Cele mai bune gimnaste din lume. Cinci femei care au revoluționat sportul
Cele mai bune gimnaste din lume impresionează prin talentul și determinarea lor, demonstrând că gimnastica este unul dintre cele mai dificile sporturi. Acest sport necesită ani de antrenament intens, disciplină strictă și o combinație rară de forță, flexibilitate și grație.
Drumul către performanță în gimnastică este marcat de provocări fizice și mentale. Gimnastele se pregătesc de la o vârstă fragedă, vârsta minimă pentru a concura la nivel internațional fiind de 16 ani (împliniți în anul competiției). În ciuda exigențelor fizice, există sportive care concurează la nivel înalt și după 25 de ani, dar acestea sunt excepții datorită naturii solicitante a acestui sport.
Cele mai mari premii pentru gimnaste includ medaliile olimpice, titlurile mondiale și recunoașterea în competițiile continentale. Jocurile Olimpice sunt vârful carierei pentru orice gimnastă, în timp ce Campionatele Mondiale oferă șansa de a deveni cea mai bună gimnastă a lumii la aparatele specifice sau la individual compus. Dar care sunt cele mai bune gimnaste din lume? Cine sunt cele 5 femei care au schimbat acest sport?
Articol inițial
De la Olga Korbut la Nadia Comăneci și Simone Biles, iată care sunt cele mai bune gimnaste din lume, femeile care au scris istorie în lumea sportului.
Biletele la competițiile de gimnastică artistică sunt printre cele mai căutate la Jocurile Olimpice și primele care se vând ca pâinea caldă. Până atunci însă, ar fi minunat să știm care sunt cele mai bune cinci gimnaste din lume, ale tuturor timpurilor:
Cele mai bune gimnaste din lume: Olga Korbut
La Jocurile Olimpice de la Munchen, din 1972, Olga Korbut, pe atunci în vârstă de 17 ani, captiva lumea întreagă cu acrobațiile sale dansate și manifestările evidente ale emoțiilor sale. Korbut a inaugurat o eră a gimnasticii dominată de femei tinere și foarte slabe. Se crea prima antiteză cu gimnastele Vera Caslavska din Cehoslovacia și cu Larisa Latynina din Uniunea Sovietică, care câștigaseră titlurile mondiale la Jocurile Olimpice din 1956, 1960, 1964 și 1968. Ambele debutaseră la Jocurile Olimpice în jurul vârstei de 20 de ani.
Ea a adus, de asemenea, o valoare a performanței care a fost fascinantă atât la aparate, cât și la sol. Flip-urile ei erau îndrăznețe pentru acea vreme, însă au rămas elemente folosite și azi în gimnastica feminină.
Lacrimi de dezamăgire au curs pe fața lui Korbut când a pierdut medalia de aur la paralele, însă a revenit câteva zile mai târziu și a câștigat-o la bârnă și la sol.
Nadia Comăneci, primul 10 perfect
Cunoscută ca fiind prima femeie care a obținut nota 10 într-o competiție olimpică, Nadia Comăneci a lăsat moștenire gimnasticii tablourile de afișaj cu trei cifre. La Montreal în 1976, panoul nu știa să afișeze nota 10 pentru că nu o făcuse niciodată până atunci. După obținerea primei note de 10 la paralele, a mai primit încă șase asemenea note, înainte ca Olimpiada să se termine. Rusoaica Nellie Kim a primit și ea două note de 10 la Montreal.
Înainte ca Federația Internațională de Gimnastică să schimbe codul punctelor în 2006 într-un sistem deschis, 41 de note perfecte au fost înregistrate în competiția olimpică de gimnastică artistică pentru femei.
Comăneci, asemenea lui Korbut, a fost și ea o inovatoare în privința acrobațiilor. Sunt două elemente ce-i poartă numele.
Cele mai bune gimnaste din lume: Svetlana Khorkina
Deși ghinionul părea să o urmărească și să o facă să nu ajungă la aurul olimpic – o execuție greșită la bârnă, o boltă fixată incorect, o Carly Patterson înfloritoare – stilul revoluționar al Svetlanei Khorkina a schimbat pentru totdeauna gimnastica. Picioarele ei lungi și trunchiul subțire au pus-o în dificultate și au determinat-o să iasă altfel în evidență. Creativitatea rusoaicei a avut ca rezultat opt elemente ce azi sunt punctate.
Stilul ei unic la paralele a ajutat-o să domine evenimentul timp de aproape un deceniu. A câștigat ultimul titlu mondial în 2003, la opt ani după ce l-a câștigat pe primul. Khorkina a câștigat șapte medalii olimpice. A câștigat medalii europene și mondiale la toate cele patru campionate din jurul lumii. Cele 20 de medalii ale ei la Campionatul Mondial sunt egalate doar de Simone Biles.
Nastia Liukin, combinând dificultatea și execuția în punctaj deschis
Prima femeie care a câștigat Jocurile Olimpice în era sistemului de punctaj deschis, Nastia Liukin, a dovedit că arta și execuția ar putea fi combinate pentru a obține succes într-un set de reguli axate pe adunarea gradului de dificultate.
Pentru Liukin, fiica campionului olimpic Valeri Liukin și a campioanei mondiale la gimnastică ritmică Anna Liukin (nee-Kotchneva), aurul olimpic părea uneori predestinat. A fost copilul minune care s-a afirmat rapid în rândul juniorilor americani.
Deși era prea tânără pentru a concura la Jocurile Olimpice din 2004 de la Atena, punctajele lui Liukin la Campionatele americane din 2004 ar fi clasat-o pe locul trei în competiția de seniori.
Dar, în ciuda succesului ei timpuriu, un titlu internațional de o importanță majoră a tot evitat-o pe Liukin. În 2005, a pierdut titlul mondial al coechipierului Chellsie Memmel la 0.001 puncte. În 2006 și 2007, din cauza unor accidentări Liukin nu a putut demonstra adevărata sa valoare la Campionatele mondiale, lucru ce i-a determinat pe unii să spună că nu se antrenează cum ar trebui.
Fără să se descurajeze, Liukin, în vârstă de 19 ani, a perseverat până la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008. Într-o competiție de basm, Liukin a obținut tot ce a reușit atunci când a contat cel mai mult, în defavoarea rivalului american și campionul mondial, Shawn Johnson. În tricoul ei roz, Liukin a devenit a treia femeie din SUA care a câștigat medalia de aur olimpică.
Cele mai bune gimnaste din lume: Simone Biles
Simone Biles a dominat gimnastica feminină înaintea Jocurilor Olimpice de la Rio 2016, câștigând trei titluri mondiale consecutive – o premieră pentru o femei – în perioada 2013-2015. Succesul i-a fost încununat cu aurul olimpic de la Rio.
Alături de colegii de echipă Aly Raisman, Gabby Douglas, Laurie Hernandez și Madison Kocian, ea a ajutat echipa SUA să câștige medalia de aur pentru a doua oară consecutiv la Jocurile Olimpice. Una peste alta, Biles a plecat de la Rio cu patru medalii de aur, una de bronz și un statut de super vedetă.
După un an departe de lumea sportului, Biles s-a reîntors în gimnastică în 2018. Și de atunci câștigă medalie după medalie, ca și cum timpul ar sta în loc pentru ea. Azi deține recordul pentru cele mai multe medalii de aur la campionatele mondiale și a inovat o serie de mișcări pe care nici o altă femeie nu le-a putut executa în competiții.
Deși Shannon Miller rămâne cea mai decorată gimnastă americană la Jocurile Olimpice, Biles mai are nevoie de numai trei medalii pentru a obține acest titlu. Și poate că le-ar fi obținut dacă Olimpiada de la Tokyo nu s-ar fi amânat.