
- Texas Chainsaw Massacre
Titlul îți spune cam tot ce trebuie să știi despre el. Este în Texas. Există un ferăstrău cu lanț. Și există un masacru. Filmat cu un buget de doar 300.000 de dolari, cu o distribuție de actori cunoscuți, acest film a șocat publicul în 1974 cu violența sa grafică și imaginile de neuitat, precum aceea a unei femei înfiptă într-un cârlig de carne. Filmul a început prin a spune că a fost o „relatare a tragediei care a lovit un grup de cinci tineri”. Cu excepția cazului în care există un masacru nedeclarat făcut de un maniac cu ferăstrău cu lanț undeva în istoria Texasului, acest lucru pare a fi un pericol foarte inteligent al cineaștilor, care aproape sigur nu aveau idee că vor schimba lumea filmului pentru totdeauna.
După acest film, nu mai era nevoie de un buget mare, de o cinematografie atentă și de actori cunoscuți pentru a face un lung metraj. Aveai nevoie doar de o idee grozavă, regie inteligentă și dorința de a depăși limitele.
- Halloween
În zilele noastre, filmele despre psihopații misterioși, mascați, care vânează adolescenți sunt cu zecile, dar în 1978 acest concept era oarecum nou. Atunci John Carpenter a lansat „Halloween” asupra lumii. Filmul o prezintă pe Jamie Lee Curtis în rolul lui Laurie Strode, o adolescentă care are un Halloween de groază după ce fratele ei scapă dintr-un azil de nebuni. Muzică este suficientă pentru a-ți da fiori pe coloana vertebrală. Aproape sigur nu ar exista un „Vineri 13„ sau un „Coșmar pe strada Elm” fără acest film.
- Psycho
Până în 1960, Alfred Hitchcock era unul dintre cei mai de succes regizori din lume, dar Paramount încă nu dorea ca el să facă Psycho. Nu le-a plăcut ideea unui film despre un funcționar ucigaș la hotel și s-au opus cererii bugetare a acestuia. Forțat să se descurce, Hitchcock a jurat să filmeze cât mai ieftin, cu ajutorul echipei din emisiunea sa TV. Puțini oameni și-ar fi putut imagina că va crea un reper cultural care ar eclipsa cumva aproape tot ceea ce făcuse Hitchcock în ultimele patru decenii.
Este un film plin de surprize, începând cu simplul fapt că personajul principal este ucis la 45 de minute după film. Filmul a făcut avere și a lansat trei continuări și un remake. Chiar și trailerul este strălucit: în loc să arate scene din film, Hitchcock se plimbă pur și simplu în jurul platoului și lasă indicii despre scenariu.
- The Shining
Filmul The Shining al lui Stanley Kubrick din 1980 a suferit o remarcabilă reevaluare publică în ultimele trei decenii. Acesta a fost văzut inițial ca primul film al lui Kubrick, un film de popcorn garantat pentru a face o grămadă de bani după dezmembrarea ultimului său film, Barry Lyndon, mortal și plictisitor. Criticii au iubit tensiunea neîncetată și performanța lui Jack Nicholson, în timp ce ucigașul Jack Torrence a fost lăudat. Însă, după strălucirea unor filme precum 2001: A Space Odyssey și Dr. Strangelove, The Shinning părea o lucrare minoră.
Atunci s-a întâmplat un lucru amuzant. Oamenii au început să-l urmărească din nou și din nou. Au venit cu teorii nebunești despre semnificația reală (așa cum este relatată în uimitorul documentar Room 237) și au început să vadă filmul ca pe o capodoperă. Destul de bizar, a fost probabil analizat, ecranizat și parodiat mai mult decât orice alt film din biblioteca Kubrick. Absolut nimeni în 1980 nu mai văzuse așa ceva.
- The Exorcist
Este dificil pentru cei care nu se născuseră înainte de 1973 să înțeleagă pe deplin ce s-a întâmplat când Exorcistul a apărut în cinematografele din toată America. Paramedicii au fost chemați în niște multiplexuri, deoarece oamenii au dispărut literalmente. Oamenii vomitau în sala de cinema, unii în capul altora, alții în propriile cutii cu floricele. Nimeni nu văzuse vreodată ceva atât de ciudat și toată lumea părea că nu se poate sătura de acest film. Luni de zile a rulat în cinematografe, cu sălile pline. Au existat de atunci nenumărate filme despre posesiunile demonice și toate au o datorie majoră față de Exorcist.