Cele mai bune fotografii de Oscar din toate timpurile
Film editorul Todd McCarthy, unul dintre cei mai citiţi critici de film ai platformei Hollywood Reporter a alcătuit topul celor mai bune 10 filme care au luat premiul Oscar de-a lungul celor 90 de ani de Gală.
Tot el spune că au fost filme care au meritat din plin aceste distincţii, dar şi „impostori” care au primit premiul Oscar când toată lumea se întreba „de ce?”.
Todd McCarthy spune că sunt 90 de ani de „Oscar winners and losers”, 90 de ani de dorinţe de a câştiga, dar şi 90 de impostori care s-au infiltrat în cercul acesta. Unele dintre cele mai bune filme premiate cu Oscar au rămas încă în inimile cinefililor şi sunt vizionate şi azi cu aceeaşi plăcere, iar aici Todd enumeră Casablanca, All About Eve, Lawrence of Arabia sau Godfather. Dar sunt şi filme precum Oliver!, Driving Miss Daisy, Chicago sau Crash care nu meritau.
Todd Mărturiseşte că se uită la decernarea premiilor Oscar de când avea 9 ani şi de cele mai multe ori a fost dezamăgit de alegerea Academiei Americane de Film. S-au acordat premii din simpatie pentru artişti în suferinţă sau copii care au revenit pe marile ecrane, premii pentru persoane care ar fi trebuit să câştige cu un an înainte. Uneori, Hollywood-ul vrea să demonstreze că s-a maturizat şi îmbrăţişează subiecte de conştientizare socială, cum ar putea fă caracterizată şi perioada actuală.
Plecând de la această critică, Todd McCarthy a realizat un top al celor mai bune 10 fotografii care au meritat Oscarul, însă le-a listat cronologic, în funcţie de data apariţiei filmului, neputând pune în ordinea preferinţelor aceste capodopere.
Casablanca
Timpul trece însă acest film clasic din timpul războiului despre un patron de club de noapte însufleţit de iubire şi de angajamentul patriotic nu şi-a pierdut nimic din romantism (Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman în rolurile principale) şi rămâne în prim planul virtuţiilor caselor de film american.
The best years of our lives
Foarte mult timp considerată un clasic consemnat în cărţile de istorie, povestea lui William Wyler despre trăirea celui de-al doilea război mondial şi reîntoarcerea soldaţilor la familiile lor, încă emoţionează teribil orice privitor.
The Apartment
Viaţa şi dragostea lui Billy Wilder descrisă în lumea corporatistă a Manhatenului din secolul XX (fără de care Mad Men nu ar fi existat) atinge un echilibru uimitor de umor, furie romantică şi cunoaştere înfricoşătoare şi nu în ultimul rând, din perspectiva actuală, în prezentarea acută a opţiunilor limitate ale femeilor şi o mare vulnerabilitate în această cultură.
West Side Story
Steven Spielberg a anunţat că va face o continuare a acestui musical incredibil de un. Există critici care spun că scenele sunt destul de simpluţe, unele dintre ele uşor jenante, mai ales cele dintre proprietarul magazinului şi poliţişti, însă dansul dintre Tony şi Maria pe străzi este o capodoperă de cinema oricând şi oriunde.
Lawrence of Arabia
Capodopera lui David Lean a decis să treacă testul timpului câştigând noi serii de admiratori generaţie, după generaţie, încă din 1970 încoace. Este acel film care te ţine în cinema şi azi.
The Godfather
Când a apărut, această dramă cu gangsteri a şocat pentru că făcea ca povestea unei crime de cel mai jos nivel să pară o capodoperă de Shakespeare. Rămâne o experienţă irezistibilă, o incursiune într-o lume specială pe care e minunat să o vizitezi deşi nu ţi-ai dori să trăieşti în ea.
The Godfather 2
Şi inimaginabilul se întâmplă: o continuare şi mai bună, şi mai ambiţioasă decât originalul, o saga monumentală a două perioade de timp fascinante povestite cu încredere de ne depăşit. De la Francis Coppola şi până la ultimul actor, toţi au lucrat ca nişte maeştri la acest film ce va rămâne clar o capodoperă de neegalat a Hollywood-ului.
Annie Hall
Unii s-ar putea simţi automat obligaţi să scadă realizările lui Woody Allen, însă acest film rămâne probabil cea mai proaspătă, cea mai amuzantă şi cea mai emoţionată nuanţă de comedie romantică din zilele de aur ale filmului, o cascadă de râsete, momente romantice subliniate de conştiinţa ruşinoasă a temporalităţii celor mai multe dintre relaţii.
Unforgiven
De câte ori revezi acest film, de fiecare dată ţi se pare că e genial. Unul dintre acele western-uri emblematice, o privire nepătată de moralitate, mortalitate şi soartă. Iar Clin Eastwood maximizează potenţialul poveştii prin încrederea pe care o oferă personajului său. Ca să nu mai vorbim de restul: Morgan Freeman, Gene Hackman şi Richard Harris, senzaţionali de buni.
Schindler’s List
Este primul film cu care Spielberg a câştigat premiul Oscar, o poveste despre integritate spusă cu cel mai mare dramatism care atinge punctul culminant atunci când apare fetiţa îmbrăcată în roşu.