Cele mai bune filme psihologice care te vor pune pe gânduri
Răsturnări de situație, momente tensionate și chiar frică reală – acestea sunt elementele care transformă un triller psihologic într-un adevărat fenomen. Cele mai bune filme psihologice ne fac să rămânem cu gândul la ele mult timp după ce le-am vizionat.
Iată care sunt considerate cele mai bune filme psihologice:
The Silence of the Lambs / Tăcerea mieilor, 1991
The Silence of the Lambs este un clasic în acestă categorie, fiind considerat unul dintre cele mai bune filme psihologice din toate timpurile. Actorii din rolurile principale, Jodie Foster și Anthony Hopkins interpretează fenomenal, fiind răsplătiți pentru performanța lor cu câte un Oscar. Trillerul psihologic “Tăcerea mieilor” a fost răsplătit cu un Oscar și la categoriile cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu adaptat. Filmul ne ține cu sufletul la gura de la început până la sfârșit, într-o poveste de groază despre un criminal în serie – deja celebrul Hannibal Lecter – și relația acestuia de-a șoarecele și pisica cu agentul special Clarice Starling. Suspansul, tensiunea și elementul surpriza te fac să uiți că este de fapt un film, și nu realitate ceea ce vezi.
Taxi Driver, 1976
Taxi Driver este un triller psihologic din 1976, regizat de Martin Scorsese, cu Robert DeNiro, Jodie Foster, Cybill Shepherd și Harvey Keitel în rolurile principale. Acțiunea se desfășoară într-un New York aflat într-o stare deplorabilă după Războiul din Vietnam: filmul spune povestea unui veteran singuratic, care devine șofer de taxi pentru a combate problemele sale cu insomnia. Lucrurile iau o întorsătură urâtă, pe măsură ce starea sănătății sale mintale se deteriorează și plănuiește să asasineze un candidat la președinție și un proxenet. Taxi Driver a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru cel mai bun film, iar Robert DeNiro și Jodie Foster au primit și ei câte o nominalizare.
The Talented Mr. Ripley, 1999
Matt Damon este extrem de credibil în rolul lui Tom Ripley, un tânăr care încearcă să se descurce cum poate în atmosfera new-yorkeza din anii ’50. Se bazează pe “talentele” imorale: spune minciuni, falsifică semnături și se dă drept alte persoane. Situația se complică în momentul în care “talentatul domn Ripley” îl cunoaște pe Dickie Greenleaf, fiul unui bogat om de afaceri. Devine obsedat de el și intră în pielea acestuia, făcându-i pe cei care nu îl cunosc să creadă că el este adevăratul Dickie Greenleaf.Este un triller psihologic captivant, cu multe răsturnări de situație și întâmplări imprevizibile.
Gone Girl, 2014
Gone Girl a fost un adevărat fenomen în urmă cu câțiva ani: mai întâi romanul scris de Gillian Flynn a făcut furori, iar apoi filmul cu Ben Affleck și Rosamund Pike în rolurile principale a fost primit extrem de bine de fanii filmelor psihologice.
Acțiunea se desfășoară în Missouri, SUA, și se învârte în jurul personajului Nick Dunne, a cărui sorie, Amy, a dispărut de acasă în mod misterios și toată lumea presupune că a fost ucisă. Principalul suspect? Chiar el! Acțiunea este extrem de imprevizibilă și nimic nu este ceea ce pare. Gone Girl arată felul în care lucrează mintea unui psihopat și este considerat unul dintre cele mai bune filme psihologice din ultimii ani.
The Sixth Sense 1999
La limita dintre triller psihologic și horror, “Al șaselea simț” spune povestea unui băiețel singuratic, care este capabil să vorbească cu oameni morți. “I see dead people” este deja un citat ultra cunoscut din acest film de colecție din 1999. Bruce Willis joacă rolul unui polițist specilzat pe psihologia copiilor, care încearcă să îl ajute pe băiețelul interpretat de Haley Joel Osment. Performanța actorilor, atmosfera tensionată și finalul neașteptat a transformat The Sixth Sense într-un blockbuster, fiind pe locul 2 în topul încasărilor pe 1999. “Al șaselea simț” a fost nominalizat la șase premii Oscar, inclusiv cel mai bun film, cel mai bun regizor și cei mai buni actori în roluri secundare.
Fight Club, 1999
Fight Club, cu Brad Pitt și Edward Norton în rolurile principale, este considerat unul dintre cele mai bune filme psihologice, deși succesul său a venit mai târziu decât se așteptau producătorii. Bazat pe romanul lui Chuck Palahniuk, filmul este unul destul de inovator pentru acea perioadă, cu elemente de satiră neagră și moralizatoare. Fight Club este un film în care nimic nu este ceea ce pare, iar finalul său uluiește pe oricine.
Cele mai bune filme psihologie: Shutter Island, 2010
Shutter Island este un triller psihologic, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal și cu Martin Scorsese regizor. Filmul spune povestea șerifului Teddy Daniels, care este trimis să investigheze dispariția unui pacient din spitalul de psihiatrie de pe insula Shutter, de lângă Boston. Evenimentele iau o întorsătură neașteptată, iar pe parcursul filmului ne tot întrebam dacă eroul principal chiar este cine pretinde. Finalul ne lasă muți de uimire.