Cele mai bune jocuri de societate
Pe vremuri, să alegi un joc de societate nu era foarte complicat şi asta pentru că oferta nu era deloc generoasă. Nu mai spun că în zilele noastre canasta, whist-ul sau rentz-ul nici nu mai intră în categoria jocurilor de societate, ci la capitolul distracţii aproape date uitării. Ne apropiem puţin de ideea cu jocurile precum Nu te supăra, frate, Piticot, Scrabble sau Marocco, cele din urmă fiind şi cele mai provocatoare dintre toate. În ultimii ani lucrurile s-au schimbat radical, iar industria aceasta se întrece în jocuri care mai de care mai interesante, astfel că cele mai bune jocuri de societate nu sunt neapărat cele mai noi sau mai scumpe, cât cele care reuşesc să îi facă pe oameni să revină la ele iar şi iar. Descoperă aceste jocuri pe cărturești.ro.
Catan este unul dintre cele mai populare jocuri de societate, ba chiar cei de la Washington Post l-au numit „cel mai popular joc de masă al timpurilor noastre”. A apărut pe piaţă în urmă cu 15 ani, în Germania şi a fost realizat în peste 35 de ani. Catan este numele unei insule pe care jucătorii trebuie să o dezvolte: să construiască locuinţe, drumuri, să asigure comerţul între zonele rurale şi urbane. Pe măsură ce lucrurile iau amploare începe şi lupta pentru putere pentru că doar unul dintre jucători poate stăpâni insula.
Este un joc potrivit adulţilor şi copiilor de peste 10 ani, durează în medie cam o oră şi 15 minute, iar preţul jocului de bază oscilează între 100 şi 140 de lei. Ca la orice joc popular, Catan are şi extensii, de la varianta Junior până la extensii de Piraţi şi exploratori sau Navigatori.
Monopoly este un joc inventat în Statele Unite ale Americii, în 1934, de Charles B Darrrow. În primul an de la lansare, în plină criză economică, a fost cel mai cumpărat joc de peste ocean, iar până acum s-au vândut peste 200 de milioane de exemplare. Inspirat din conceptul economic de monopol, în Monopoly jucătorii se mişcă în jurul suprafeţei de joc în funcţie de zarul obţinut, scopul fiind să cumpere cât mai multe proprietăţi, să construiască case şi hoteluri, apoi să încaseze chirie tot mai mare de la ceilalţi jucători, aducându-i în acest fel la faliment.
Monopoly este recomandat adulţilor şi copiilor cu vârste de peste 8 ani şi se poate juca în 2 până la 6 jucători. Preţul este de aproximativ 140 de lei, iar extensiile precum Monopoly Junior, Millennials, Fortnite sau Ultimate Banking pot fi cumpărate cu preţuri între 100 şi 220 de lei.
Dixit are mare priză la preadolescenţi şi adolescenţi, fiind un joc care provoacă imaginaţia şi perspicacitatea şi testează cunoştinţele de cultură generală. Scos pe piaţă în 2008, în 2010 era declarat jocul anului în Germania. Pot participa până la 12 jucători. Pe rând, fiecare devine povestitor. Povestitorul primeşte o singură carte, în timp ce competitorii săi primesc câte 6. Primul spune un cuvânt sau o propoziţie ce are legătură cu imaginea sa, iar ceilalţi trebuie să ghicească despre ce este vorba.
Jocul de bază poate fi cumpărat cu 130-150 de lei, iar extensiile precum Dixit Odisey, care se bucură şi el de mare succes, au preţuri asemănătoare. Este un joc potrivit celor de peste 8 ani şi se poate juca în cel puţin 3 oameni, cel mult 6.
Activity Original este un joc creativ şi de comunicare, potrivit atât copiilor, cât şi adulţilor. Jucătorii trebuie să definească expresii precum „răsărit de soare” sau „răzătoare de legume” cu ajutorul pantomimei, desenului sau al cuvintelor. Se joacă în echipe de câte 2, unul trebuind să definească expresia sau cuvântul de pe cartonaş, iar celălalt având misiunea de a ghici. Cine nu reuşeşte să ghicească are de îndeplinit nişte probe amuzante, menite să condimenteze şi mai tare jocul.
Activity Original este dedicat copiilor de peste 12 ani şi adulţilor şi se poate juca în cel puţin 3 jucători şi cel mult 16. Preţul poate depăşi 200 de lei, dar îl poţi achiziţiona într-o campanie de reduceri şi cu mai puţin de 100 de lei. Şi în acest caz au apărut extensii dedicate pasionaţilor, de la cele pentru copii de vârste mai mici, Activity Original la Activity Champion sau Activity Club Edition.
Taboo este jocul cuvintelor interzise. Jucătorii trebuie să-şi facă partenerii de echipă să ghicească cuvântul de pe cartonaş fără să aibă voie să folosească indicii evidente sau sinonime ale acestuia, acelea fiind considerate taboo. Mai mult, explicaţia trebuie să fie pe cât de creativă, pe atât de rapidă pentru că jocul se desfăşoară contracronometru.
Este potrivit adulţilor şi copiilor de peste 13 ani şi se poate juca în cel puţin 4 oameni. Îl găseşti la preţuri între 110 şi 140 de lei, în funcţie de magazinul din care îl cumperi.
Alias este un joc amuzant de interacţiune verbală, ce ajută participanţii să-şi îmbunătăţească vocabularul într-o formă cât se poate de distractivă. Se joacă în echipe de cel puţin 2 jucători şi scopul este ca cel care trage cartonaşul să le poată da coechipierilor indiciile potrivite astfel încât aceştia să ghicească noţiunea respectivă. Sunt 400 de cărţi cu 3200 de noţiuni, deci greu de crezut că vă puteţi plictisi repede de el.
Este potrivit pentru jucători de la 10 ani în sus şi costă între 120 şi 140 de lei. Dacă ţi se pare interesant poţi opta şi pentru variantele Alias – Femei contra bărbaţi sau Alias – Târziu în noapte, şi acestea fiind extrem de provocatoare şi distractive. Acestea din urmă sunt însă destinate exclusiv adulţilor.
7 minuni (7 Wonders) a fost declarat cel mai bun joc al anului în 2011 în Germania, Franţa şi Elveţia şi continuă să fie apreciat şi căutat şi în prezent. Este un joc ce combină strategia şi planificarea pentru ca jucătorii să ajungă să construiască una dintre cele 7 minuni ale lumii. Jucătorii trebuie să construiască planuri pe termen lung, să ia decizii referitoare la investiţiile făcute – în construcţia oraşului sau creşterea puterii militare, să facă comerţ şi să câştige cât mai multe monede în urma schimburilor cu oraşele vecine.
Este un joc recomandat copiilor cu vârste de peste 10 ani şi se poate juca în 2 până la 7 jucători. Este un joc de lungă durată care necesită nu doar multă planificare şi atenţie, dar şi răbdare, aşa că poate fi un bun antrenament pentru generaţiile noi, care vor să se întâmple totul acum. îl poţi găsi cu preţuri între 160 şi 230 de lei, aşa că e bine să cauţi puţin înainte să faci achiziţia.
Ticket To Ride este un joc inspirat din aventurile lui Phileas Fogg din Ocolul pământului în 80 de zile. Cinci prieteni intră într-o competiţie ce presupune să viziteze cu trenul cât mai multe oraşe din America de Nord sau Europa pe parcursul a numai 7 zile. Jucătorii trebuie să adune cât mai multe cărţi, să construiască rute feroviare şi să conecteze oraşele între ele alcătuind trasee cât mai lungi.
Este nevoie de cel puţin 2 jucători şi nu mai mult de 5 şi se poate juca de la 8 ani în sus. Preţul acestui joc este de aproximativ 180 de lei, dar îl poţi găsi la reduceri şi cu 100 de lei.